bookblog.ro

---

Pluta de piatra

Scris de • 10 December 2006 • in categoria Laura Magureanu, Lit. contemporana

Autor: Jose Saramago
Rating: 3 stars

Jose Saramago Pluta de piatraCare ar fi destinul Portugaliei in lume daca Peninsula Iberica s-ar rupe de Europa si si-ar incepe navigarea spre necunoscut? Plecand de la o astfel de ipoteza fantastica, Jose Saramago construieste un roman-calatorie, diferit insa de acea categorie de filme cunoscute drept road movies, in care personajele se descopera pe masura ce se deplaseaza spre un punct mai mult sau mai putin necunoscut. De ce diferit? Pentru ca in cartea lui Saramago, protagonistii nu folosesc propriu zis un mijloc de transport, ei sunt imbarcati pe pamantul pe care traiesc si viseaza, iar miscarea este atat de lenta, incat pare aproape insesizabila.

Intr-o atmosfera mitica - ca intotdeauna, maiestrit tesuta de Saramago - , transpusa insa peste timpurile moderne, oamenii se intalnesc, se iubesc si se despart, in ciuda unei enorme anomalii geo-fizice care arunca Spania si Portugalia intr-o cursa absurda in apele oceanice. Fapte aparent banale devin paranormale, iar cei care le traiesc, se ciocnesc, atrasi de forte inexplicabile, pentru a porni intr-o calatorie fara scop aparent, navigand fara sa o simta pe imensa pluta de piatra a Peninsulei Iberice.

Peninsula se rupe exact pe coama Pirineilor de Franta (sau de Europa? asa cum se intreaba Saramago). Cu subtila ironie, izvorita din amaraciune si resemnare mai degraba decat din orgoliu sau amor national, autorul puncteaza reactiile Marilor Puteri fata de ciudata intamplare, reactii ce sunt inregistrate precum stiri de ultima ora, insuficient procesate, dar, in acelasi timp, mai putin incarcate de intorsaturi abile de fraze, mai oneste in lipsa timpului necesar pentru a fi pervertite de la sensul initial.

Eroii romanului se regasesc pe ei insisi pe parcursul acestei calatorii fantastice. In acest loc, pe pluta de piatra, individual si nicaieri, viata isi continua, in cele din urma, fagasul normal.

Nu este, cel putin din punctul meu de vedere, unul dintre cele mai bune romane ale lui Jose Saramago. Cu toate ca acest sistem de punctare pe care il folosim aici este, de asteptat, subiectiv, eu nu pot nota o carte ca aceasta in raport cu alte carti, ci numai cu alte carti semnate de acelasi autor. Romanul tinde sa devina plictisitor, prin repetarea ideilor. Bineinteles ca geniul lui Saramago nu poate fi contestat nici in Pluta de piatra, insa este departe de magia din romane ca Toate numele sau Eseu despre orbire.

Reviewer: Laura Magureanu





Acest articol are 1 COMENTARIU. Spune-ti parerea!

  1. maria spune:

    Tocmai ma chinui sa duc cartea la bun sfarsit…pe cat pe palpitant a inceput…pe atat de mult se intinde pelteaua pe la mijloc…
    ideile sunt foarte frumoase…
    nu pot zice ca pierde vremea cu detalii, fiindca lumea lui e relativ simpla, si nu are obsesia detaliului..din pacate o are pe cea a repetitiei…cu cat mai mult patrunzi in carte, cu atat se incalcesc si propoziile si intr-o combinatie nefasta cu repetiile …cartea te aduce in pragul aruncarii intr-un colt…
    imprevizibilul si dorinta de a stii ce se intampla cu protagonistii ma tin la suprafata.

    raspunde

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright ©2011 Bookblog.ro