bookblog.ro

---

Cărțile copilăriei noastre

Scris de • 1 June 2011 • in categoria Articole Speciale, Recomandari

Dacă Marinela a pus în balanță Amintirile din copilărie cu Harry Potter, vă prezentăm mai jos cărțile preferare din copilărie. Așteptăm completări de la voi :)

Cireşarii, de Constantin Chiriţă, rămâne cartea copilăriei mele, prima dintre cărţile care mi-au rămas întipărite în suflet. E o carte care mi-a vrăjit sfârşitul unei veri, făcându-mă să râd, să parcurg avid paginile celor cinci volume, stârnindu-mi curiozitatea, şi dorindu-mi ca niciodată povestea celor şapte să nu se termine ...

Într-un roman de aventuri, cu multe caracteristici ale unui Bildungsroman, naratorul explorează atât o lume ascunsă a României, plină de enigme, cât şi o lume a prieteniei, prin cei şapte prieteni, şapte personalităţi diferite, ce se completează reciproc, gata oricând să pornească în noi peripeţii. Ei dezleagă puzzle-uri uitate de timp, descopedind totodată o altă parte din ei înşişi.

Aventurile lui Tom Sawyer, cât şi Aventurile lui Huckleberry Finn, de Mark Twain, prezintă o imagine a Americii prin intermediul poznelor a doi copii. Este o carte care abundă în acţiune, care te face să râzi, şi care îţi aminteşte de propriile năzdrăvănii din copilărie.

Dacă în cazul lui Tom Sawyer, avem de-a face cu un tânăr şugubăţ, plin de energie şi mereu pus pe fugă, a cărui poveste se împleteşte cu prinderea unui tâlhar, în cazul lui Huckleberry Finn, povestea merge mai departe, Mark Twain explorând condiţia sclavilor din acea perioadă, prin strânsa prietenie dintre Huck şi un negru.

(Raisa Stoleriu)

Mary Poppins, de P. L. Travers. Până pe la 12 ani, principalul lucru pe care mi-l doream de la cărţi era să mă convingă de faptul că magia există în lumea reală (mai târziu am aflat despre treaba numită „realism magic” şi mi-am dat seama că şi oamenii mari îşi doresc asta din când în când). Ei bine, când găseam câte o poveste care să satisfacă această cerinţă, o reciteam la nesfârşit, pentru a mă asigura că am reţinut toate semnele după care se poate recunoaşte un personaj magic. Mary Poppins m-a convins nu numai din punctul ăsta de vedere, ci şi pentru că a fost primul personaj despre care nu mă puteam hotărî dacă este bun sau rău.

Sosind şi plecând mereu pe neaşteptate, însoţită de umbrela zburătoare căreia îi datorez un ataşament etern faţă de acest obiect mai degrabă incomod, făcând exces de replici usturătoare atât faţă de angajatorii săi, soţii Banks, cât şi faţă de copiii a căror guvernantă este, Mary îi învaţă pe aceştia din urmă că se poate lua ceaiul şi pe tavan, se poate merge la cumpărături alături de aştrii cât de cât sociabili, conversa cu statuile din parc sau călători în jurul lumii gratis şi fără ştirea părinţilor. Adăugând faptul că familia Banks locuieşte pe Aleea Cireşilor, unde, presupuneam eu, se mănâncă cireşe în fiecare zi, încă aş mai da orice să trăiesc sub „dictatura” lui Mary Poppins.

(Alexandra Găujan)

Legendele Olimpului, de Alexandru Mitru

Legendele Olimpului a fost cartea pe care bunica mea a folosit-o pentru a mă învăța să citesc. Aveam 6 ani când a început să îmi citească și să îmi arate cum să îi citesc la rându-mi. Așa s-a născut, cred, și pasiunea mea pentru mitologie, fantasy și science-fiction, pentru că ce poate fi mai miraculos pentru un copil și pentru dezvoltarea imaginației sale, dacă nu creaturi care mai de care mai primejdioase, eroi invincibili și zei cu puteri fascinante?

Volumul I prezintă figurile centrale ale panteonului grecesc, vorbind despre modul în care universul a fost construit și zeii născuți, pentru a domina anumite componente ale realității cunoscute și necunoscute – de la Zeus la Hades, de la Atena la Afrodita, de la Ares la Hefaistos – principalele elemente (aer, apă, pământ, foc), principalele sentimente umane (iubire, ură, răzbunare, distracție, înțelepciune etc.), viața și moartea, toate aveau câte un ocrotitor și o personificare divină. Volumul II aduce în prim-plan eroii, oameni cu puteri deosebite sau semizei (născuți din muritori și zei), ale căror legende răsună și în zilele noastre: de la puternicul Hercule, la rătăcitorul Ulise ori nesăbuitul Icar, toate explicând anumite fenomene cotidiene, pe care cei din vechime le considerau magice.

Legendele Olimpului este o carte ce trebuie citită în copilărie, pentru că te încântă, îți stârnește curiozitatea și îți deschide o ușă către povești, mitologii și culturi străine, a căror influență o vei înțelege, pe măsură ce crești și alte scrieri ți se dezvăluie.

Cișmigiu et comp. de Grigore Bejenariu

Un roman despre viața de licean, scris într-un mod personal și autentic, Cișmigiu et comp. prezintă ”nebuniile” pe care Grig, personajul principal, alături de prietenii săi, le fac în timpul orelor din Liceul Gheorghe Lazăr. Profesori porecliți, chiuluri în Cișmigiu, farse, momente tensionate în lupta cu notele, toate se amestecă într-un roman plin de savoare, mai ales pentru cei ce cunosc și locul în realitate. Narațiunea la persoana I face totul și mai atractiv, întrucât poți trăi fiecare ”istorioară” ca și când ai fi părtaș la acțiune.

O poveste haioasă, numai bună de citit pentru cei ce experimentează ”statutul” de licean, pentru cei care abia așteaptă să ajungă la liceu sau pentru cei ce vor să își amintească, cu melancolie, de traiul dulce al adolescenței. Încredere, un strop de inconștiență naivă, copilărie și nevoia de maturitate – aceste stări vor încânta orice cititor, indiferent de vârstă.

(Alice Teodorescu)

La Medeleni, de Ionel Teodoreanu

Ionel Teodoreanu a fost un mare iubitor de frumos. A scris despre zarzării înfloriţi în toate romanele sale :) Aşa a reuşit el, printr-o voce artistică, să scrie trei volume ale idilei copilăriei. A făcut din lumea unor copii mai mult decât un trecut: a întărit senzaţia pe care o are orice adult, că în copilărie s-au petrecut lucrurile cu adevărat importante, pentru că sufletul său era în totalitate acolo, şi pentru că atunci şi-a format caracterul.

Medeleni: lene, romantism şi burghezie rurală. Dănuţ, Olguţa şi Monica. Trei suflete diferite care cresc împreună, trec peste Hotarul nestatornic al primului volum şi ajung la următoarele, pe care nu aveam voie să le citim când eram mici, pentru că Dănuţ se îndrăgostea de Adina în volumul al II-lea, care era o „femeie proaspătă şi luminoasă ca o mandarină cojită”!

Prima carte pe care am citit-o cu lanterna sub pătură, ultima carte la care am plâns atât de mult la sfârşit, până am înţeles că aşa sunt cărţile. Îţi intră în suflet.

(Monica Tarța)

Impăratul muștelor, de William Golding

Imaginați-vă o lume formată doar din copii! Fiecare pământean sugrumat într-un trup efervescent, plin de candoarea nedurerii, a grozăveniei și a dorinței de nestăvilit pentru o tinerețe veșnică. Cum ar fi ca în tot universul să existe doar mâini mici, ochi curați, genunchi juliți și păr unsuros? Și cum ar trăi aceste bucăți de oameni împreunați într-o societate, cum ar forma-o, cum ar gândi-o, dacă puritatea acestor părți de suflete s-ar transmite mai departe în creația lor, sau nu? Oare entuziasmul tinereții va fi îndeajuns pentru a-și construi singuri conceptul de pace, ori impulsul de dominare cu timpul va prelua inițiativa, rezultând un alt război pueril, de data asta cu oameni mici? Și cum ar fi ca acest univers să fie o insulă?

Împaratul muștelor cu un suspans psihologic individual și colectiv survine drept o adresă moral-alegorică la societatea cotidiană construită pe spinarea unor personaje infantile cu personalități definite sub formă de concepte, un anume Ralph reprezentant al civilizației, un Piggy drept militant al naivitații, calmului și rațiunii, un Jack ca o dorinţă de supremație, și un anume Roger înzestrat cu sete de mânie şi răzbunare dusă la extrem. E o luptă vizibilă între raţiune și simţământ, ordine și haos, lege și anarhie. O zi normală astăzi văzută prin ochii unui copil cu din ce în ce mai puține întrebări.

(Cosmin Popa)

Citeste cele 24 COMENTARII si spune-ti parerea!

 1. L spune:

  Aventurile lui Habarnam :)

  raspunde

 2. Simona spune:

  Singur pe lume de Hector Malot – pe locul 2 dupa Ciresarii :), Insula Misterioasa de Jules Verne, Ciulinii Bărăganului de Panait Istrate si multe altele de care imi amintesc mereu cu drag.

  raspunde

 3. CristinaMehe spune:

  Mai sunt multe altele. Eu citeam si tin minte asa: Emil si Detectivii, Indianul din dulap, la care am si plans, Matilda, U.B.P, Vrajitoarele, Jules Verne :D

  raspunde

 4. adina spune:

  Tom Sawyer si Ciresarii sunt superbe, le-as reciti oricand. La Medeleni si Mary Poppins n-am izbutit sa le termin, mi s-au parut groaznice. Huck Finn am citit-o, da e destul de proasta, exceptand ultimele capitole. Legendele Olimpului nu ar fi rea, dar e de fapt cam plagiata dupa Legendele si miturile Greciei Antice de Kun, care e mult mai bine scrisa. Cismigiu si Golding sunt destul de bune.

  raspunde

  • nick spune:

   Mai Adina…sunt sigur ca atunci cand citeai tu pentru prima data “Legendele Olimpului” a lui Al. Mitru nu strambai din nas ca e plagiat:) Sunt multe cartile copilariei insa nimic nu se poate compara cu Ciresarii, Aventurile lui Tom Sawyer si Huck Finn sau seria Jules Verne. Erau vremuri superbe in care, atunci cand timpul liber era petrecut fie alergand pe afara, fie in fata unei carti! Acum…si TV-ul e depasit! Toata lumea e online…Unii chiar uita sa mai traiasca si in viata reala izolandu-se in virtual

   raspunde

 5. Nusica spune:

  OOOO,cat de multe sunt,ca pe vremea aceea se citea,nu ca acum,erau foarte bune listele de carti pentru vacanta,ni se recomanda ce sa citim si asa am prins gust pentru lectura.Erau Mircea Samtimbreanu(de ce oare nu se reediteaza?),Grigore Bajenaru,era o carte,stiu ca m-a impresionat mult,Neghinita de Cezar Petrescu,parca,nu aceea de B.St.Delavrancea,povestile lui Al.Mitru si toate acele volume Povesti nemuritoare,frumoase,accesibile ca pret si mai erau si povestile de pe ciocolata,numai daca nu vroiai,nu citeai.

  raspunde

 6. adina spune:

  Da, Singur pe lume e foarte buna.

  raspunde

 7. jimmy spune:

  faceti ceva cu panoul din dreapta paginii pentru ca nu este functional. ma refer ca nu pot selecta criteriile de afisare a recenziilor(in functie de tema cartii,de exemplu)

  raspunde

 8. Mada spune:

  Winnetou este singura carte care m-a facut sa plang.Mi-a placut foarte mult si La Medeleni.

  raspunde

 9. Dragos spune:

  Uimitoarea aventura a lui Nils Holgersson prin Suedia… este o poveste din copilaria mea… si evident, inegalabilul Habarnam. La Medeleni este o carte a copilariei exceptionala… pana la un punct in care trebuie sa devenim adolescenti sa o intelegem. Cat despre legende… Legendele tarii lui Vam, de neuitat….

  raspunde

  • miha spune:

   legendele tarii lui vam m-au speriat ingrozitor, dar tot am recit cartea, cand mi-a picat in mana. si iar m-au speriat… dar din moment ce inca tin bine minte numele personajelor de acolo si avand in vedere ca au trecut vreo 15 ani de la ultima intalnire cu volumul, as zice ca e o carte interesanta :)

   raspunde

 10. Nusica spune:

  Dar Imparatia oglinzilor strambe ,Trei pe o insula se V.Gubarev sau Inimosii de Gica Iutes,Anotimpul jocurilor De Szinney julia,ce carti minunate

  raspunde

  • olivia spune:

   …cu siguranta “singur pe lume” si “cuore” si “la medeleni” si “panza de paianjen” si “lorelei” …si vacante intregi petrecute la curtea regilor frantei…..vreau sa spun colectiile Al Dumas si Paul Feval…..aaaaa ai dulcile zile ale adolescentei in compania lui Mihail Drumes….si cu siguranta mai sunt dar nu imi aduc aminte……

   raspunde

 11. Pingback: Cișmigiu & Comp | toane

 12. Maria A. spune:

  “Singur pe lume” este cu siguranta cartea pe care o voi reciti de sute de ori, indiferent de ce varsta voi avea!

  raspunde

  • felicia spune:

   Singur pe lume- cartea copilariei mele care ma face sa plang de fiecare data cand o recitesc! grigore bajenaru- cismigiu&company , Seria 1001 nopti, seria povesti nemuritoare si tot ce insemna basme, La medeleni, cartile lui duma si tot ce s-a scris roman de aventuri si istorie a frantei, carti politiste- chiar erau “la moda”, lit. clasica; citeam atat de mult, acum copiii mei citesc enciclopedii, carti “usoare”.

   raspunde

 13. Lavinia spune:

  SI pentru mine, Singur pe lume, cred ca a fost cartea copilariei mele, dar mi-au placut la fel de mult Winnetou si Cei trei muschetari :)

  raspunde

 14. Corina spune:

  Cartile copilariei mele au fost Cartile Junglei…:-)) le-as reciti oricand cu drag! Si Tarzan de asemenea! precum si multe altele care au fost enumerate deja mai sus. frumoase vremuri… de mult trecute ale copilariei…

  raspunde

 15. Roxana spune:

  dupa parerea mea ar fi “singur pe lume” si “cuore-inima de copil”… e descurajant cat de multte persoane nici macar nau auzit de aceste carti mentionate de mn shi mentionate mai sus

  raspunde

 16. andreea spune:

  La Medeleni – ce am mai plins cind a murit mos Gheorghe – Amintiri din copilarie, Cuore, Singur pe lume, Jules Verne, Ciresarii, Dumas, Tom Sawyer, Mihail ciine de circ, Nomazii nordului, Colt alb, Chemarea strabunilor….

  raspunde

 17. irina spune:

  Credeti ca aceste carti ar fi la fel de fermecatoare daca le-am citi acum petru prima oara, ca adulti? sau daca nu la fel, macar ne-ar mai incanta imaginatia si spiritul?

  raspunde

 18. Titi spune:

  Ce ma mira pe mine e faptul ca nimeni nu isi aminteste de reeditarile facute de editura Ion Creanga ale cartilor scrise de autori…rusi!:D Chiar nu isi aduce nimeni aminte de cartile alea cu coperti tari si lucioase? Ia sapati prin amintiri, ia sapati!:)

  raspunde

 19. Liza spune:

  Prima carte de care am ramas la fel de fermecata si acum a fost Povestile Fratilor Grimm, o editie ilustrata, am primit-o acum vreo 30 de ani.Apoi Legendele Olimpului,cartile lui Karl May, Fenimore Cooper, Dumas …Povesti Nemuritoare sau nuvelele lui Slavici.

  raspunde

 20. Cu siguranţă mereu îmi vor veni în minte volume cum ar fi ,Singur pe lume, Cireşarii , Winnetou, Jules Verne seria.Piciul
  Miam petrecut vacanţele de vară citind şi recitind aceste volume sorbind fiecare literă pronuntata.Fiecare foaie avea secretul iei ,iar ultima fie chiar şi de un rand îmi provoacă lacrimi sincere de durere

  raspunde

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright ©2011 Bookblog.ro