bookblog.ro

Ultima cruciadă a furnicilor

Scris de • 10 May 2016 • in categoria

Titlu: Revoluția furnicilor
Autor:
Rating:
Editura:
Anul aparitiei: 2015
Traducere:
Numar pagini: 616
ISBN: 978-606-758-463-9
Cumpara cartea

Așa cum spune și descrierea cărții, Furnicile a fost romanul în care ne-au fost prezentate cele două lumi, în Ziua furnicilor a avut loc marea bătălie între specii, iar acum a venit momentul pentru ca securea războiului dintre furnici și oameni să fie îngropată pentru totdeauna (oare?). Bernard Werber nu se dezminte nici de această dată și ne oferă un ultim capitol grandios al trilogiei sale de neegalat.

Cumpără titlul în engleză

Deși ceva mai lentă la capitolul acțiune față de primele volume – în special în ultima treime a cărții, Revoluția furnicilor se citește cu aceeași nerăbdare de a descoperi cât mai repede ce se va întâmpla în continuare și cu aceeași foame de a afla cât mai multe informații despre lumea furnicilor, una aflată în continuă evoluție, care au făcut din Furnicile și Ziua furnicilor niște romane atât de speciale, niște romane pe care orice împătimit al genului S.F. trebuie să le aibă în bibliotecă.

resized_Revf

În recenzia volumului anterior am uitat să menționez fragmentele din Enciclopedia cunoașterii relative și absolute care sunt răspândite ici-colo prin întreaga trilogie. Aceste scurte și deosebit de interesante fărâme de informații – informații de care nici nu știam că aveam nevoie până nu am „dat” peste ele – au fost cireașa de pe tort în ceea ce privește trilogia. Poate că „de vină” a fost modul ingenios în care autorul le strecura în poveste, fragmentele făcându-și apariția pentru a clarifica unele evenimente sau pentru a le aduce un soi de completare; sau faptul că fiecare citat în parte s-a dovedit a fi un izvor de informații noi, unele amuzante, altele cât se poate de serioase, din varii domenii: istorie, biologie, psihologie și așa mai departe. Nu m-ar deranja să citesc cele trei volume ale Enciclopediei în variantă completă!

Furnicile și imperiul pe care acestea l-au clădit strălucesc în Revoluția furnicilor. 103, poate cea mai puțin impresionantă dintre cele trei protagoniste ale primului volum, trece prin atât de multe schimbări de-a lungul trilogiei, atât fizice, cât mai ales psihice, încât devine aproape de nerecunoscut. Dacă nu ar fi avut același nume cu asexuata pe care am cunoscut-o în Furnicile, sunt 100% sigur că aș fi considerat-o o nouă apariție în lumea insectelor din pădurea Fontainbleau. Nu o să intru în detalii, pentru că aș fi nevoit să dau spoilere care vă vor strica plăcerea lecturii – și se întâmplă câteva chestii foooarte faine în cartea asta –, dar pot să spun măcar atât: 103 va juca un rol crucial în relația dintre oameni și furnici.

Personajele umane nu au reușit, nici de această dată, să mă impresioneze. Am senzația că romanul mi s-a părut ceva mai lent și datorită „echilibrului” dintre capitolele în care furnicile jucau rolul protagoniștilor și cele în care oamenii erau în rol principal. Pe cât de uimitoare e abilitatea lui Bernard Werber de a însufleți lumea furnicilor și locuitorii pe șase picioare ai acesteia, pe atât de slăbuț mi s-au părut conturate Degetele. Nu am reușit să mă atașez de niciunul și, cu toate că motivațiile lor au fost explicate cât se poate de clar, nu am putut scăpa de sentimentul că acțiunile lor nu au niciun sens.

Acum, că am ajuns la finalul acestei călătorii incredibile, pot să vă recomand întreaga trilogie. Poate că par intimidante la început, dar odată ce vă transpuneți în lumea furnicilor, veți uita de numărul paginilor și veți trăi câteva zile alături de niște ființe de la care nu v-ați fi așteptat în veci să vă ajungă atât de dragi.

  • Plusuri

    (Aproape) toată cartea s-ar putea încadra aici: de la intriga atent țesută, la personajele... necuvântătoare absolut geniale; de la descrierile care te transportă direct în lumea fascinantă a furnicilor și până la răsturnările de situație neprevăzute.

  • Minusuri

    Singurul minus pe care i l-am găsit cărții au fost personajele umane, de care nu m-am putut atașa și, din această cauză, mi-au fost complet indiferente;

  • Recomandari

    Fanilor primelor două volume ale seriei și pasionaților de literatură S.F.

Categorie: | Autor: | Editura:



Citeste cele 4 COMENTARII si spune-ti parerea!

  1. Monique spune:

    Sa inteleg ca ar trebui sa citesc mai intai Enciclopedia si apoi sa trec la trilogia Furnicilor? Nu imi plac cartile despre razboi dar apreciez sf-urile.

    raspunde

    • Răzvan Timar spune:

      Din păcate, Enciclopedia se rezumă doar la fragmentele cuprinse în paginile trilogiei :( Altfel spus, aceasta nu există (încă – sper ca autorul să ne facă o surpriză în viitor) ca volum de sine stătător, pe care să-l poți achiziționa din librării.

      raspunde

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Citeste si

Copyright ©2011 Bookblog.ro