bookblog.ro

---

Iubita mea, Sputnik

Scris de • 28 June 2006 • in categoria Lit. contemporana

Autor: Haruki Murakami
Rating:
Iubita mea, Sputnik

Haruki Murakami Iubita mea SputnikMa intereseaza problema homosexualitatii. Si cartea lui Murakami promitea sa-mi ofere raspunsuri. N-a fost asa si n-am fost dezamagita.

Este o poveste de iubire, un fel de lant ce antreneaza trei personaje: un El iubeste o Ea care iubeste, la randul ei, o alta Ea. Atat. El, naratorul textului, este elementul ponderator din poveste. Prieten bun, inteligent, face greseala (?) de a se simti mai mult decat atras de Ea, Sumire, o tanara de 22 de ani cu aspiratii de scriitoare. Dar aceasta se indragosteste fulgerator de Miu, o femeie mai in varsta decat ea cu 17 ani, o persoana sofisticata si care totusi pare ca pluteste prin aceasta lume. De Sumire se ataseaza, dar din cauza a ceea i se petrecuse in urma cu multi ani (o ciudata forma de dedublare-in urma careia albise complet), nu poate sa-i arate acesteia mai mult decat prietenie.

Afacerile (importul de vin) le aduc pe cele doua femei pe o insula greceasca retrasa (ce aduce aminte de cea din "Magicianul" lui Fowles) unde, dupa o declaratie de dragoste nereusita, Sumire dispare "ca fumul in aer".

Genialitatea lui Murakami se releva prin aceea ca nu te lasa niciodata in pat, la birou, pe o banca in parc sau oriunde altundeva ai gasit de cuviinta sa-i citesti scrierile. Intri in spatiul romanesc si simti. Simti aroma din cafenele, briza marii, vezi marea de un albastru inefabil, asculti Brahms sau Mozart. (Bineinteles, trebuie recunoscut aici meritul incontestabil al traducerii).
Autorul mai surprinde prin conversatiile absolut spumoase, care te fac sa tresalti de uimire, intrebandu-te cum Dumnezeu exista asocieri atat de frumoase intre lucruri ("-Te simti bine? - Perfect.Ca raul Moldau primavara" sau "Viata mea fara tine ar fi ca albumul Best of Bobby Darin fara melodia Mack the Knife").

PS. Deoarece analogia functioneaza (si desi nu japonez), recomand filmul "In the Mood for Love" de Kar Wai Wong. E acelasi balans intre "aici" si "acum" si o lume de un magic viu (iar muzica din film e absolut superba).

Reviewer: Ioana Ristea





Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright ©2011 Bookblog.ro