bookblog.ro

„Ultimul tren spre Istanbul”: Valsul periculos al Turciei

Scris de • 14 March 2019 • in categoria

Titlu: Ultimul tren spre Istanbul
Autor:
Rating:
Editura:
Anul aparitiei: 2018
Traducere:
Numar pagini: 345
ISBN: 978-606-43-0304-2

Pe Ayse Kulin, am descoperit-o cu trei ani în urmă, iar povestea acestei descoperiri confirmă idea (poate fantezistă, pentru unii) că există un fel de destin al întălnirilor dintre cititori și cărți. O seară ploioasă de martie, un Istanbul care părea că pierduse lumina solară atât de specială care-i aparține, o stradă cu case vechi și…un magazin mic de cărți, pe care l-am observat din pură întâmplare. Intru și întreb dacă au cărți în engleză. Mi se aduce un volum de Oscar Wilde și un ghid turistic al Londrei. Mai fac o încercare și întreb de scriitori turci traduși în limba engleză. Nu au decât o carte: „Last train to Istanbul” de Ayse Kulin. Nu știu cine este Ayse Kulin, dar îmi place titlul, așa că o cumpăr. A fost dragoste la... primele douăzeci de pagini... iar de atunci, am citit toate cărțile traduse în engleză ale autoarei turce.

Editura Nemira a avut inspirata idee de a aduce în fața publicului din România una dintre cele mai cunoscute cărți ale lui Ayse Kulin, un roman de ficțiune istorică, tradus deja în 23 de limbi și recompensat cu numeroase premii literare importante. Ultimul tren spre Istanbul vorbește despre anii cumpliți ai celui de-al Doilea Război Mondial, în care Turcia a făcut eforturi diplomatice imense pentru a naviga pe apele tulburi ale politicii europene, marcate de crimele lui Hitler, ocuparea Franței de către naziști și conflictele militare sângeroase.

Aceasta era condiția care îl îngrijora cel mai mult pe Inonu (președintele de atunci al Republicii Turce). Credea că dacă Germania ar fi invadat Turcia, Rusia ar fi putut să își trimită propriile trupe, sub pretextul că vine în ajutor. Inonu, cu pantofii lui de modă veche, dansa un vals periculos, pe o suprafață tare alunecoasă, cu trei primadone masive. În timp ce Marea Britanie își petrecea brațele pe după mijlocul lui, încercând să-l facă să se întoarcă spre ea, Germania îi apuca mâinile, trăgându-l către ea, iar Rusia îl calcă pe picioare, cu masivele ei cizme de luptă”.

În vâltoarea acestor evenimente, destinele Selvei și Sabihăi, fiicele respectatului Fazil Pașa, fost demnitar al Imperiului Otoman, capătă contururi dramatice și pasionante. Selva, fiica cea mică, vrea să se căsătorească cu Rafael Alfandari, un evreu, descendent al unei familii de medici. Familiile se opun, iar tinerii sunt nevoiți să plece în Franța pentru a-și trăi dragostea. Din păcate, vremurile le sunt împotrivă, pentru că Franța se confruntă cu ocupația germană, iar evreii sunt în pericol permanent. Sora Selvei, Sabiha se căsătorește cu un funcționar al Ministerului de Externe turc, este nefericită și se simte neglijată de soțul ei. Istoria o obligă, însă, să se concentreze pe ceva mai important și mai periculos decît propria nefericire conjugală.

Un alt aspect interesant și poate mai puțin cunoscut, pe care cartea îl detaliază, este munca neobosită și curajoasă a diplomaților turci care și-au riscat viața pentru a salva sute de evrei, victime sigure ale lagărelor de concentrare naziste.

Cartea lui Ayse Kulin se citește pe nerăsuflate, fiind un mix ideal de ficțiune și realitate istorică, cu personaje conturate cu măiestrie și un stil narativ cinematografic. Este o poveste despre curaj, iubire, toleranță și speranță... care reușesc să învingă istoria întunecată a anilor celui de-al Doilea Război Mondial.

  • Plusuri

    Stilul narativ dramatic și alert care imprimă cărții ritmul unui film dramatic.
    Informații istorice reale combinate cu ficțiune atent construită care crează un efect de coerență și autenticitate.

  • Recomandari

    O carte tulburătoare despre istoria care nu trebuie repetată.

Categorie: | Autor: | Editura:Citeste cele 4 COMENTARII si spune-ti parerea!

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Citeste si

Copyright ©2011 Bookblog.ro