bookblog.ro

O carte despre noi și dorințele noastre ascunse

Scris de • 5 September 2018 • in categoria

Titlu: Dragostea unei femei cumsecade
Autor:
Rating:
Editura:
Anul aparitiei: 2018
Traducere:
Numar pagini: 411
ISBN: 978-606-33-2392-8
Cumpara cartea

Numită „Cehov al Canadei” și laureată a Premiului Nobel pentru Literatură în 2013, Alice Munro este o maestră a prozei scurte, recunoscută și apreciată în întreaga lume. Personajele sale au acea calitate rară de „a trăi” pe scena narativă, cu forță și vitalitate și de a reflecta oameni reali în situații de viață obișnuite și excepționale, în același timp.

Culegerea de povestiri, Dragostea unei femei cumsecade, oferă un tablou fascinant și divers al formelor și capriciilor pe care iubirea le îmbracă și care generează tensiuni, minciuni, duplicități în medii sociale caracterizate de bunăcuviință, decență, valori tradiționale. Fiecare dintre cele opt povestiri constituie o piesă dintr-un puzzle al iubirii care „naște monștri”. Este o lume a năzuințelor și dorințelor dezgropate, regăsite, după ani de corectitudine și supunere față de normele sociale.

Femeia cumsecade – care dă titlul cărții – este o asistentă medicală care îngrijește o muribundă și care are de ales între a crede confesiunea acesteia sau a o ignora și a-și da o șansă la fericire și iubire. În Visul Mamei, o tânără aproape își ucide pruncul nou-născut, iar acest episod – narat din perspectiva copilului – creează cincizeci de ani mai târziu o puternică legătură emoțională între mamă și copil. Insula Cortes dezvăluie confesiunea unui bărbat, victimă a unui atac cerebral, confesiune făcută tinerei femei care îl îngrijește și care va zdruncina căsnicia ternă a acesteia.

Ceea ce este extrem de interesant în proza lui Alice Munro este senzația că autoarea decupează scene reale din viață, cu oameni obișnuiți, pentru ca apoi să ridice vălul convențiilor sociale și să ne arate un portret care poate fi oricând al nostru, al fiecăruia.

Aș dori să închei această scurtă recenzie recomandându-vă să vă delectați câteva ore cu Dragostea unei femei cumsecade și să vă las în compania cuvintelor lui Alice Munro, care rezumă atât de expresiv modul în care ea scrie și construiește aceste bijuterii literare: „A story is not like a road to follow... it's more like a house. You go inside and stay there for a while, wandering back and forth and settling where you like and discovering how the room and corridors relate to each other, how the world outside it altered by being viewed from these windows."

 • Plusuri

  O bijuterie narativă despre viața reală și oameni adevărați.
  Stilul excepțional de puternic și expresiv al autoarei.

 • Recomandari

  O carte despre noi și dorințele noastre ascunse pe care viața ne face să le descoperim uneori.

Categorie: | Autor: | Editura:Acest articol are 1 COMENTARIU. Spune-ti parerea!

 1. Zina spune:

  Abia aștept s-o citesc! E o carte pe gustul meu. Mulțumesc pentru semnalare!

  raspunde

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Citeste si

Copyright ©2011 Bookblog.ro