bookblog.ro

Când încetăm să mai citim, netezim calea spre arderea cărților

Când încetăm să mai citim, netezim calea spre arderea cărților

Titlu: Citește Periculos. Puterea subversivă a literaturii în vremuri tulburi
Autor:
Rating:
Editura:
Anul aparitiei: 2022
Traducere:
Numar pagini: 234
ISBN: 978-973-46-8894-4

Prima mea întâlnire cu Azar Nafisi a fost atunci când am primit, din întâmplare, de la o cunoștiință Citind Lolita în Teheran, iar titlul a fost suficient pentru a-mi atrage atenția și a petrece următoarele ore devorând cartea. Și de atunci, Azar Nafisi a  intrat pe lista mea de autori preferați.

Citește Periculos este o bijuterie de carte, într-un mod diferit și totuși asemănător cu bestseller-ul autoarei. Azar Nafisi, scriitoare iraniană care trăiește în Statele Unite, scrie despre cărți, reușind să realizeze o minunată pledoarie pentru lectură în vremurile tulburi pe care le trăim. [Citeste tot Articolul]

Spune-ti parerea!

Citind Lolita în Teheran

0Autor: Azar Nafisi
Rating: Azar Nafisi - Citind Lolita in Teheran rating - recenzii carti
Editura: Rao

Azar Nafisi - Citind Lolita in Teheran - recenzie carti

"Un roman nu este o alegorie (...). Este o experienţă senzuală a unei alte lumi."

Şi exact aceasta este impresia în timp ce citeşti romanul: că ţi se deschide o poartă spre intimitatea unei lumi atât de îndepărtate de tine. Cu toate acestea Citind Lolita în Teheran nu poate fi citită ca o simplă poveste a opresiunii unui sistem teocratic sau ca un manifest împotriva discriminării femeilor în societatea islamica, ci trebuie atent analizată, cu un ochi critic şi raţional, pentru a descoperi implicaţiile sociale şi politice din spatele unui aparent simplu roman despre literatură.

Azar Nafisi s-a născut într-o familie cu vederi liberale şi cu importante funcţii publice: tatăl ei, Ahmad Nafisi, a fost primarul Teheranului, iar mama sa, Neshat Nafisi, a fost una dintre primele femei alese în parlamentul iranian. Educaţia lui Azar a fost una solidă şi bogată, ea având şansa de a-şi continua studiile în Statele Unite ale Americii, unde a şi obţinut un doctorat în literatură.
Întoarcerea ei în Iran şi debutul în cariera de profesoară de literatură coincide cu izbucnirea revoluţiei islamice care avea sa transforme Iranul din monarhie (prin înlăturarea Şahului Reza Pahlavi) în Republica Islamică - condusă de Ayatollahul Khomeini.
[Citeste tot Articolul]

Citeste cele 29 COMENTARII si spune-ti parerea!

Copyright ©2011 Bookblog.ro