bookblog.ro

---

Top 5 + 3 biografii de muzicieni/ formații

Scris de • 27 March 2014 • in categoria Top 5

8-4

Cum tot ne place cifra 8, și pe bună dreptate zicem noi :), astăzi vă prezentăm un altfel de top 5, unul în care includem trei bonusuri. Muzica nu e străină cărților sau autorilor care și-au găsit muza printre notele de pe portativ. Dincolo de a fi doar un zgomot de fundal, melodiile unora au făcut istorie, iar povestea din spatele versurilor și a oamenilor care le-au creat e cel puțin la fel de fascinantă ca un roman de ficțiune. Așa că, fără alte ocolișuri ale frazei, vă dăm un top 8 de biografii de muzicieni/ formații pe care trebuie să le citiți!

1. Keith Richards – Life. Este biografia omului care nu ar fi trebuit să mai fie în viață azi și pe seama căruia se fac glume cum că ar putea priza orice substanță, până și Antrax, fără să moară. Dar atunci când nu se distrează în compania femeilor frumoase, a familiei numeroase sau a bibliotecii impresionante, compune linii melodice și versuri pentru cea mai longevivă formație din istoria rockului – The Rolling Stones.
2. Nick Mason - Inside Out - O istorie personală a Pink Floyd . Direct din gura toboșarului formației care și-a legat steaua de ascensiunea halucinantă a LSD-ului și a rockului psihedelic. Asta plus ceva umor, secrete și despărțiri mai mult sau mai puțin ostile.
3. Richard Cole, Richard Trubo - Stairway to Heaven: Led Zeppelin Uncensored. Richard Cole a fost managerul de turneu al Zeppelinilor în anii lor de carieră. Nu știu dacă acel „uncensored” din titlu își mai are sau nu rostul, având în vedere că excesul era la ordinea zilei și miturile despre destrăbălarea formației au atins cote legendare. Dar chiar și așa, au lăsat lumii o scară spre raiul muzical.

Fotor1
4. Slash, Anthony Bozza – Slash. Legendarul chitarist de la Guns’n Roses își spune povestea vieții pornind de la o copilărie atipică, în care David Bowie era „doar” un prieten de familie, apoi ne spune cum gustul succesului e combinație letală între droguri și alcool, face lumină în privința disputelor cu Axl Rose și în cele din urmă ajunge la o frumoasă carieră solo și un oarecare echilibru, cel pe care îl poate atinge un star de mărimea sa.

5. Patti Smith – Just kids. Cartea se vrea a fi mai mult o cronică a relației artistei cu fotograful Robert Mapplethorpe, în anii ´60 – ´70 ai New Yorkului, care ne poartă pe holurile faimosului Hotel Chelsea, decât o biografie în adevăratul sens al cuvântului. Și totuși, este o poveste sinceră despre prietenie și tinerețe în marele oraș american.
6. Kurt Cobain – Journals. O biografie atipică, care conține o serie de extrase din jurnalul personal al lui Kobain, publicat după moartea sa, dar care pune sub lupă geniul torturat al solistului Nirvana.

Fotor2
7. Neil Strauss, Vince Neil, Nikki Sixx, Mick Mars - The Dirt: Confessions Of The World’s Most Notorious Rock Band. Dacă vorbim de biografii de formații și am amintit și mai sus de exces și de glorie, atunci finalul anilor ´80 le-a aparținut în totalitate celor de la Motley Crue, care au redefinit ce înseamnă decadența.

 
8. Jeff Burger - Leonard Cohen on Leonard Cohen: Interviews and Encounters. Ar fi fost păcat să nu îl includ și pe scriitorul-muzician, cu vocea sa baritonală inconfundabilă și viața remarcabilă, pe care o descoperim de-a lungul a mai bine de cincizeci de interviuri, acordate de artist între 1966 și 2012.





Citeste cele 2 COMENTARII si spune-ti parerea!

  1. Bejan Sebastian spune:

    Cred ca ar fi meritat inclus in top si romanul biografic “Viata cu sora mea Madonna” scris de Christopher Ciccone (fratele Madonnei).

    raspunde

  2. Calina Matei spune:

    Sebastian am sa arunc un ochi pe biografie. Topul de mai sus e rezultatul playlistului ascultat frecvent si nu se vrea a fi in niciun fel exhaustiva. Iti multumesc pentru sugestie si daca mai ai si altele nu te sfii in a le face publice!

    raspunde

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright ©2011 Bookblog.ro