bookblog.ro

Torturaţi-l pe artist

Scris de • 7 December 2009 • in categoria

Titlu: Torturaţi-l pe artist
Autor:
Rating:
Editura:
Anul aparitiei: 2007
Traducere:
Numar pagini: 338
ISBN: 978-973-689-132-8

(ediţia în limba engleză)
Arta este revolta omului împotriva sorţii. André Malraux

Gauguin, Van Gogh, Michelangelo, Poe, Balzac, Fitzgerald. Doar câteva din numele mari ale artei. Ce au în comun în afara talentului? Suferinţa, tortura la care au fost supuşi de soarta de-a lungul vieţii.

Miza de la care porneşte romanul este aceea că dacă toţi artiştii au fost nefericiţi, de ce să nu contribuim la crearea artei, intervenind şi sporind cantitatea de suferinţă la care e supus artistul? Astfel că în America imaginată de Joey Goebel apare societatea Noua Renaştere: un serviciu de impresariat în care în primă instanţă artistul e torturat pentru ca apoi să-i fie vândute operele la Hollywood. Ideea generală a cărţii e de a prezenta ororile la care îl supune Harlan Eiffler pe Vincent Spinetti, pentru a-l face emblema societăţii în cauză, evoluţia sa pe drumul creaţiei şi rezultatele pe care le are experimentul la care e supus.

Ideile, jocul de-a Dumnezeu la care se aventurează Noua Renaştere dar şi sângele rece cu care sunt înfăptuite toate nedreptăţile la care e supus Vincent pentru a ajunge cunoscut, oferă o imagine sumbră asupra vieţii tuturor celor implicaţi. Avem în faţa ochilor atât condamnarea căreia omul i se supune din voinţă proprie, dar şi condamnarea la care este supus din voinţa altora.

Cu acelaşi sânge rece este prezentat şi declinul a ceea ce înseamnă artă în timpul contemporan, într-un regat al kitsch-ului şi al comercializării facile. Orice stimulează nevoile omului, dar cele pe care le găsim la baza piramidei lui Maslow, trebuie exploatat pentru a obţine un câştig cât mai mare. De aceea în Noua Renaştere lucrurile trebuie să stea diferit, să se ofere mai mult decât o artă produsă în serie. Însă se dovedeşte că nu este atât de simplu.

Cu incredibil de mult cinism şi într-un mod cât se poate de direct, Joey Goebel aduce în faţa cititorului un manifest-previziune pentru că, pe măsură ce te apropii de finalul cărţii, nu poţi să nu te întrebi cum ar fi dacă ar avea dreptate. Dacă ar exista un astfel de Frate Cel Mare, care să determine unor "aleşi" o suferinţă mai mare decât cea firească, ce ar fi dezvoltat organic trăirea artistică. Problematica este aceea a limitelor pe care îţi e permis să ţi le asumi, indiferent de scopul pe care îl ai, căci altfel tendinţa este aceea de a forma o dictatură. Fericirea nu poate fi decât cu greu atinsă, iar atunci este cu atât mai damnabil să refuzi încercarea cuiva de a o atinge, cu scopul de a lăsa ceva important omenirii. Societatea prezentă în care uită de cursul firesc al lucrurilor. Dacă pentru Nietzsche "ceea ce nu te omoară te face mai puternic", pentru personajele lui Joey Goebel ceea ce nu te omoară te face să-ţi doreşti să mori.

Previziunile sale lasă un gust amar nu numai din cauza ipotezei formulate, ci şi din cauza plauzibilului. Nu este doar fantezie în ceea ce e scris, iar puterea de a schimba ceva aparţine celor ştiu cum să se împotrivească mersului general al lucrurilor, fără a deveni ei înşişi torţionarii celor de dinainte. Torturaţi-l pe artist trage aşadar semnalul de alarmă şi lasă înclinarea balanţei în mâinile noastre.

  Categorie: | Autor: | Editura:  Citeste cele 6 COMENTARII si spune-ti parerea!

  1. beth spune:

   În “Mitologii subiective”, Octavian Paler afirmă că atât cel ce scrie un vers cât şi cel ce pictează un tablou (se referă, evident, la artist în general) pune în această creaţie a sa şi “o picătură de sânge” pe care vrea s-o salveze, astfel, de la moarte. Iar Edgar Allan Poe enumeră “Creaţia” printre cele patru condiţii ale fericirii.
   Creaţia este un scop nobil. Poate cel mai înalt. Cu un Act al Creaţiei a început, de fapt, totul. Doar că aici ar fi multe de spus…
   Să nu uităm că, după blestemul Turnului Babel din Tora, doar artiştii mai au parte de comunicarea prin simţuri. O comunicare a sufletelor, dincolo de hainele pe care le îmbracă – de regulă – cuvintele. La fel ca la începuturile lumii…
   “Singura mea mângâiere este faptul că ştiu că lumea din care m-am extras pe mine este condamnată din pricină că se prosteşte pe zi ce trece, pierzându-şi valorile, transformându-se treptat într-o mare orgie în care singurele cuvinte sunt gemetele orgasmice. (…) În acea seară m-am gândit şi la acea a doua lume, unde este posibilă fericirea, unde iubirea poate exista cu o soţie şi un copil şi cu vacanţe de vară. Apoi m-am gândit la locul acesta pe care l-am ales eu, unde singurul aşa-zis copil pe care-l voi avea vreodată este cartea pe care am scris-o, şi în acea noapte am hotărât că vreau să mai am unul.” Joey Goebel, “Torturaţi-l pe artist” – o carte de citit.

   raspunde

  2. Paula Marcu spune:

   Creatia este cel mai inalt nobil.Dumnezeu a fost primul care a creat asadar , cuvantul creatie este este cel mai nobil.Din pacate creatia sa nu poate fi facute una dintre cele mai nobile.

   raspunde

   • Radu Iliescu spune:

    Nu, te inseli. Cel mai nobil cuvant este “gramatica”. Urmeaza in ordine descrescatoare “acordul dintre subiect si predicat”, “logica” si un cuvant mic-mic cat e la ics, vorba unui prieten matematician: “gandirea”.

    In plus, te reinseli: nu se spune “nobil”, ci “Nobel”, si vine de la un premiu pentru pace acordat presedintilor americani care se incapataneaza sa sustina razboiul. Folosind dinamita marca Nobel, marca inregistrata.

    raspunde

  3. Ok, ok. Dar de ce doar trei stele?

   Îmi aduc aminte că a fost una din cele mai captivante carţi din perioada în care am citit-o. N-aveam timp nici să respir de câte reacţii îmi stârnea pe minut.

   Iar când am închis-o, am avut certitudinea că se va gândi cineva curând să o transforme într-un film de zile mari.

   raspunde

  4. Radu Iliescu spune:

   @ Cristina Andries,

   cred ca Silvia a dat trei stele pentru ca numai de atatea dispunea in momentul acela. Cand se remediaza serviciul de aprovizionare cu stele noi, in cantitatile si la calitatea adecvata, va da mai multe :-)

   raspunde

  Lasa un comentariu

  Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

  Citeste si

  Copyright ©2011 Bookblog.ro