bookblog.ro

---

Însemnările unui tânăr medic de Mihail Bulgakov: cartea sau mini-serialul?

Scris de • 29 October 2021 • in categoria Carte vs film

Mihail Bulgakov este un scriitor sovietic, născut în Kiev, oraș care acum face parte din Ucraina. El a devenit cunoscut pentru cartea „Maestrul și Margareta” care a fost intens apreciată și ulterior transformată în film. Nu mulți știu că este un scriitor a cărui profesie a fost de fapt cea de medic. Aventurile sale în lumea medicinei, experiență care a precedat profesia de scriitor, au fost consemnate și șlefuite în cartea „Însemnările unui tânăr medic” despre care vom vorbi în rândurile următoare.

Volumul „Însemnările unui tânăr medic” include toate poveștile din viața sa de medic. Toate bâlbâielile sale, toate șovăirile, toate temerile și neîncrederea sa în forțele proprii, întreg sindromul impostorului pe care l-a simțit în fiecare zi petrecută ca medic de țară.

Se pare că fiecare zi era o provocare alimentată de temea că nu va ști să diagnosticheze corect pacienții și aceștia vor muri din cauza lui: mai mult, nici pacienții nu-i ofereu încredere deoarece li se părea prea tânăr. Nu numai că a trebuit să se lupte cu vocile negative din mintea sa, dar a trebuit și să le câștige încrederea pacienților lipsiți de educație dintr-un cătun uitat de lume care încă aveau ideea că medicul cel bătrân, care murise, era mai bun. Metodele sale noi de tratament erau privite cu suspiciune și uneori nu voiau să își lase copiii să fie tratați de el când îl vedeau tânăr și temător.

Ai putea spune că a fost o experiență tristă, terifiantă, din care nu ai nimic de învățat și de care ai vrea să fugi. Bulgakov nu a fugit, ci din contră: s-a luptat cu temerile tuturor și le-a arătat că este capabil să își practice meseria cu succes, a câștigat până și simpatia asistentei care la început îl privea cu aceeași scârbă și dispreț ca mulți dintre pacienți.

A fost o experiență de bildungsroman din care a învățat să aibă încredere în sine și să câștige votul celorlalți. Totuși, pentru că nu era pentru el acea profesie, scria zilnic în jurnal ce i s-a mai întâmplat și așa simțea că eliberează stresul, presiunea. Acest jurnal a format mai târziu cartea de față, suficient de palpitantă și interesantă încât a fost transformată într-un mini-serial.

Daniel Radcliffe este actorul care i-a dat viașă lui Mihail Bulgakov în acest serial și a făcut-o magistral.

De ce să citești cartea?

Fiecare zi de jurnal este palpitantă, iar introspecția în mintea personajului este una genial creată. Te ajută să simți teama și neîncrederea pe care o simțea el, să te întrebi dacă este cu adevărat un medic puțin pregătit sau este doar neîncrezător în propriile forțe.

 

De ce să vezi filmul?

Mini serialul (2012 – 2013) te ajută să vezi în carne și oase personajele, să le atribui fețe, să vezi scenele transpuse altfel în culori și sunet. Te introduce ușor și sigur în lumea rusească tradițională, de la sat, de la începutul secolului XIX, o lume fascinantă, plină de idei preconcepute, oameni care cred mai mult în puterea unei rugăciuni decât în a unei pastile. Superstițiile, neîncrederea în tineri profesioniști, teama de doctori sunt subiecte care au relevanță și putere chiar în secolul în care trăim. Poți rezona cu personajele indiferent în care tabără te afli: tânărul medic sau pacienții de la țară.

Mai mult, mini-seria a fost creată prezentându-ne destul de des și pe varianta mai experimentată a personajului principal, omul care devenise dependent de morfină și a dezvoltat un cinism fantastic. Vei vedea ambele versiuni ale medicului care uneori se și ceartă între ele, îți aruncă replici tăioase și dau naștere la situații amuzante.

Citeste cele 2 COMENTARII si spune-ti parerea!

  1. Odilia spune:

    Bună ziua! Unde ar mai putea fi văzut acum serialul, având în vedere că Netflix l-a scos în 2019? Mulțumesc.

    raspunde

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright ©2011 Bookblog.ro