bookblog.ro

Nordicii o fac cel mai bine

Titlu: Maree înaltă
Autor:
Rating:
Editura:
Anul aparitiei: 2019
Traducere:
Numar pagini: 432
ISBN: 978-973-47-3132-9

În scurta mea experiență de recenzoare de cărți un lucru mi-e foarte clar și anume că nordicii sunt ași în a scrie romane de ficțiune din genul crimă și/sau thriller. Poate li se trage de la toate lunile alea de iarnă în care lipsa luminii naște monștri și scenarii morbide sau pur și simplu au asta în sânge. În orice caz, tot ce mi-a picat în mână din genurile menționate n-a dezamăgit câtuși de puțin. [Citeste tot Articolul]

Citeste cele 2 COMENTARII si spune-ti parerea!

Utopie sau distopie, optimism sau nebunie?

Titlu: Epoca mașinilor spirituale. Când computerele depășesc inteligența umană
Autor:
Rating:
Editura:
Anul aparitiei: 2012
Traducere:
Numar pagini: 528
ISBN: 978-973-47-1445-2

„Universul este un mare mecanism, un mare calcul, o mare simetrie, un mare accident sau un mare gând?” John D. Barrow

Raymond Kurzweil e un tip genial, fără nici cea mai mică urmă de-ndoială, fiind implicat nu doar în prezicerea viitorului, ci și în modelarea lui. Ray este vizionarul și inventatorul american evreu despre care Bill Gates vorbește ca despre unul dintre cei mai importanți experți în domeniul inteligenței artificiale. Considerat de Wall Street Journal un „geniu fără repaos”, numit de revista Forbes „mașina gânditoare ultimativă”, cooptat de Google pentru a lucra pe partea de inteligență artificială, acesta este renumit atât pentru invențiile sale (scannerul de tip flatbed, tehnologii OCR, sisteme de citire a textelor şi de recunoaştere vocală) cât și numeroasele sale previziuni ce s-au adeverit (rolul central pe care îl va avea internetul în viața oamenilor, computerul care va învinge campionii la șah, prăbușirea Uniunii Sovietice). În total, deține 39 de patente și 19 titluri de Doctor Honoris Causa. Până și președintle Bill Clinton l-a onorat, acordându-i în 1999 Medalia pentru Tehnologie. [Citeste tot Articolul]

Acest articol are 1 COMENTARIU. Spune-ti parerea!

Psiho-biografiile marilor lideri

Titlu: Genialii. Descoperirea legăturilor dintre leadership și bolile mentale
Autor:
Rating:
Editura:
Anul aparitiei: 2012
Traducere:
Numar pagini: 320
ISBN: 978-973-47-1449-0
Cumpara cartea

„Singurii care există pentru mine sunt cei nebuni, nebuni după viaţă, nebuni să vorbească, dorind nebuneşte să fie mântuiţi, cei lacomi să aibă totul deodată, cei care nu se plictisesc niciodată şi nu spun banalităţi, ci doar ard, ard, ard ca nişte formidabile focuri de artificii.” [Citeste tot Articolul]

Acest articol are 1 COMENTARIU. Spune-ti parerea!

La mâna destinului

Titlu: Jude Neștiutul
Autor:
Rating:
Editura:
Anul aparitiei: 2002
Traducere:
Numar pagini: 464 de
ISBN: 973-593-590-2

De când l-am descoperit, Hardy a făcut parte dintre scriitorii mei preferaţi. Cu toate că stilul său n-a fost niciodata lăudat de către critici, scrierile sale au atât de mult de oferit din alte puncte de vedere, încât acest mic neajuns poate fi trecut cu vederea. Profunzimea temelor abordate, personajele inedite pe care le creează pentru a susţine ideile sale, încurcăturile atât de reale în care îşi aruncă personajele fără a le fi înzestrat dinainte cu vreo capacitate extraordinară fac din cărţile sale adevărate desfătări.

Toate cărţile de Hardy pe care le-am citit urmează acelaşi tipar din punct de vedere al compoziţiei. Mai întâi se prezintă foarte senin împrejurările în care începe viaţa personajelor, apoi sunt prezentate personajele în mare, şi abia apoi încep să se întâmple lucruri care să dezvaluie toată complexitatea acestora. Apoi atmosfera se întunecă şi totul se încheie într-o notă tragică. Ceea ce e însă fascinant este faptul că personajele lui chiar se schimbă pe parcursul vieţii, o schimbare lentă, însă evidentă, foarte naturală, foarte reală, ceea ce nu prea se poate observa la mulţi scriitori, cel puţin nu la mulţi din secolul al nouăsprezecelea.
[Citeste tot Articolul]

Acest articol are 1 COMENTARIU. Spune-ti parerea!

Ghidul motociclistului

Titlu: Ghidul motociclistului
Autor:
Rating:
Editura:
Anul aparitiei: 2009
Traducere:
ISBN: 978-973-47-0045-7


Unul dintre apelativele de alint cu care motocicliştii îşi răsfaţă vehiculele – dincolo de zoologicele “viespea”, “văcuţa”, “balena” etc. – este, simplu, “fierul meu”. Dincolo de modestia simulată a acestei vorbe dulci, la noi, pentru mulţi dintre conducătorii pe două roţi, a fi motociclist înseamnă într-adevăr a te sui pe o bucată de fier, a băga o cheie într-o găurică din fierul respectiv şi a-l face să alerge cu sute de kilometri pe oră. La care se adaugă musai mândria de a fi pe youtube şi de a povesti tovărăşilor ce slalomuri ai mai făcut pe Splaiul Unirii sau pe DN 1A. Iată de ce la noi, imaginea motociclistului este sinonimă cu imaginea “donatorului de organe” - ajuns celebru la ştirile de seară, unde ne salută victorios de pe caldarâmul pe care a aterizat forţat de la 150 de kilometri pe oră, din cauză că fierul lui (mult prea mare şi prea agresiv pentru nivelul lui de tehnică de pilotare*) a fost izbit de o maşină (oricum, un oponent mult prea impunător pentru orice fel de motocicletă), condusă de un şofer (oricum, mult prea ignorant ca să conştientizeze şi că există şi altceva pe şosele în afară de maşinării de minim doi metri lăţime). La care se adaugă menţiunea că motociclistul a murit sau e internat în stare de urgenţă, pentru că a considerat cool pentru o plimbare pe Kawasaki Ninja (0-200 km/h în 8 secunde) - să se protejeze cu o cască (eventual, nelegată sub gât, pentru ca sucirea acestuia să se producă cu mare uşurinţă), o cămaşă, nişte pantaloni scurţi şi o pereche de adidaşi sau ... papuci de plajă.
[Citeste tot Articolul]

Citeste cele 8 COMENTARII si spune-ti parerea!

Fungi – un roman despre dragoste

0Fungi
Autor: Agneta Pleijel
Rating: 4 stele  rating - recenzii carti
Editura: Paralela 45
Anul apariţiei: 2006
Traducere: Mia Morogan
275 pagini
ISBN: 978-973-697-752-7

„Iată identitate cruzimii: cuvîntul ce pufneşte în rîs pe pagina albă.”
(Aurel Dumitraşcu - Fiara melancolică)

Naratorul acestui roman face parte dintre fiinţele marginale, ignorate sau respinse de către lumea normală, însă reabilitate uneori în lumea ficţiunii: Franz Wilhem este urît, sărac, lipsit de iubirea sau grija familiei, nefericit, singuratic. Dacă Mary şi Max şi-au găsit alinarea acestor neajunsuri în prietenia lor, Franz Wilhelm descoperă sensul lucrurilor în conferinţele lui Schopenhauer. Cel puţin aşa îşi explică fascinaţia pentru marele filosof, pe care îl urmează avid de cunoaştere şi zdrobit de ceea ce inţelege: că existenţa umană este suferinţă, că fundamentul lumii este conflictul şi că dorinţa e originea răului, în timp ce doar mila ne face să ne depăşim egoismul.

Ideile filosofului, aşa cum le înţelege tînărul Franz Wilhelm, îl scot pe acesta dintr-o existenţă aproape vegetală, provocîndu-l să simtă şi să gîndească lumea furtunos, contorsionat. Smuls din relaţia sa hipnotică cu natura (de altfel, puteţi vedea în carte ce dezvăluie metafora fungilor), naratorul este pus în faţa voinţei crude a Universului şi condamnat să îi observe formele. Primele sale concluzii sunt confuze, puternic influenţate de umbra maestrului său, căruia îi datorează atît trezirea la realitate, cît şi suferinţa de a fi lucid.
[Citeste tot Articolul]

Citeste cele 4 COMENTARII si spune-ti parerea!

Vechi maeştri

Titlu: Vechi maeştri
Autor:
Rating:
Editura:
Anul aparitiei: 2005
Traducere:
Numar pagini: 246
ISBN: 973-697-573-8

(ediţia în limba engleză)

The Artcoholic

Insolitul scriitor austriac Thomas Bernhard (1931 - 1989) îşi concepe romanul Vechi maeştri, folosindu-se de vocea personajului Reger, în maniera unei emoţionante şi, totodată, vehemente pledoarii pentru conservarea inocenţei în modul nostru de a recepta artele. O furioasă simfonie, pe alocuri - căutat stridentă, a zădărniciei; un lamento adus efectelor nimicitoare valoric ale consumismului, pandemie care a infectat şi artele. Analizându-le cu îndărătnicie, "în cele din urmă, nu ne mai bucurăm câtuşi de puţin de artă şi nici de viaţă, oricât de firesc ar fi acest lucru, deoarece, cu timpul, ne-am pierdut naivitatea şi, odată cu ea, nerozia. În locul acestora, nu ne-am însuşit decât nefericirea."

În fapt, în metatext, citim un răvăşitor monolog al singurătăţii îmbătrânite strâmb, al singurătăţii ştiinţei-de-carte, al confruntării solitare cu perspectiva morţii, moarte care pune stăruitor la îndoială sensul învăţăturii (învăţătură care, la final, face mult mai greu de îndurat moartea; sete de învăţătură ce se dovedeşte a fi, în realitate, o abia tăinuită teamă de moarte) - toate acestea cu neputinţă de evitat prin artcoolism-ul "profesat" cu deznădejde de respectabilul Reger,...
[Citeste tot Articolul]

Acest articol are 1 COMENTARIU. Spune-ti parerea!

Copyright ©2011 Bookblog.ro