bookblog.ro

---

Top 5 cărți SF de la…George Sauciuc

Scris de • 25 October 2012 • in categoria Top 5

Pentru că nu demult, pe 8 octombrie, Frank Herbert, autorul celui mai bine vândut roman SF al tuturor timpurilor, Dune, ar fi împlinit 92 de ani, m-am gândit că ar fi momentul potrivit pentru un top SF. Căutând un bun cunoscător al genului pentru a ne oferi câteva recomandări, l-am ales pe George Sauciuc, editor al revistei de artă și ficțiune speculativă Gazeta SF, autor publicat în diverse volume și antologii, dar și unul dintre fondatorii Clubului de Inițiativă Literară:
„Încercarea de a face un top a fost, şi este o activitate care va nemulţumi aproape pe toată lumea. În încercări de acest gen, practic se confruntă personalităţi diferite şi structuri intelectuale individualizate...
Astfel, îmi încep clasamentul dorind să vă precizez faptul că nu ofer o clasificare absolută, ci îmi expun părerea vizavi de anumite romane, raportate la preferinţele mele.” George Sauciuc

1.Sfârşitul copilăriei, de Arthur C. Clarke
Este cea mai bună operă literară citită de mine vreodată. O viziune a evoluţiei umane, relaţia interumană, viziunea tehnologică a evoluţiei umane...Sunt multe de spus. Acest roman îl recomand oricărei persoane care-mi cere să-i sugerez o carte pentru a se familiariza cu mediul SF. Încă nu am avut plângeri.

2.Dune, de Frank Herbert (şi următoarele)
Această serie este şi va rămâne o piatră de hotar a ficţiunii speculative din toate timpurile. Pe lângă conceptul de ecologie planetară introdus de Frank Herbert, consider mult mai importantă ideea de umanitate suprinsă în această serie. Aceeaşi viziune am descoperit-o într-o altă scriere a autorului, mai puţin cunoscută din păcate, Efectul Dosadi (din Ciclul Sabotorilor). Mulţi ani în urmă, când citeam un nou roman SF, îl analizam folosind ca şi canon Dune. De prisos să spun că puţine romane treceau proba, nu neapărat fiindcă erau slabe, ci mai degrabă pentru că nu puteam concepe o lume ficţională altfel decât în acest univers.

3.Solaris, de Stanisław Lem
Un roman ce prezintă încercarea omenirii de a stabili o modalitate de comunicare cu o formă de viață extraterestră total nouă şi introdusă prin această lucrare. Planeta ca entitate vie. Am fost extrem de fascinat de filozofia din spatele poveștii. Îl recomand celor ce doresc să fie intrigaţi.

4.Oraşul Damnat, de Boris şi Arkadi Strugatki
O viziune est-europeană asupra vieţii de apoi sau o parodie a societăţii teoretizând oarecum culpabilitatea întreţinută. Fascinant şi aproape debusolant. După Picnic la marginea drumului, Oraşul damnat, este cel mai bun roman al fraţilor Strugatki. Personal îl consider mai bun decât Picnic.. .

5.Noi, de Evgheni Zamyatin
Cu acest roman distopic, Evgheni Zamyatin deschide calea unor capodopere ulterioare aparţinând aceluiaşi gen, prezentând o lume unde fantasticul şi absurdul nu fac decât să accentueze aspectul grotesc al ororilor regimurilor totalitare. Ironia este cu atât mai amară cu cât toate acele noţiuni caricaturizate de Zamyatin – Tablele Orare, Orele Personale, Norma Maternă, Zidul Verde, Binefăcătorul – au devenit aievea, deşi poate realitatea le-a ascuns îndărătul altor nume.
Calea începută de romanul Noi, a fost urmată de Minunata lume nouă (Aldous Huxley), O mie nouă sute optzeci şi patru şi Ferma animalelor (George Orwell) sau Fahrenheit 451 (Ray Bradbury).

Citeste cele 4 COMENTARII si spune-ti parerea!

 1. Elena Potocean spune:

  Cu plăcere! :)

  raspunde

 2. Pingback: Netule, Măria Ta! | Galileo Online

 3. Ben Ami spune:

  interesant top!

  raspunde

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright ©2011 Bookblog.ro