bookblog.ro

Imagini din Ungaria interbelică

Titlu: Divorț în cetatea Buda
Autor:
Rating:
Editura:
Anul aparitiei: 2022
Traducere:
Numar pagini: 240
ISBN: 978-606-44-1109-9

Imre Kertész, Péter Esterházy, László Krasznahorkai, Magda Szabó, Péter Nádas sau Sándor Márai sunt unii dintre cei mai apreciați scriitori maghiari ai ultimelor decenii, nominalizați și câștigători ai unor premii importante și traduși în nenumărate limbi de circulație internațională. Apropierea noastră de Ungaria și faptul că avem o istorie comună, plus prezența unei însemnate comunități maghiare în țara noastră, au făcut ca acești autori să fie destul de traduși la noi. Curtea Veche, prin populara și longeviva colecție Byblos, i-a adus pe o parte dintre ei în atenția publicului cititor român și bine a făcut. [Citeste tot Articolul]

Spune-ti parerea!

Peregrinare postmodernist-ungară

Titlu: Plimbarea
Autor:
Rating:
Editura:
Anul aparitiei: 2008
Traducere:
Numar pagini: 248
ISBN: 978-973-46-1008-2

Tentaţia când am descoperit titlul Plimbarea pe raftul librăriei mi-a fost să o consider o carte calmă şi profundă, limpede şi neoproustiană. Prezentarea copertei îmi susţinea aceeaşi speranţă. De la prima pagină, romanul numai calm şi limpede nu se putea considera, aşadar mă înşelasem. În schimb, deţinea o profunzime abisală la care n-am ajuns nicidecum după o primă lectură. Dacă mă întrebaţi, vă voi răspunde sincer că Plimbarea nu este pentru …plimbări în parc sau pe faleză. Este o carte grea…de sens, care o dată încheiată te trimite la recitire, back spre prima pagină. Fericiţi cei care au epuizat-o simbolic din prima, căci eu ,deşi mă laud cu multe exerciţii de lectură, n-am reuşit. Attila Bartis este genul de scriitor care se pretează perfect la concepţia barthesiană a întâlnirii intime în text între un autor şi un cititor. Iar erotica acestei întâlnirii semnifică, nota bene, exact implicare completă, tocmai ce pretinde aprioric erosul.

Bartis scrie pentru sine şi doar pentru cei care au o disponibilitate totală de a citi şi de a înţelege. Am constatat de la primul rând că am descoperit un scriitor original al secolului XXI, cartea sa fiind alcătuită concentric şi invitându-mă să revin ca să mă apropii de centru. O lectură superficială şi intolerabilă în economia cărţii ar semnifica o forţă centrifugă care ar expulza cititorul în afara textului. Autorul însă reclamă de la cititorii săi disponibilitate totală, ca şi cum ar fi de dorit să citim la fel de intens precum trăim, iar pentru aceasta îşi dirigează textul greu de simboluri într-un mod centripet.

[Citeste tot Articolul]

Spune-ti parerea!

Copyright ©2011 Bookblog.ro