bookblog.ro

---

Uniunea Europeană… o nouă URSS?

Scris de • 25 August 2008 • in categoria Altele

Autor: Vladimir Bukovski
Rating: 5 stele - Vladimir Bukovski - Uniunea Europeană... o nouă URSS? rating - recenzii carti

Vladimir Bukovski - Uniunea Europeană... o nouă URSS? - recenzie cartiNu este nimic nou în a afirma că UE este una dintre cele mai recente obsesii naţionale. Dacă la începutul anilor "™90, clasa conducătoare se încorda într-un găunos "Nu ne vindem ţara" (slogan cât se poate de previzibil, - populaţiei i se livrase sistematic, după sfânta reţetă comunistă, imaginea unui Occident hulpav, ros de cancerul capitalismului), de câţiva ani buni, aceeaşi clasă conducătoare trimite bezele Bruxelles-ului, în timp ce se străduie să plombeze cu acquis comunitar cariile sociale autohtone.

Ce este UE pentru noi? Pentru cei mai mulţi dintre români, UE este e numele de cod al unui jandarm continental, cu glas patern, studii superioare şi cravată, mirosind a Dior şi a bună-credinţă, singurul care "îi mai poate scutura" pe aleşii noştri cei corupţi. Cineva exulta pe forumul unui ziar: "Vad in organismele UE singura noastra salvare din mocirla imoralitatii in care ne tavalim de atat de mult timp"™"™. Deci, singura modalitate prin care am putea să scăpăm de mizeria lăsată de comunism şi perpetuată cu meticulozitate după Revoluţie.

O instanţă universală, în drept să dea directive vizavi de mărimea castraveţilor, gradul de curbură al bananelor şi beţelor de chibrit (nici o exagerare, cei neinformaţi pot verifica), cercetarea ştiinţifică, transhumanţa şi libertatea de exprimare pe internet* (recent s-a pus problema înregistrării bloggerilor din UE!**), ţigărilor şi băuturilor energizante. Dar, pe de altă parte, un donator universal, care pompează generos bani (ne)rambursabili pentru comunele sărace, pentru infrastructură, pentru agricultură şi educaţie. Un prieten al democraţiei, al păcii şi drepturilor omului. Un Olimp al experţilor, al specialiştilor, al tehnocraţilor. Un paradis aseptic al bunurilor, confortului, plăcerii, lipsei de prejudecăţi dar şi al eficienţei, corectitudinii (politice), transparenţei şi ordinii. Furnizorul unic de fericire.

În toată ţara, steagurile albastre cu steluţe flutură vesel pe primării, hoteluri, biserici. UE ne-a adus cristalinul prefix "euro-" (care poate fi montat cu uşurinţă pe orice noţiune) şi ideea că a fi european înseamnă a trăi în cea mai bună dintre lumile posibile. "Eurosceptic" "euroentuziast" au devenit noi categorii ontologice. Timpul nostru istoric are ca punct de reper major data de 1.ianuarie.2007. Dar nu ne punem întrebarea "cu ce preţ?", a persoanei responsabile, apte de calcule pe termen lung, ci preferăm să ne întrebăm fripturistic: "nouă ce ne iese"?

Ce ştim, de fapt, despre UE? Identitatea acestui organism este nebuloasă pentru noi. Care este structura UE, care sunt relaţiile dintre diversele comitete şi comiţii, cum se aleg membrii acestora rămân întrebări lipsite de importanţă pentru cei mai mulţi dintre noi. Şi mai important, nu ştim care este scopul ei de dincolo de declaraţiile stafidite, nu ni se pare paradoxal că un organism instituţional care trebuie să funcţioneze eficient (ab)uzează de o limbă de cauciuc ce abundă în concepte de maximă imprecizie, secătuite de sens. Nu ne miră deloc că o simplă uniune economică a deviat într-un sistem care impune standarde culturale. Cartea lui Vladimir Bukovski, tradusă în româneşte de Dan C. Mihăilescu, încearcă să ridice nişte semne de întrebare asupra procedeelor de lucru europene şi să dea câteva clarificări în privinţa originii acestora.

N-ar trebui să uităm că proiectul "casei comune europene" datează din 1987 şi îi aparţine lui... Gorbaciov - până atunci, Comunitatea europeană fiind doar un spaţiu economic unic, eventualitatea unei integrări politice lipsind din agendă. Nu ar trebui să ne fie indiferent gândul că acelaşi Gorbaciov a rezumat politica URSS în privinţa Europei Occidentale prin formula: "sugrumare prin îmbrăţişare". Şi nici declaraţia lui Felipe Gonzalez, preşedintele guvernului spaniol care îi explica aceluiaşi Gorbaciov, în octombrie 1990: "ani şi ani - şi în mare măsură artificial - noi am susţinut acest antagonism [opoziţia clasică între capitalism şi socialism, n.m. S.M.]. Astăzi, am ajuns la o concluzie stranie. De când am ajuns la putere, a trebuit să lupt cu tovarăşii mei din partid ca să-i fac să înţeleagă că economia de piaţă este cel mai bun instrument pentru a ne îndeplini scopurile principale. Nu un scop în sine, ci doar atât: cel mai bun instrument."

Deja ar trebui să ne întrebăm cum pot fi amestecate socialismul european şi perestroika sovietică într-un proiect atât de luminos. Şi ce e oare cu acea expresie - "sugrumare prin îmbrăţişare"? Nu e o glumă? Să mai dăm un exemplu interesant, urmând ca cititorul să studieze mai pe larg în cartea lui Bukovski relaţia pătimaşă dintre comuniştii ruşi şi socialiştii din Occident. Spre exemplu, Giscard d"™Estaing, fost preşedinte al Franţei, aflat în delegaţia Comisiei Trilaterale împreună cu David Rockefeller şi Henry Kissinger, îi spune lui Gorbaciov:

"La ora actuală, Europa occidentală experimentează o perestroika înnoindu-şi structurile. E greu de spus exact în ce moment se va petrece această înnoire, în cinci, zece, sau douăzeci de ani, dar în Europa de Vest se va naşte un nou stat federal modern. Noi către aşa ceva înaintăm, iar URSS trebuie să se pregătească să negocieze cu un astfel de stat unic care va reuni statele Europei occidentale".

Scopul acestei întâlniri era sprijinirea URSS prin integrarea în instituţii economice şi financiare mondiale (ex. GATT sau Fondul Monetar Internaţional). Data exactă a acestei declaraţii este... 18 ianuarie 1989, adică pe vremea când, vorba autorului, "Tratatul de la Maastricht era încă în scutece". Este aşadar de bun-simţ să te întrebi, precum Bukovski: "cum de puteau aceşti oameni să ştie dinainte care va fi voinţa popoarelor lor faţă de atari schimbări spectaculoase, menite să le zguduie statutul «peste cinci, zece sau douăzeci de ani?"» ". Unde mai are loc democraţia de vreme ce exista deja un plan de la care nu trebuie să existe abateri (precum Danemarca în 1992 sau recentul caz al Irlandei)?

Rămâne, deci, să reflectăm asupra problemelor ridicate de Bukovski, mult mai spinoase şi mai complexe decât le-am expus eu în această scurtă prezentare. Să ne punem nişte semne de întrebare. Să ne informăm şi din alte surse. Chiar şi bloguri, cât încă nu sunt marcate cu "bun şi aprobat" sau "etichete de calitate""

Scrisă de Silviu Man

* Benjamin Henrion, reprezentând la Bruxelles The Foundation for a Free Information Infrastructure, o organizaţie non-profit având ca obiectiv stabilirea unei pieţe libere în IT avertizează asupra unei directive care ar da dreptul producătorilor de software şi providerilor de internet să monitorizeze întreg traficul de date, cu scopul/pretextul căutării materialelor piratate: "in viitor, aplicatii software populare precum Skype sau chiar Firefox ar putea fi declarate ilegale in Europa daca nu sunt certificate de o autoritate administrativa. Acest lucru va compromite intreaga dezvoltare libera a internetului asa cum o cunoastem acum".

** eurosceptic.ro: Autoarea Proiectului, Marianne Mikko (Grupul Socialist din Parlamentul European, Estonia), afirmă că, deşi blogosfera "a fost până acum un loc al bunelor intentii şi a fost in general caracterizat de intenţii sincere", exista riscul din ce în ce mai mare ca, pe măsură ce bloggingul devine o activitate comună, acesta să devină "o sursă de poluare a cyberspaţiului". Ea crede că, pentru a preveni acest lucru, este nevoie de un fel de etichetă de calitate aplicată asupra blogurilor şi a bloggerilor, a căror identitate şi motive pentru a scrie pe blog trebuie făcute publice (sublinierea mea, S.M.). Astfel, Raportul d-nei Mikko sugerează clarificarea statutului juridic şi de altă natură a blogurilor şi încurajează "etichetarea" lor voluntară în funcţie de responsabilităţile şi interesele profesionale şi financiare ale autorilor şi editorilor lor.





Citeste cele 5 COMENTARII si spune-ti parerea!

  1. Iulia spune:

    Am observat că atât de mult se vorbeşte despre oraşe europene şi cetăţeni europeni încât cred că o să şi uităm că suntem întâi de toate români. Poate în subconştient asta şi vrem…

    Ca să evite remarcile negative, 2 românce, aflate la muncă în Germania, au zis că sunt din Ardeal.

    Dacă mulţi rostesc cu timiditate şi jenă “Sunt român”, a fi european e un colac de salvare, un standard de calitate, un indiciu al progresului, un termen care ne îmbogăţeşte vocabularul şi eventual portofelul. Vom ajunge poate să folosim cândva “român” pe post de arhaism.

    raspunde

  2. cms spune:

    Foarte bine, chiar imi doresc sa ajungem ca URSS (fara partea cu comunismul), eventual sa controlam lumea :D

    raspunde

  3. Ilie spune:

    In vara asta am intalnit un om, acum pensionar, care a fost ofiter de securitate pe vremea lui Ceausescu. Am stat cu el de vorba vrea 7 ore. Sper sa ma mai intalnesc cu el si la anul ca inca nu mi-a spus tot. :-)

    El si acum crede ca comunismul e cel mai bun regim. Ii era frica si acum sa imi povesteasca ce a facut el in comunism si cum a avut loc revolutia, si altele. Repeta mereu ca se afla sub… misiune.

    Despre revolutia din ’89 mi-a spus ca el primise de la Ministerul de Interne (si nu numai el., ci toti ofiterii, politistii, toata armata romana, etc) inainte cu 30 de zile de Revolutie, pe la inceputul lui noiembrie 1989, un permis sub forma bilete de calatorie pentru avion, tren, autobuz pentru ca la data la care urma sa fie anuntat prin telefon ca trebuie sa se prezinte in Bucuresti, sa ia ORICE mijloc de transport si sa se duca in Bucuresti GRATIS.

    Cand a primit biletul asta nu stia despre ce e vorba. In ziua de 25 decembrie primeste telefon si ii spune sa fie in Bucuresti pe 27 decembrie 1989. Dar nu se duce de frica. Era mandru ca a stat acasa si ca nu a murit pe la Universitate. :-)

    Ne place sau nu place, Brucan a declansat revolta oamenilor la Timisoara, sprijinit de… straini…. ca apoi revolta a fost confiscata de Iliescu si transformata in revolutie, nici francezii nu au stiut de ce si cum, desi ulterior au vrut sa-l.. ucida la Pitesti! si nu au putut… va mai amintiti imaginile de la posturile de televiziune din Franta cand se relata despre masacrul antidemocratic marca Ion Iliescu?

    Regizorul revolutiei a fost Sergiu Nicolaescu. La propriu….

    raspunde

  4. Pingback: Uniunea Europeana - o noua URSS?, un discurs marca Vladimir Bukovski « Atitudini fara platitudini: scrieri cu nerv

  5. Pingback: Cenzura corectitudinii politice din Romania « Atitudini fara platitudini

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright ©2011 Bookblog.ro