bookblog.ro

---

5 jurnale și memorii citite în 2020

Scris de • 25 January 2021 • in categoria Biografii/Memorii, Recomandari

Mi-am dat seama acum câteva zile că lista mea de lecturi a fost asaltată în anul care a trecut de scrieri autobiografice, fie că vobim de volume prezentate sub forma unui jurnal, de memorii sau de ceva hibrid, dar la fel de personal pentru autor.

Încă nu știu să găsesc o explicație pentru asta și nu e vorba de vreo preferință care cred că o să continue, dar această categorie literară mi-a oferit în 2020 multe pagini de desfătare. Așa că le-am așezat frumos într-o listă și împart cu voi câteva titluri care sper să vă bucure.

„Soră lume” de Ana Blandiana, editura Humanitas

Încă din titlul așa de poetic, volumul semnat de Ana Blandiana ne invită să facem cunoștință cu lumea prin ochii autoarei. Cartea adună amintiri din călătoriile făcute de scriitoare, atât înainte cât și după '89, în țări capitaliste sau comuniste. Însă personajul principal nu este călătoarea, ci lumea pe care o descoperă și care-i oferă multiple prilejuri de meditație și de comparație între realități.

O carte care vă va obliga să priviți puțin în perspectivă istorică sfântul drept de a face city break-uri și care nu putea să nimerească mai bine decât în anul pandemiei care ne-a consemnat la domiciliu. Aveți ocazia să cititiți o carte plină de reflecții care vă va stimula să analizați la rândul vostru lucruri pe care adesea le luăm de-a gata: ce înseamnă libertatea și de câtă libertate avem nevoie? Cât de mult ne mai bucurăm de călătoriile noastre și ce mai remarcăm de fapt din ele? Fericirea e legată de libertate? Etc.

„Kitchen confidential” de Anthony Bourdain, editura Publica

Sunt fan Anthony Bourdain așa că nu știu cum de am reușit să citesc abia acum cartea asta. Însă mai bine mai târziu... pentru că mă bucur mult că am descoperit-o chiar și în al 12 ceas.

Bourdain este cum îl știți, copilul teribil, pe lângă asta, este și un scriitor plin de vervă, amuzant, ironic, sadic, isteric, neîndurător. Cartea adună capitole în care rememorează începuturile lui culinare, cum a hotărât să meargă pe acest drum, filosofia lui despre mâncare, și continuă cu un parcurs al bucătăriilor prin care a trecut, dezastrul lăsat în urmă de uraganul Anthony, alături de cele mai mari reușite. Este excesiv ca întotdeauna, dar cartea lui va fi o desfătare ușor de citit și plină de umor.

„Nu sunt eu” de Maia Morgenstern, editura Litera

Între jurnal și un caiet-oracol cu însemnări, acest volum mi s-a părut dintre cele mai intime și mai deschise către cititor. Actrița Maia Morgenstern evocă amintiri din copilărie și din primii ani de teatru, dar și imaginea părinților ei iubiți.

Am descoperit în aceste pagini o figură cel puțin la fel de originală ca cea pe care o știam din media. Un om talentat care și-a pus mult talentul la muncă și carea acum poate evoca viața ei pe nenumărate scene din țară și din lume, alături de figuri la fel de mari ale teatrului.

„Jurnalul unui librar” de Shaun Bythell, editura Pandora M

Visează careva să deschidă o librărie? Cartea asta pare scrisă special ca să sperie asemenea inițiative romantice și idealiste.

Shaun Bythell, proprietarul unui anticariat celebru din Scoția, notează timp de aproape un an de zile experiențele sale zilnice cu clienții dar, ca să mențină cititorul cu picioarele pe pământ, și încasările librăriei, numărul de cărți vândute etc.

Lupta micilor librari cu uriașii online cum este Amazon, figuri de angajați excentrici și ale clienților fideli, cererile neobișnuite și comentariile stupefiante primite de-a lungul celor 12 luni, toate sunt menite să șteargă aura de basm a comerțului de carte. Dar știți ce? Eu cred că nu a reușit. Sunt și pagini în care descrie atmosfera din timpul festivalului de carte din oraș și acelea au fost suficiente ca să mă facă să visez cu ochii deschiși la un asemenea loc...

„Memoriile unui bătrân crocodil” de Tenessee Williams, editura Art

Personalitatea flamboaiantă a dramaturgului american Tenessee Williams răzbate din plin în paginilie acestea de memorii. Scrise la șaizeci de ani, de un autor adulat și tracasat de public și de presă, el rămâne personajul dificil și autodistructiv, înclinat spre viciu și scandal.

Atunci când citiți această carte nu uitați că în spatele ei se află un om care știe prețul succesului și care e dispus să-l plătească. Așa cum apare la reprezentațiile propriilor piese pentru a le spori popularitatea, și această carte este menită să vă cucerească. Dar asta nu înseamnă că este o scriere cosmetizată, ci doar părtinitoare. Un scriitor obsedat de propria creație, un om analizându-și încordat fiecare stare de spirit, un monden ironic și autoironic care ne prezintă pleiada de prieteni celebri cu o doză de curaj și frondă.

Bonus: două cărți autobiografice ficționale

„Jurnal din anul ciumei” de Daniel Defoe, editura Art

Nu există an mai bun pentru o asemenea carte, nu? Pentru mine a funcționat ca un fel de contra-venin: mi-a confirmat că nimic nu-i nou sub soare. Defoe a scris acest volum de false memorii despre anul în care ciuma a devastat Londra, deși el era doar în copil în momentul în care sunt plasate întâmplările din carte. Un volum ca un act de exorcizare care vorbește despre frică și despre reacțiile omului atunci când nu mai are unde să se ascundă din fața ei.

„Eu, Claudius, Împărat” de Robert Graves, editura Pandora M

Dacă vă pasionează Antichitatea romană, cartea asta este perntru voi! Nu vă temeți de paginile burdușite de nume și referințe la organizarea statală, ritualuri religioase și altele, deoarece exact acestea fac deliciul lecturii. Eu m-am împritenit sincer cu personajul narator, Claudius, care ne ghidează prin meandrele aristrocrației romane, succesiunea de caesari și lupta pentru putere din vremea lui Augustus pâna la propria domnie. Robert Graves ne oferă un volum delicios în care personajul nostru ne face cu ochiul de dincolo de cuvintele cu care își clădește imaginea umilă de istoric devenit din întâmplare împărat.





Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright ©2011 Bookblog.ro