bookblog.ro

---

Chipuri de oameni

Scris de • 22 November 2007 • in categoria Altele

Autor: Giovanni Papini
Rating: Giovanni Papini - Chipuri de oameni rating - recenzii carti

Giovanni Papini - Chipuri de oameni - recenzie cartiPrima dată am auzit vorbindu-se de Giovanni Papini în Romanul adolescentului miop. Şi, cum idolul adolescenţei mele îl ura pe acest autor italian, obscur atunci pentru mine, am preluat puţin din aversiune. Apoi am citit Omul sfârşit, nu mi-a plăcut şi nu l-am înţeles pe Eliade. Apoi Gog, care ţin minte că mi-a plăcut mult mai mult. Dar antipatiile pe care la şaisprezece ani le formam atât de uşor au dispărut sper şi îmi doresc să reiau cândva lectura acelor două romane.

Giovanni Papini este recunoscut mai ales pentru enciclopedism. Autodidact fervent, dovedeşte din tinereţe o pasiune vorace, o manie în fapt, pentru reviste: fie că le înfiinţează el însuşi sau colaborează la altele, este un scriitor asiduu de articole. Pasiunea pentru lectură şi frenetica activitate de publicist şi scriitor vor forma unul dintre cele mai erudite spirite ale primei jumătăţi ale secolului XX.

Chipuri de oameni este o colecţie de 13 nuvele care marchează, aşa cum sugerează însuşi titlul, acele personaje care au rămas întipărite în memoria naratorului, prin cutare sau cutare trăsături excepţionale. Dacă primele zece nuvele zugrăvesc imaginile unor oameni trecuţi de mult de prima şi chiar şi de a doua tinereţe, oameni trecuţi prin viaţă, ultimele trei se concentrează pe primăvară, pe început, copii ce respiră din toţi porii optimismul.

Personajele care brăzdează nuvelele papiniene sunt oameni cu meserii mundane anoste, dar cu pasiuni surprinzătoare pentru formarea lor. Fie ca este vorba despre un om retras din jungla cotidiană, instruit totuşi în mijlocul ei, căpătând câteva deprinderi care-l ajută să se întreţină fără să cheltuiască prea mulţi bani, un imitator al animalelor, artist multitalentat, desenator şi muzicant, cu pasiunea lecturii, sau un inginer îndrăgostit de trandafiri, un bătrân ce propovăduieşte exterminarea tuturor animalelor, un negustor de safire cu vocaţie de scriitor, un gentilom cu idei năstruşnice: "Dormea numai ziua, lucra numai duminica, nu mânca decât vinerea carne, trimitea scrisori numai celor care nu-i scriau, făcea curte bătrânelor şi se străduia să iubească femeile urâte", librari fără dragoste de cărţi sau oameni cu prea mult timp liber, toţi răsar în imaginaţia cititorului ca făpturi ireale, înzestrate cu trăsături care nu-i lasă să treacă neobservaţi.

Elementele autobiografice se împletesc cu uşurinţă în descrierea personajelor papiniene: acestea sunt multilaleral dezvoltate, cu interese felurite şi cu un ego pe măsură. Mai mult, din fiecare nuvelă reiese interesul pe care orice om ar trebui să-l acorde propriei educaţii, cultivarea talentelor şi, mai ales, preocuparea, curiozitatea noastră pentru cei ce ne înconjoară. Observat din unghiul potrivit, orice om are partea lui de mister, poveştile de viaţă fantastice, planuri, manii, obiceiuri şi idei deopotrivă de stranii.

Scrisa de Ioana Ristea





Citeste cele 5 COMENTARII si spune-ti parerea!

  1. Marginal spune:

    Îmi pare rău să-ţi, dar se pare că n-ai înţeles mare lucru din Romanul adolescentului miop (şi asta mă face să mă întreb cum te-ai descurcat cu restul operei ) dacă tu crezi că Eliade îl ura pe Papini, din contră, îl respecta foarte mult, îl considera un spirit înrudit, dovadă seria de scrisori dintre ei şi vizita lui Eliade în Italia la maestrul său.

    raspunde

  2. Ioana spune:

    Stiu ca la un moment dat, imediat dupa ce a citit “Un om sfarsit”, Eliade zicea ca il uraste pentru ca i-a furat viata, ca Papini a trait si a facut ceea ce vroia si el sa faca. Era ura aceea de adolescent, cand vrei sa fii unic, sa fii recunoscut pentru lucruri pe care le-ai facut numai tu.

    raspunde

  3. un personaj spune:

    De-adevăratelea,în adolescenţă nu-mi plăcea acel autor. Apoi am mai citit ceva şi mi-am schimbat puţin impresia. Cred că v-a spus D. În ceea ce priveşte ce era mai important, să nu uitaţi, că “Dragostea nu cade niciodată.”. Apropo, alunecai, azi dimineaţă şi căzui (ca de obicei, spectaculos). Am observat că după fiecare cădere a urmat o bucurie şi pe cât de mare a fost căderea, pe-atât de mare bucuria. Cred că cea mai artistică dintre căderile mele a fost de Sf. Ştefan, în urmă cu vreo 10 ani. Peste tot era gheaţă. Zăpadă nu era. În seara de ajun a sărbătorii s-a anunţat la meteo, polei şi pe la noi. Fratele meu, deşi a auzit, mi-a spus că a doua zi va merge la Craiova să cumpere mere. Nu numai că nu puteam să înţeleg, dar m-am şi supărat rău de tot. Aş vi vrut să gândim la fel de bine. S-a dus. A trebuit să ies şi eu. Trebuia să trec şi pe lângă o masă de ciment. Tocmai atunci am alunecat şi am căzut. Doar 10 cm, cred că m-au despărţit de colţul mesei. În schimb, am spart gheaţa cu faţa. Un obraz mi s-a umplut de sânge, iar cicatricea (de vreo 2 cm) cred că a rezistat mai mult de-un an. La mai puţin de o jumătate de oră a venit şi fratele meu, zâmbind. Şi eu zâmbeam, pentru că mai primisem încă o lecţie de viaţă.

    raspunde

  4. ain't no name spune:

    mi-a placut foarte mult ‘Un om sfarsit’. Consider ca doar daca reusesti sa privesti opera in toata profunzimea ei, atunci realizezi de fapt perfectiunea care o ascunde.

    raspunde

  5. deedee spune:

    trebuie s intelegi si sa fi capabil s interpretezi o opera literara..nu s comentezi k nu poti descifra sau chestii d genu asta

    opera lui papini e absolut perfecta iar pt eliade era..poate un fel de clona…care intelege,traiste,simte ca el..nu-l uraste ci il respecta

    cine e in stare s citeasca ,memoriile lui eliade pot clarifica mai multe lucruri

    raspunde

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright ©2011 Bookblog.ro