bookblog.ro

---

Trei cărți de nonficțiune pe care să le citești la început de toamnă

Scris de • 25 August 2022 • in categoria Top 5, Non-fictiune

Pentru mine cărțile de nonficțiune sunt o foarte bună trambulină de a ieși din lipsa de apetit pentru citit, mai ales în perioadele când sunt surmenată sau încărcată cu alte probleme cotidiene (caz în care ficțiunea funcționează mai degrabă ca un blocaj mental decât ca un impuls spre a citi).

De regulă, subiectele alese sunt cele cu care rezonez sau pe care vreau să le descopăr într-o anume perioadă. Și pentru că lunile de vară au fost foarte „leneșe”, am decis că nonficțiunea mă poate scoate din această stare latentă. Am pregătit, astfel, trei titluri inedite pe care le puteți citi la început de toamnă și care nu o să vă plictisească deloc.

1 Deschide topul un titlu din colecția Orion de la Nemira, pe care l-am parcurs cu mult interes și care cred că ar fi pe gustul tuturor viitoarelor sau prezentelor mămici, și nu doar (li s-ar potrivi cu prisosință și tăticilor implicați).

Este vorba de „Gene de mamă” de Abigail Tucker. Pentru început trebuie să menționez că nu e o carte cu și despre parenting, e mai degrabă un volum care vine să exemplifice și explice fenomenul maternității (dar și a paternității) din perspectiva fiziologică, psihologică, istorică și neurologică. Scrisă cu mult umor, ușor de parcurs și foarte „proaspătă” ca idee, mi s-a părut una dintre cărțile de nonficțiune bune de împărțit cu ceilalți toamna asta.

2 Al doilea în top este o noutate apărută recent la editura Litera și intitulată „Molimele care au schimbat istoria. Pandemiile, de la moartea neagră la COVID-19 și după” de John Froude. O carte cronologică, infuzată cu multe detalii științifice, dar și cu o abordare de context, ceea ce mi se pare admirabil într-un volum de popularizare deoarece ajută cititorul nu foarte versat să prindă esența evenimentelor.

Este o lectură importantă care înăbușă în fașă teoriile conspiraționiste, panica față de vaccinuri și obscuritatea unor viziuni față de pandemia Covid-19. O scriitură remarcabilă care reușește să prindă atenția publicului.

3 Și ultima carte din acest top este volumul „Mari personalități. Brâncuși” de Sanda Miller, o altă noutate apărută la editura Litera. Cartea aceasta vine să ne aducă în prim plan viața artistică și personală a marelui Brâncuși, cel care a cucerit Olimpul Francez și a dus renumele României până departe, peste ocean. Sanda Miller face o incursiune asupra perioadelor în care Brâncuși a creat, dar și asupra prietenilor care i-au modelat sau inspirat stilurile artistice și cu care a conviețuit într-o intimitate aparte.

Nonficțiunea este mereu o alegere bună, mai ales dacă sunteți în pană de idei sau dacă vreți să observați lumea dintr-un alt unghi. Sunt lecturile de perspectivă, care ne permit înțelegerea multiaspectuală a lumii în care trăim, și ne ajută să avem o abordare mai deschisă.

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright ©2011 Bookblog.ro