bookblog.ro

Atlasul norilor – cartea și filmul

Titlu: Atlasul norilor
Autor:
Rating:
Editura:
Anul aparitiei: 2012
Traducere:
Numar pagini: 632
ISBN: 978-973-689-547-0
Cumpara cartea

În Atlasul norilor, David Mitchell ne spune șase povești, aparent fără o legătură între ele, din epoci și zone geografice diferite. Cartea are o structură de puzzle, cinci dintre povești fiind separate în două părți. Prima poveste fiind încheiată ultima, cea de-a doua penultima și tot așa, până la a șasea poveste care ne este prezentată în întregime, fără a fi împărțită. Poveștile păstrează însă o serie de elemente comune și ajung să se lege unele de altele, formând un „tot”, unitar și armonios. Încă de la publicare, romanul a dat naștere multor discuții, părerile cititorilor îndreptându-se spre diverse supoziții privind subiectul principal al romanului: de la condiția omului, până la reîncarnarea unui suflet de-a lungul timpului, prezența eternă a acelorași defecte și slabiciuni umane sau repetarea la nesfârșit a greșelilor omenirii. Însă, indiferent de modul în care fiecare cititor interpretează această lectură, este evident că natura umană și efectul de domino reprezintă punctele centrale pe care se construiesc toate poveștile ce formează Atlasul norilor. [Citeste tot Articolul]

Citeste cele 14 COMENTARII si spune-ti parerea!

Pupici pentru tătici

Titlu: Pupici pentru tătici
Autor:
Rating:
Editura:
Anul aparitiei: 2008
Traducere:
Numar pagini: 24
ISBN: 978-973-124-282-8

Cărţile pentru copii foarte mici, cu intrigă simplă şi puţine personaje, păcătuiesc adeseori printr-o hipersimplificare a relaţiilor de familie. Personajul privilegiat este mama, jucând mereu acelaşi rol de zeiţă protectoare a căminului şi copiilor. Foarte rar îşi mai fac loc, dând din coate, şi alte clişee coborâte direct din secolul trecut: tatăl aşezat comod în fotoliu, cu ziarul în mână, sau bunica maestră în prăjituri.
[Citeste tot Articolul]

Acest articol are 1 COMENTARIU. Spune-ti parerea!

Atlasul norilor

0Atlasul norilor  recenzie
Autor: David Mitchell
Rating: Atlasul norilor rating - recenzii carti cu plus
Editura: Humanitas
Anul apariţiei: 2008
Traducător: Mihnea Gafiţa
629 pagini
ISBN: 978-973-689-227-1

(ediţia în limba engleză)

Reţeta fericirii în 629 de pagini

Vorbesc despre Atlasul norilor* lui David Mitchell. M-a cucerit la târgul Gaudeamus cu o singură recomandare de pe coperta 1: "Cel mai bun şi mai îndrăzneţ roman al anului 2004" (The Guardian). Cuvântul "îndrăzneţ" din propoziţie a sigilat decizia de cumpărare, destul de rar apelat în descrierile unor cărţi (în fond, e bine să avem rezerve de vocabular, nu să abuzăm de epitete de genul celor pe care le voi folosi aici: genial, forma maximă, colosal :) ), dar şi preţul imbatabil de 9,99 ron. Niciodată o comoară nu a fost în acelaşi timp ieftină şi totuşi incredibil de valoroasă. Scuzaţi tonul delirant al acestui post, însă nu mi se intâmplă prea des ca, din noianul lecturilor parcurse, un autor să spargă topul celor mai bune 5 romane pe care mi l-am alcătuit. Aşa incât, am fost deopotrivă intrigată şi extatică să citesc pe îndelete toate cele 629 de pagini delicioase şi deplin satisfăcătoare.

Cum să vă spun că mi-am dat seama că mă aflu in faţa unui autor genial? Păi din prima frază pe care am citit-o mi-a plăcut stilul lin şi suav al scrierii: "Dincolo de cătunul Indienilor, intr'o parte a ţărmului ce părea a nimănui, am dat din intâmplare peste un şir de urme recente." M-a cuprins un val instantaneu de tandreţe pentru oricine ar fi fost omul din spatele acestui roman. Am mai simţit asta doar la primul contact cu Şotronul lui Julio Cortazar (mi-e şi jenă să o recenzez pentru că mă apropii de cartea aia cu emoţie şi timiditate şi acum), cu Magicianul lui John Fowles, cu Teoria norilor lui Stephane Audeguy, si cu Marquez, Llosa, Sabato, Kundera, Bulgakov, Antunes, pfiiiii....or mai fi. Doamne-ajută că am reuşit să mă îndrăgostesc de atâtea ori, şi incă mai reuşesc să apară autori care să-mi sucească minţile.
[Citeste tot Articolul]

Citeste cele 7 COMENTARII si spune-ti parerea!

Copyright ©2011 Bookblog.ro