bookblog.ro

---

Zbor deasupra unui cuib de cuci

Scris de • 22 October 2006 • in categoria Laura Magureanu, Lit. contemporana

Autor: Ken Kesey
Rating: 5 stars

Cumpără cartea

Ken Kesey Zbor deasupra unui cuib de cuciIn centrul celebrului roman al lui Ken Kesey se afla confruntarea intre doua forte opuse, un psihopat inchipuit, internat intr-un ospiciu, si asistenta sefa a sectiei in care se afla acesta si care isi conduce domeniul ca un ofiter nazist. Cartea, publicata pentru prima data in 1962, are o semnificatie aparte, deoarece anunta, intr-un mod subtil, evenimentele ce vor zgudui Statele Unite din temelii: o lume impotriva celeilalte, establishment contra revolutie hippie, reguli sterpe anti haos fertil.

Irlandezul roscovan Randle Patrick McMurphy navaleste in linistita sectie psihiatrica a sorei Ratched si tulbura mersul absurd de mecanic al lucrurilor. Barbatul, satul de munca silnica, planuieste sa isi cladeasca un cuibusor caldut in spitalul de boli mintale. Bineinteles, acestor frumoase planuri li se opune asistenta sefa care incearca sa transforme totul intr-o masinarie perfecta, ignorand umanul din oameni, sub masca protectiei si a generozitatii.

Scandalagiul ii strica sorei Ratched mica lume perfecta, cu rasul sau sanatos ce ii trezeste la viata pe ceilalti locatari ai sectiei. McMurphy devine idolul lor, pentru a fi apoi renegat si manjit tot de ei, irlandezul incadrandu-se cu succes in tipologia anti-eroului capabil de autodistrugere.

Cu toate ca actiunea romanului se centreaza pe confruntarea dintre cele doua personaje, "ochii" si "urechile" autorului apartin unui alt pacient, un indian urias, ce sufera drama dezradacinarii dupa ce guvernul american a distrus locurile aflate de demult in mainile tribului sau.

Personajele sunt creionate cu maiestrie, senzatiile suferite in urma socurilor electrice si a aplicarii unor alte metode sub-umane de "disciplinare" sunt magistral redate. Orizontul, cetos la inceput, se largeste, ochii indianului, si, implicit, ai nostri, vad totul mai limpede, iar realitatea este dureros perceputa.

Confruntarea dintre asistenta si McMurphy este, de fapt, confruntarea dintre sistem si revolutie. Cine va castiga in final, va las pe voi sa descoperiti citind aceasta carte exceptionala.

Reviewer: Laura Magureanu

Cumpără cartea





Citeste cele 4 COMENTARII si spune-ti parerea!

  1. Glyf spune:

    Interesanta dualitatea modului de interpretare a acestei carti:
    -criticii “socialisti” au interpretat-o, asa cum ai spus, ca o descriere a “putredei societati capitaliste”
    -criticii vestici au vazut-o ca o descriere a societatii totalitare comuniste, incadrand-o nu departe de “1984”

    raspunde

  2. odadrian spune:

    Cred ca mesajul acestei carti poate fi, de fapt, o invitatie la o calatorie (nu neaparat la capatul noptii, vezi Celine) in labirintul intortocheat al mintii omenesti si abia apoi, despre zvarcolirea unei societati americane fara identitate, un fel de Graal la care nu ai cum sa ajungi dupa doar 200 de ani de istorie. Ca si in Blow-up,mesajul ar fi: Vezi, iti pasez mingea, desi nu o zaresti. Dar paseaza-mi oricum!

    raspunde

    • Ana spune:

      Sunt de acord cu tine, dar cine are puterea sa faca aceasta calatorie in lumea mintii?! Poate in mintea celorlalti, pe care o putem critica. Cine mai are curajul sa se autoevalueze sincer?! Si dupa ce criterii?
      Nu ti se pare ca traim intr-o sectie de nebuni? Noi, cei care citim, protejam mediul si omul intelectual, intotdeauna inconjurati de ‘ sore sefe’ gata sa te intrebe la ce-ti foloseste umanul! Tare mi-e teama ca ca ne vor sufoca cu perna.

      raspunde

  3. Pingback: Raluk.ro – Coolhunting in Bucuresti » 10 mari ecranizari dupa bestseller-uri

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright ©2011 Bookblog.ro