bookblog.ro

---

Ce-am citit în 2010

Scris de • 22 December 2010 • in categoria Articole Speciale

Mai e timp pînă facem bilanțul și planurile pentru noul an, însă ne-am gîndit că recomandările de mai jos v-ar putea ajuta pentru ultimele cadouri, dacă sunteți încă în căutare. Așadar, iată ce-am citit și ne-a plăcut în 2010:

Luka Luka şi Focul Vieţii, Salman Rushdie. Continuare a romanului Harun şi Marea de Poveşti, cea mai recentă carte a lui Salman Rushdie ne reintroduce în Lumea Magică prin ochii lui Luka, fratele mai mic al lui Harun. Însă, fie că timpul nu stă în loc pentru niciuna dintre lumi, fie că Luka reprezintă, în aproape toate privinţele, opusul fratelui său, Lumea Magică este de nerecunoscut.

(Alexandra Găujan)


Azazel, ingerul raului Azazel, îngerul răului a fost o apariție controversată pentru anul 2010, întrucât a îndrăznit să atace un subiect-tabu al omenirii: religia. Încă din titlul care stârnește fără îndoială curiozitatea și imaginația, îți poți da seama de profunzimile pe care le ascunde romanul lui Youssef Ziedan, roman ce îl poartă pe călugărul egiptean Hypa într-o călătorie pe tărâmurile neprimitoare ale Alexandriei, către ușile deschise ale schitului din Alep pentru a face o trecere subtilă către profunzimile unei călătorii interioare. Hypa scrie jurnalul călătoriei sale pentru a se vindeca și a-și împăca vocile scindate ale rațiunii, pasiunii și credinței, sub apăsarea umbrei lui Azazel, dar și a unui sine bolnav. Un roman aproape șocant de sincer despre cenzură, nevoi și credințe, profilat pe fundalul istoric al marilor controverse în domeniul dogmelor creștine.

(Alice Teodorescu)


Culianu Ultimul Culianu, Horia Roman-Patapievici (Ed. Humanitas, 2010) - un studiu necesar despre ultimul epistemolog şi istoric al religiilor, aparţinând culturii române. Un rafinat eseu despre identitatea noastră culturală.






Radacina de bucsau Rădăcina de bucsau, O. Nimigean (Ed. Polirom, 2010) un roman dintre cele mai semnificative ale ultimului deceniu de proză românească. O ficţiune de un naturalism esenţializat până la a deveni simbolic despre complexa singurătate a oricărei fiinţei umane când aceasta devine martoră a destrămărilor fiziologice.

(Anca Giura)




Amor intellectualis Amor intellectualis, Ion Vianu. Scrisă cu respect față de memoria tatălui său și față de o epocă pierdută, cartea este istoria unei educații alese. Se adresează atît nostalgiei, cît și speranței într-o lume în care talentul, munca dedicată și onestitatea sunt valorile apreciate. De citit cînd vă simțiți învinși de grosolănia din jur, cînd credeți că nu mai există speranță și că viitorul e sumbru.





Dulce ca mierea Dulce ca mierea e glonțul patriei, Petru Popescu. Pe de-o parte, acesta este un cîntec de înmormîntare - pentru o lume distrusă de război și de „pacea” comunistă de după. Pe de altă parte, este o carte despre ritmul de neoprit al tinereții - halucinant, ca un vis care se desfășoară în timul treaz al zilei.





GandesteGândește de Simon Blackburn este o scurtă istorie a filosofiei, dintr-o perspectivă relaxată, binevoitoare. Ne arată că, în continuare, mintea este cel mai complex și mai rafinat organ de care dispunem și că, dacă am fi mai atenți la asta, ne-am aprecia mai mult.





Cimitirul de pianeCimitirul de piane, Jose Luis Peixoto. Dacă aveați îndoieli că mai există literatură bună în secolul internetului, Jose Luis Peixoto vi le infirmă. Cel de-al doilea roman al său are în centru istoria familiei Lazaro din Lisabona, așa cum o vede fiul lui Francisco Lazaro. Amestec de amintiri și fictiune, fapte și sentimente, această cronică de familie ilustrează o relație tată-fiu simetrică. Fiecare rol poate aparține pe rînd protagoniștilor, legătura dintre ei fiind nu doar una de sînge. E una construită pe suferința în tăcere, întrebările și fantezia fiului. Peixoto creează un universal al cuvintelor, care nu mai sunt doar „mijloc de transmitere a informațiilor”, ci chiar realitatea. Cimitirul de piane deține, desigur, locul său în poveste, pe care il veți descoperi. S-ar putea ca un astfel de cimitir să aibă fiecare în suflet.

(Mihaela Butnaru)

SimoneToţi oamenii sunt muritori. Simone de Beauvoir. Ea este o actriţă ce caută nemurirea în privirile tuturor; el este deja un nemuritor plictisit de viaţă, care ar da orice pentru a avea din nou dreptul să moară. Un roman care arată strânsa legătură dintre fericire şi sfârşit, imortalitate şi artă, filosofie şi viaţă.





MagicianulMagicianul, John Fowles. De la o viaţă normală, Nicholas Urfe e prins în Grecia într-un labirint al minţii, format din jocuri şi nuanţe, care-i schimbă întreaga viaţă.







Suflete moarteSuflete moarte, N.V. Gogol. Cicikov, obsedat de copeică, porneşte cu energie la drum pentru a cumpăra şi a primi sufletele ţăranilor morţi. O carte cu un simţ al umorului acut şi realist.







KafkaKafka pe malul mării, Haruki Murakami. Kafka este un tânăr care fuge de acasă pentru a-şi căuta mama şi sora şi de a se feri de o profeţie. Viaţa lui este legată de cea a bătrânului Nakata, capabil să vorbească cu pisici şi care are de îndeplinit o misiune. Roman suprarealist, care explorează căutarea unei identităţi.

(Raisa Stoleriu)




FrankensteinFrankenstein, Mary W. Shelley. Un tânăr plin de entuziasm, pasionat de ştiinţele naturale, reuşeşte să creeze un monstru hidos pe care, speriat, îl abandonează. Acestă decizie nu doar că îi va schimba cursul întregii vieţi, dar îi va distruge şi familia, totul presărat cu elementele romantice specifice genului.





Rosu si negru Roşu şi negru, Stendhal. Fiul unui chiristigiu de la ţară, ambiţios şi inteligent, reuşește să promoveze pe scara socială a Franţei secolului al nouăsprezecelea. Idilele amoroase cu femei cu o oarecare influenţă îl ajută aproape la fel de mult ca şi propria inteligenţă, Totuşi greşelile sale vor fi cele care îi vor hotărî destinul.


(Andrea Balint)

Igiena asasinului Igiena Asasinului, Amelie Nothomb - pentru jocul dual si demonic al geniului lipsit de autenticitate, pentru ilustrarea unei societati a aparentelor si pentru lipsa de profunzime a valorilor actuale, in care nebunia si grotescul domina prin confuzie si cinism.

(Anca Mirăuț)





PaddyPaddy Clarke ha,ha,ha de Roddy Doyle e itinerarul unui sentiment îmbuteliat într-o „humă de om”, de la pudic la obscen, de la ignoranţă la importanţă. Trăirea unui copil trezit în faţa crudităţilor vieţii datorită cărora e nevoit să reacţioneze cu responsabilitate şi tărie de caracter. O maturizare prematură plină de întâmplări morale premergătoare acesteia. E ca un fel de film european în care cu cât plouă mai des cu atât cerul e mai senin. Petreci amintirile pline de umor negru, realism izbitor şi simplitate emoţională ale lui Patrick cu o uşurinţă uimitoare, astfel încât finalul e cât o palmă şi o trezire în singurătatea sălii de cinema.

(Cosmin Popa)

Acestea au fost alegerile echipei bookblog pentru 2010. Dar ale voastre? Ce cărți extraordinare ați întîlnit anul ăsta?





Citeste cele 11 COMENTARII si spune-ti parerea!

  1. iulia spune:

    Ce`am citit anul acesta:
    Salvador Dali – “Jurnalul unui geniu”
    Heinrich Boll – “Opiniile unui clovn”
    A. Parlange, V. Lestrehan – “Macii batranetii.Sade la ospiciu”
    Marquez – “Ochi de caine albastru”
    Chuck Palahniuk – “Sufocare”
    Richard Dawkins – “Gena egoista”
    Nietzsche – “Amurgul idolilor”
    Kobo Abe – “Chip strain”
    Livius Ciocarlie – “Batranete si moarte in mileniul trei”
    Rushdie – “Versetele satanice”
    Dan Puric – “Despre omul frumos”, “Cine suntem”
    Daniel Cristea-Enache – “Convorbiri cu Octavian Paler”
    Marquez – “Povestea tarfelor mele triste”, “Toamna patriarhului”
    D.M. Thomas – “Ultimul vis al lui Freud”
    Gabriel Liiceanu – “Despre minciuna”, “Declaratie de iubire”
    Le Clezio – “Urania”
    Jean Dominique Bauby – “Scafandrul si fluturele”
    Umberto Ecco – “Pendulul lui Foucault”
    Neagu Djuvara – “Amintiri si povesti mai deocheate”
    Llosa – “Conversatie la catedrala”, “Matusa Julia si condeierul”
    Zully Mustafa – “Strugurii s`au copt in lipsa ei”
    Irvin D. Yalom – “Plansul lui Nietzsche”
    etc

    raspunde

  2. Alexa spune:

    Yes Man- Danny Wallace
    toata colectia Jurnalele Vampirilor
    Nunta in cer-Mircea Eliade
    Maitreyi – Mircea Eliade
    Invitatie la vals- Mihail Drumes
    Torturati-l pe artist- Joey Goebel
    E cineva acolo?-Marian Keyes
    Fata cu portocale – Jostein Gaarder
    Cronicarul sportiv – Richard Ford
    Adam si Eva – Liviu Rebreanu
    si asa mai departe…

    raspunde

  3. iri spune:

    Din ce ai enumerat tu am citit rosu si negru, frankenstein si magicianul si toate mi-au placut mult
    din ce am mai citit anul asta mi se par foarte frumoase :
    Viata si optiunile lui Tristam Shandy – Gentleman – Laurence Sterne
    Dama cu Camelii – Al. Dumas fiul
    Decameronul – Boccaccio
    Divina Commedia – Dante
    Jane Eyre – Charlotte Bronte
    Nebunii in Brooklyn – Paul Auster
    Iarna Vrajbei Noastre – Steinbeck
    Cel mai iubit dintre pamanteni – Marin Preda

    raspunde

  4. rontziki spune:

    Cele mai pe sufletul meu dintre cărţile citite în 2010 ar fi: Zilele Regelui de Filip Florian, Cimitirul pianelor de Jose Luis Peixoto, Evanghelia după Isus Cristos de Jose Saramago, Jurnalul Oanei Pellea…şi ar mai fi…prea multe cărţi faine anul ăsta! :)

    Impresii despre toate cărţile citite în 2010, mai multe detalii aici:
    http://www.rontziki.ro/search/label/C%C4%83r%C5%A3i%202010

    raspunde

  5. adina spune:

    Andrenergic, de S.Corn, …si la sfarsit a mai ramas Cosmarul, de O.Craznic, Cantec de gheata si foc, de G.R.R.Martin, Brigazile-fantoma, de J.Scalzi, Dracula Mortul Viu, de nepotul lui Stoker, Vampirii Sudului de Ch. Harris. Ar mai fi si altele, dar acum pe acestea mi le amintesc…

    raspunde

  6. mvs spune:

    Eu va recomand doua carti despre Thailand: “The Occidentals” de Caron Eastgate James si “The Beach” de Alex Garland.

    Plus “The Rule of Four” de Ian Caldwell si Dustin Thomas, o carte intre ceva scris de M. Crichton si Dan Brown.

    raspunde

  7. Iulia F spune:

    Solutia Schopenhauer
    Plansul lui Nietzsche
    Orasul si cainii
    Ora albastra
    Umbra vantului
    Dimineata pierduta
    Provizorat
    Sot si sotie
    Thera
    trilogia Millenium+ Stieg Larson
    Biblia- o istorie vizuala
    Nu te misca
    Venit pe lume
    Poveste despre dragoste si intuneric
    Budda din suburbie

    raspunde

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright ©2011 Bookblog.ro