bookblog.ro

---

Shogun

Scris de • 13 April 2006 • in categoria Altele

Autor: James Clavell
Rating: Shogun James Clavell Toranaga

James Clavell ShogunMariko-san, a fost karma ta sa mori acoperita de glorie si sa traiesti vesnic. Anjin-san, prietene, e karma ta sa nu parasesti niciodata acest pamant. A mea este sa fiu shogun." - Toranaga

James Clavell a incercat in "Shogun" sa faca o descriere a unei Japonii feudale (actiunea are loc la inceputul anilor 1600) fascinante, conduse dupa un cod strict de onoare (Bushido), o Japonie plina de intrigi si mister, de strategii militare si politica. Folosind ca observator personajul principal, un englez, John Blackthorne (Anjin-san), Clavell prezinta contradictiile care exista intre "lumea civilizata" si "paganii" din Orient.

Astfel, pilotul englez ajunge, din prizonier, samurai si hatamoto (sfetnic) al unuia dintre cei mai influenti seniori (daimyo) ai Japoniei, perioada de timp in care ajunge de la neintelegerea stilului de viata nipon la imbratisarea acestuia. Si diferentele sunt mari: de la imbracaminte si mancare, la modul in care vad moartea si datoria. Pentru Blackthorne, totul este necunoscut, totul este nou, asa cum cred ca va fi si pentru majoritatea cititorilor.

Desi cartea este o carte de aventuri, cu intrigi politice si militare, cu dragoste si ura, Shogun ramane totusi cartea unui personaj: Toranaga, senior de Kwanto, Cele Opt Provincii, cel mai important daimyo din tara, General-sef al Armatelor de Rasarit. Un geniu politic, un strateg militar extraordinar, acesta reuseste sa reuneasca Japonia dupa ani de framantari interne, readucand pacea pe Pamantul Zeilor. Totul se intampla in carte pentru ca asa vrea Toranaga, totul se intampla pentru ca asa trebuie sa se intample, pentru ca Toranaga are destinul sau (karma), care este cel de a fi Shogun, conducator suprem al Niponiei.

"Shogun" nu poate fi prezentata pe deplin in cateva randuri. Stilul de viata, modul japonez de a gandi, codul Bushido, despre toate s-au scris si se vor mai scrie sute, poate mii de carti. James Clavell nu incearca sa descopere semnificatii si lucruri ascunse. El reuseste doar sa te faca sa doresti sa afli mai mult. Prin subiectul si intriga romanului, te vei simti atras catre o lume pe care nu o intelegi, dar pe care ai sa simti ca vei dori sa o cunosti cu atat mai mult cu cat este mai greu de inteles.

Reviewer: Bobby





Citeste cele 102 COMENTARII si spune-ti parerea!

  1. Raluca spune:

    Si tie ce ti-a placut cel mai mult? Societatea si modul de viata japonez, exactitatea cu care planifica Toranaga fiecare miscare a sa, sau modul remarcabil (si putin probabil, dupa parerea mea) in care reuseste un ,,gaijin” (,,persoana din afara”) sa se integreze in acel tablou?

    raspunde

  2. bobby spune:

    Mi-a placut societatea si modul de viata, dar ma fascineaza si acum Toranaga… am citit si recitit cartea de multe ori… si de fiecare data mai gasesc inca ceva… un lucru la care se gandise cu 200 de pagini inainte :)

    raspunde

  3. bobby spune:

    ah, si inca ceva, am gasit intr-o editie asa ceva:

    WILL ADAMS6 ( + 1620). Pilot englez pe nava olandeză “Erasmus” care a eşuat pe ţărmurile din Bunyo în aprilie 1600. Este luat prizonier şi dus la Osaka, unde îl întîlneşte pe Ieyasu, în luna următoare, şi este angajat să construiască mai multe vase mici (schooners) dintre care unul – “Santa Bonaventura” – va face o călătorie pînă în Mexic în 1620. Se implică, de asemenea, în numeroase tranzacţii comerciale cu olandezii şi englezii în ceea ce priveşte fabricile pe care aceştia le aveau la Hirado. Nu i s-a permis niciodată să se întoarcă în ţara sa natală. Se căsătoreşte cu o japoneză şi moare la Hemi, în apropiere de actualul port Yokosuka. Japonezii i-au dat numele de Anjin (pilotul), iar mormîntul său se numeşte Anjin-zuka. O stradă din Edo (Tokyo) îi poartă numele (Anjin-cho).

    Se pare ca ceva real exista, totusi…

    raspunde

  4. Andrei Rosca spune:

    Misto. Pai asta ar explica cat de reale par toate

    raspunde

  5. Raluca spune:

    Normal ca exista ceva real… Mi se pare ca informatia pe care ai gasit-o in acea editie se afla si in unele carti despre istoria Japoniei. Cu toate acestea ce a facut Anjin faceau si portughezii (ma refer la comert) si nu este ceva iesit din comun faptul ca i-au folosit cunostintele in materie de constructie a navelor. Dar de aici pana la a ajunge samurai… :)

    raspunde

  6. bobby spune:

    daca nu il facea samurai, nu prea putea sa vada si lumea samurailor prin ochii lor… eh, a facut si Clavell o licenta poetica :P

    raspunde

  7. Raluca spune:

    Da, ai dreptate. Deci in cazul asta putem sa trecem cu vederea.

    raspunde

  8. Andrei Rosca spune:

    Ascultati interviul de la biografia lui James Clavell. Povesteste cum si de ce s-a hotarat sa scrie Shogun

    raspunde

  9. Anca spune:

    Eu va sugerez sa cititi Tai Pan si Nobila Casa. Sunt foarte faine…Si personajele…sunt unele dintre cele mai puternice pe care le-am “intalnit” in carti…
    Cartile astea doua mi-au placut mult mai mult decat Shogun. Mi s-au parut mai realiste si mai clare…O lume mai apropiata de noi…
    Am citit si “Vartejul”, dar deja eram prea mare fana a “Tai Pan” si mi s-a parut ca nu se compara ca valoare…

    raspunde

  10. Andrei Rosca spune:

    Ce ma enervezi ! acum o sa ma apuc sa citesc Tai-Pan :) si mai am cateva carti pe care voiam sa le citesc inainte :)

    raspunde

  11. bobby spune:

    Desi am citit cam tot ce am gasit Clavell (inclusiv King Rat, Whirlwind samd), tot Shogun imi place cel mai mult.

    Referitor la TaiPan, e o carte cu mult mai multa actiune decat Shogun. Ultima mi se pare ca iti ofera mai multe la care sa te gandesti… sa analizezi samd

    Nobila Casa deja mi se pare prea exagerata ca numar de fire epice… la un moment dat nu mai stii ce. cu cine, ce face. Am impresia ca e mai mult telenovela decat roman.

    raspunde

  12. Mihnea spune:

    Dar, in cele din urma, “Shogun-ul” lui Clavell ramane o minciuna istorica, pe aceeasi line a “Ultimului samurai” cu Tom Cruise. Nu s-a auzit in istoria medivala a Japoniei ca un gaijin sa devina samurai si sa aiba afaceri amoroase cu femei de origine nobila.

    raspunde

      • mvs spune:

        Da, Emma am ramas foarte surprins.

        Cu toate acestea, in 1981, in intruducerea la volumul “Musashi” de Eiji Yoshikawa, Edwin O. Reischauer (profesor la Harward, ambasador SUA in Japonia si unul dintre cei mai respectati cercetatori ai istoriei Japoniei) scria “Clavell freely distorts historical facts to fit his tale and inserts a Western-type love story that not only flagrantly flouts history but is it quite unimaginable in the Japan of that time.”

        Mersi oricum pentru link.

        raspunde

  13. Pierre spune:

    Nu compara cartea “Shogun” cu filmul care a aparut cu Tom Cruise :).In primul rand ca e facut de americani si la americani conteaza foarte mult profitul si in al doilea rand ca nu are nici o legatura cu cartea:P. In schimb daca te-ai documentat poate ca ai dreptate eu sincer sa fiu nu m-am documentat si nici nu prea am de gand e o carte care-mi place:)si uneori Mihnea ceva care-ti place il faci chiar daca ar fii sau nu adevarat.

    raspunde

  14. Mihnea spune:

    Nu comparam cartea cu filmul, faceam doar o asociere. E adevarat, si mie mi-a placut si cartea “Shogun” (+ ecranizarea in serial) si filmul “Ultimul samurai”. Exista si o carte cu titlul “Ultimul samurai,” dar nu o am si nici nu am citit-o. E o tema de casa interesanta. Oare cartea si filmul “The last samurai”…

    raspunde

  15. mushik spune:

    cn era yabu sh ce s-a intamplat cu blacktorne

    raspunde

    • maria spune:

      Este posibil ca yabu sa fie seniorul Terasawa. blacktorne, adica william adams, s-a casatorit cu oyuki,fiica lui magome kageyu si a murit in japonia in 1620.

      raspunde

  16. Asterix spune:

    Bah fetelor, ce tot sporovaiti acolo?!, nu va uitati la faptul ca e adevarat sau nu daca a fost un “gjin” prin Japonia. Poate asta a fost modul lui Clavell de a expune invataturile care ,permiteti-mi sa spun, sunt de o exceptie nedescrisa.

    raspunde

  17. Sabiutza spune:

    am si io o intrebare am auzit de la nishte prieteni cum k ar fi mai multe carti din seria “Shogun”…. imi puteti spune care mai sunt exceptand “Shogun”? multzam fain anticipat…

    raspunde

  18. Woodisor spune:

    Dupa Shogun este Gai Jin, apoi Nobila Casa si nu in ultimul rand, Vartejul

    raspunde

  19. Mihnea spune:

    Recent am revizionat pe DVD toate episoadele din serialul “Shogun” si trebuie sa recunosc ca filmul isi are meritele lui.

    raspunde

  20. mulliganoglu spune:

    cartea, desi acum imi parte oarecum amuzanta, este o excelenta introducere in Sengoku Jidai- pentru un occidental, alta mai buna nu exista. desigur, a aparut la Polirom Taiko- Eiji Yoshikawa, dar nu cred ca poate fi gustata daca nu stii nimic despre Japonia feudala (si, sa fiu drept, nu-mi place Toyotomi Hideyoshi).

    exista, la liber, o carte care explica Shogun (Learning from Shogun) si care e bina scrisa (cu multe inexactitati in ce priveste Japonia, dar foarte documentata in privinta lui Adams- care, desigur, nu putea sa fie samurai si nici sa imparta perna cu Hosokawa Gracia).

    Shogun e capodopera lui Clavell. e bine scrisa, are atmosfera si e deschisa- dupa ce am citit-o prima data, mi-a ramas o mare intrebare: cine a Goroda? raspunsul e o alta mare intrebare: Oda Nobunaga. a trecut mult timp d-atunci si inca n-am raspuns intrebarii. nici japonezii pe care i-am intalnit, chiar sh-un istoric, nu m-au lamurit. intr-un fel, Oda Nobunaga a fost un fel de Vlad Tsepesh.

    in ce priveste finalul, Sekigahara, recomand cartea (Turnbull?) publicata de Osprey- a fost cea mai importanta batalie din istoria Japoniei.

    raspunde

    • maria spune:

      Personajele cartii chiar au existat:
      Yoshi Toranaga – Tokugawa Ieyasu (1543–1616)
      Yoshi Sudara – Tokugawa Hidetada (1579–1632)
      Yoshi Naga – Takeda Nobuyoshi (1583–1603)
      Ishido – Ishida Mitsunari (1561–1600)
      Ochiba – Yodo-dono sau Chacha(1569–1615)
      Yaemon – Toyotomi Hideyori (1593–1615)
      John Blackthorne – Miura Anjin/William Adams (1564–1620)
      Vinck – Jan Joosten van Lodensteijn (1560–1623)
      Toda Mariko – Hosokawa Gracia (1563–1600)
      Toda Hiro-matsu – Hosokawa Fujitaka (1534–1610)
      Toda Buntaro – Hosokawa Tadaoki (1563–1646)
      Toda Saruji – Hosokawa Tadatoshi (1586–1641)
      Goroda – Oda Nobunaga (1534–1582)
      Nakamura – Toyotomi Hideyoshi (1536–1598)
      Akechi Jinsai – Akechi Mitsuhide (1528–1582)
      Martin Alvito – João Rodrigues

      Dar, da, William Adams chiar a fost facut hatamoto, s-a casatorit, a avut copii si a murit in japonia. Poti citi despre el in cartea William samuraiul. Acum, ca el a ”impartit” sau nu perna cu o hosokawa….

      raspunde

  21. Eugen spune:

    Cartea care m-a marcat in timpul liceului(adica acum 1 an cand eram intr-a X-a).Cartea descrie extrem de frumos stilul de viata japonez – bushido (disciplina), datinile si traditiile care exista chiar si in zilele curente in cultura japoneza ultra-moderna. Samuraii sunt prezentati foarte maiestuos si nu poti decat sa fi cucerit de “romantismul” vietii duse de ei .

    raspunde

  22. mulliganoglu spune:

    nu-mi amintesc daca in Shogun sunt pomeniti, dar exista cel putin alte doua personaje fascinante: Takeda Shingen (v. Kagemusha, A.Kurosawa) si marele sau rival, Uesugi Kenshin. apoi vasalii lui Tokugawa Ieyasu: Honda Tadakatsu, Torii Mototada, Hattori Hanzo, clanul Hosokawa si multi, multi altii, traind in poezie.

    faptele istorice sunt mult mai spectaculoase decat cele prezentate in Shogun. iarasi trebuie sa revin la Osprey, recomandand tot ce au publicat despre bushi.

    cu alte cuvinte, istoria e mult mai frumoasa si mai uluitoare decat Shogun. aici e o legatura, nu prea bogata, despre Torii Mototada:

    http://en.wikipedia.org/wiki/Torii_mototada

    raspunde

  23. Alina spune:

    Shogun a fost prima carte a lui James Clavell pe care am citit-o. Au urmat apoi Tai Pan, Changi si Vartejul, insa tot Sogun a ramas preferata, pentru ca dezvaluie o lume ascunsa, misterioasa a Japoniei acelor timpuri.

    raspunde

  24. laura spune:

    ma bucur k mai exista oameni carora le face placere sa citeasca o carte,am citit integrala James Clavell,park tot Shogun ramane favorita,intr-adevar este prezentata extrem de fidel Japonia feudala,sigur are la baza o poveste reala,pe care a romantat-o apoi!eram curioasa cum ar fi sunat acelasi lucru scris de un prozator japonez!

    raspunde

  25. mulliganoglu spune:

    poti sa incerci Taikoo, Eiji Yoshikawa (Polirom). ca naratiune, se sfarseste unde incepe Shogun. oricum, Yoshikawa nu e f’un mare scriitor, un Clavell japonez daca vrei.

    o carte foarte buna, o bijuterie, este Maestrul de ceai- Yasushi Inoue (Humanitas).

    raspunde

  26. laura spune:

    ultima citita e Padurea norvegiana,de Haruki Murakami,o krte cel putin interesanta,pt k o per d timp a stat in Europa,se cunoaste,dar am senzatia k c s intampla in anii 70 in Japonia,a aj sa s petrek in zona noastra acum,m-a impresionat k evolutie tragica,multe personaje sunt tarate d o probl din copilarie,e km trist,dar unii dintre ei se pot salva,mi-a facut placere sa o citesc,cand voi avea timp am sa incerc Maestrul d ceai

    raspunde

  27. aida spune:

    eu acum am terminat-o…imi pare rau ca s-a terminat…as vrea sa mai fie…
    am ramas parca, cu un gust amar cand a mutit mariko-san…acum mi-a trecut…desi nu cred k si-ar fi pierdut din valoare cartea daca ar fi avut un altfel de happy-end… totisi..nu cred k as schimba ceva la cartea asta…

    raspunde

  28. aida spune:

    murit* sa nu se inteleaga altceva…:-)

    raspunde

  29. Mulliganoglu spune:

    si care ar fi fost acel alt sfarsit fericit?

    nu e de ajuns kitschul kombinatiei gaijin & o Hosokawa?!

    raspunde

  30. aida spune:

    :-?…nu….

    raspunde

  31. Mihnea spune:

    Recent am revizionat intregul serial “Shogun” + un documentar despre procesul filmarii. Printre cele mai interesante lucruri ce nu le-am stiut despre serial a fost faptul ca fiecare costum din film a fost realizat manual, incercandu-se o replicare cat mai fidela a kimono-urilor din acea epoca.

    raspunde

  32. Cristina spune:

    Hmm… n-ar fi mai bine sa luam cartea ca atare… ca pe una de cele foarte rare care intr-adevar ia cititorul de guler si il baga in roman? Sa nu uitam ca o carte se bazeaza pe fictiune si pe imaginatia si calitatile autorului! Nu e o carte istorica si nici un manual informativ asa ca nu va mai plangeti de autenticitatea faptelor si personajelor! A-ti citit? V-a placut? Sunteti impresionati? Ce mai vreti mai mult de atat? In orice caz inspiratia si talentul lui Clavell sunt de admirat! Cat despre veridicitatea faptelor… din partea mea puteau sa se petreaca si pe luna atata timp cat erau expuse atat de bine incat sa te convinga! Lectura placuta in continuare!

    raspunde

  33. mvs spune:

    Da, am citit, mi-a placut, am fost impresionat.

    raspunde

  34. RobertV spune:

    Frumos. :) Cartea surprinde prin multe lucruri la care cititorul nu s-ar fi asteptat (moartea lui Mariko) dar si lucruri pe care unii poate si le-au dorit sa se intample (Anjin-san sa fie facut samurai/hatamoto si sa ii se dea un nr. de vasali {:D :D :D yei}, deja devenind un fel de daimyo mai mic). Finalul mi s-a parut prea brusc dar cu posibilitatea de a-ti imagina in continuare cam ce o sa se intample. De la japonezi am putea invata ca e bine sa fii educat si ordonat (in gandire si in ale vietii) astfel incat si noi am avea karme pline de succese si bucurii. :P

    raspunde

  35. Mulliganoglu spune:

    a-m citit, am citit. cum s-a mai scris, Shogun e o mare realizare, Autorul a reusit o introducere excelenta intr-o materie aproape imposibila.

    asta: ‘daimyo mai mic’ e tare.
    @RobertV, iti recomand
    http://www.ospreypublishing.com/title_detail.php/title=P3958

    raspunde

  36. mare fan spune:

    o carte excelenta, o lectura placuta care te atrage cu fiecare pagina. Pot spune ca mi-am imbogatit sufletul si mintea intr un mod in care nu ma asteptam. Am invatat lucruri noi si mi s-a dezvaluit un fel de gandire pe care eu personal il admir foarte mult. Personajele puternice, gen Toranaga si Mariko , bine construite ne marcheaza pentru totdeauna.Sincer sunt impresionata si acum foarte deschisa spre mai mult. O sa vizionez si filmul si o sa continui seria autorului. Recomand tuturor aceasta carte remarcabila.

    raspunde

  37. Jean Bica spune:

    Ma declar si eu fan atat a cartii, cat si a filmului…insa cartea e beletristica bine documentata. Nu se pune problema daca personajul a existat…pentru ca daca ar fi existat faptele poate nu mai erau atat de spectaculoase…ca realitatea nu intodeauna depaseste imaginatia…si un roman care ne-a incantat ar fi fost un roman documentar, dar mai fad.
    Altceva vroiam sa adauc, nu stiu daca a zis-o cineva pena acum, cred ca J. Clavell a citit inainte Arta Razboiului a lui Sun Tzu…pentru ca se regasesc multe strategii in actiunile lui Toranaga.

    raspunde

    • cazi spune:

      sa stii ca citind cartiile lui James Clawel pentru prima data in viata am simtit ca cineva descrie cu exactitate trairile si dorintele mele.

      raspunde

  38. Jean Bica spune:

    Am uitat sa spun…Nobila casa…nu mi-a placut…ca scriitura e ok, dar subiectul…e cam telenovelistic…Sorry!

    raspunde

  39. mulliganoglu spune:

    estcaz realitatea depaseste cu mult imaginatia

    p.s. Tokugawa Ieyasu studiase temeinic arta razboiului

    raspunde

  40. cazi spune:

    shogun afost una din cele mai frumoase carti pe care le am citit in viata mea.Cand mai avaeam doar cateva pagini de citit din roman simteam o tristete enorma ca se termina,Cred ca la fel ati simtit si voi.Cartiile lui James Clawel pot spune ca mi au schimbat viata si modul de a vedea lumea ,

    raspunde

  41. ionut spune:

    salut, nu am citit cartea insa as vrea foarte mult sa o citesc. nu stie cineva de unde as putea sa downlodez cartea in format electronic limba romana

    daca stie cineva va rog trimiteti un mail la [email protected]

    raspunde

  42. mvs spune:

    Mai greu cu downlodatul pentru ca inca nu au trecut 70 de ani de la moartea autorului. Deci, textul nu este cu licenta libera…

    raspunde

  43. PandA spune:

    Eu am cele doua volume in limba romana, format PDF.. cine le doreste sa dea un mail la [email protected].. Va salut!

    raspunde

    • mvs spune:

      Si ai si dreptul de a distribui fisierul gratuit?

      raspunde

      • PandA spune:

        Da, n-ai de unde sa stii cum si de unde am facut rost de cele doua volume, iar singurul meu drept este acela ca vreau sa impart si cu cei care poate chiar nu pot face rost de ele. Nu inteleg care este problema care ti-a atras atat de mult atentia.. Spune-mi si mie te rog, cei care urca materiale pe scribd.com au “drepturi de distribuire” a tuturor fisierelor acelora?

        raspunde

  44. Iulian spune:

    Cei care au dubii daca sa citeasca Shogun sau nu, va jur ca n-o sa va para rau, doar sa nu o incepeti ca mine, cu o saptamana inainte de bac ca adio invatat… E o carte care ti se lipeste de maini iar ochii nu-i poti ridica din carte, orice ar fi. Si mi se pare destul de asemanatoare cu Winnetou, descoperi o civilizatie total diferita prin perspectiva unui strain, diferenta e ca in Winnetou sunt indieni, in Shogun japonezi.

    raspunde

  45. Andy spune:

    am citit cartea acum jumatate de an, cand aveam 13 ani si ceva; sa recunosc, am citit-o numai pentru ca ma fascineaza Japonia. Mi s-a parut interesanta, am aflat multe despre ei, ca sa nu mai zic ca mi-am perfectionat japoneza :D … dar mi s-a parut si mi se pare stupid modul in care samuraii isi ascultau regentii…cum ar fi… sa ti se porunceasca sa-ti faci seppuku pentru ca ti-ai lasat ‘seful’ sa castige o intrecere inot? mi-a placut mult faptul ca Blackthrone, desi era ‘barbar’ si nu manca el peste crud si nici ceai nu bea, a reusit sa se adapteze la mediul lor de viata. eu am incercat sa mananc odata sushi si nu m-a lasat inima:D … foarte frumos mi s-a parut si felul in care Toranaga simtea totul…chiar nu m-am asteptat ca el sa vrea sa devina shogun, dupa cat a spus ca nu doreste asta. mi-a parut rau de moartea lui Mariko, insa a avut o moarte demna de respect. in fine, mi-a placut mult Shogun si felul in care a fost povestit modul de viata al japonezilor. Am citit si Changi, si am ramas chiar … impresionata cand am terminat cartea… mi s-a parut nedrept sa fie tratat asa de ‘prietenii’ lui, pentru ca pana la urma ei daia au supravietuit, datorita lui King. Mi-a placut felul in care Imparatul i-o trantea ofiterului, ofticandu-l ca el, un prizonier, are mai multe si arata mai bine decat un ofiter.:D
    Am terminat recent si Tai Panul..pot sa zic ca a e o carte frumoasa, si din nou am observat calmul cu care erau inzestrate personajele principale ale lui Clavell. Am inceput Nobila Casa, insa deja apar prea multe nume, prea multe personaje intr-un timp atat de scurt, nu am inteles mai nimic.
    Desi am numai 14 ani, si probabil multi ar zice ca nu am inteles mai nimic, va spun sincer ca merita citita, e o carte care te face sa vrei sa o citesti iar si iar, insa mie nu`mi permite timpul anul asta. nu va v-a parea rau daca o cititi!

    raspunde

    • Bogdan spune:

      Stai linstit:D,si eu am doar 14 ani,la fel,si eu sunt fascinat de lectura.Desi ceilalti colegi ma considera mai ciudat pentru ca citesc atat,multi dintre ei nu fiind in stare sa deschida o carte nici macar daca iei paru’ la ei.Destul de trist asta…Cartea este unul dintre cei mai buni prieteni(nu mai e chiar cel mai bun in zilele astea) care ridica cu o treapata in sus cultura generala,vocabularul si multe alte lucruri.

      raspunde

  46. Andy spune:

    da, asa-i.:)
    PS: sunt fata :))

    raspunde

  47. mariko sana si iaurt spune:

    oameni buni,dragi tineri(eu insumi nefiind in varsta)lasati-ma cu fascinatia pt JAPONIA,de altfel era mai sus o pustoaica”fascinata”de ”JAPANESE WORLD”DAR TOT MAI IN JOSUL TEXTULUI RECUNOSTEA CA NU INTELEGE SUPUNEREA ACEASTA ABSURDA A SAMURAILOR,SEPPUKU…A…una e ca admirati cultura,arta japoneza si alta cruzimea si nemernicia lor de tip asiatic mongoloid.

    raspunde

    • mvs spune:

      Despre ce nemernicie de tip asiatic mongoloid vorbesti?

      Daca ar fi sa ne uitam atent, toate popoarele au partile lor pozitive si negative.

      De unde atata ura?

      raspunde

      • marikocaina spune:

        draga msv si andy, intrucat nu am timp sa va raspund pe indelete( nu am timp sa zac pe aici )…va spun pana la urmatoarea intalnire:insusi MARELE CLAVELL spune ceea ce am spus,chiar in TAIPAN -daca nu am insel-,despre firea vicleana si nemernica a chinezilor,despre cele 3(,4,5…) fetze ale japonezilor (asta in sho gun )…verificati,va rog…va urez in continuare o seara placuta…watashiba!:);ps.-data viitoare va voi explica mai mult (si sa stiti ca nu ii urasc doar ca mi-am exprimat o parere)

        raspunde

    • Je-won spune:

      ,,cruzimea si nemernicia lor de tip asiatic mongoloid” … asta sună a rasism… Vă rog încetați cu astfel de exprimare.
      Ia stați puțin. … rata omuciderilor în Japonia publicata de UNODC pentru anul 2009 este de 0,4 la 100.000 de locuitori. În comparație România are o rată de 1,8 la 100.000 de locuitori. Deci, în Japonia au avut loc de aproximativ 4 ori mai puține omoruri decât în România.
      Mă întreb atunci unde este ,,cruzimea si nemernicia lor de tip asiatic mongoloid”??

      raspunde

  48. Andy spune:

    draga mariko sana si iaurt sau care t-o mai fi numele, am spus ca iubesc japonia si ca imi place cultura lor, dar asta nu inseamna ca admir chiar totul la ei. am spus ca nu inteleg acea supunere idioata, daca tu o intelegi si vrei sa-mi explici, ti-as ramane datoare. cruzimea lor? din curiozitate, cam cat de mult ai citit tu despre asiatici in general? asta era modul lor de viata, eu am spus ca nu inteleg, dar daca asta era viata lor, ok, nu am nicio problema cu asta. din nou intreb : cruzimea lor? asta trebuiau sa faca pentru a supravietui, in caz ca ai citit Tai Pan si Nobila Casa ai vedea ca Hong Kongul era deja sub stapanire ‘barbara’ iar daca ai fi citit SHOGUN, ai fi realizat ca ei urmareau , asiaticii in general, sa nu fie sub alta stapanire. te rog, nu mai comenta in nestiinta de cauza, pentru ca bag mana in foc , ca nu ai citit cat am citit eu despre ei. mi se pare ca tu esti mai crud/a decat ei, criticandu-i asa.
    si cu dreptul care ma faci tu pe mine pustoaica? ai spus ca nici tu nu esti mai in varsta, asa ca te rog, nu-mi mai vorbi ca la piata. asta depinde de educatia de acasa.;)
    probleme legate de fascinatia mea cu japonia? cum sa-ti zic…ma doare la degetul mic.
    ok, mi-am propus sa-ti raspund politicos, dar ura asta a ta si prostia care inneaca lumea asta sa surprind intr-un mod neplacut. nu va invita nimeni sa comentati daca nu va place subiectul. si daca ai de gand sa-mi raspunzi ‘ comentez unde vreau si cum vreau, ca suntem o tara libera’, te rog, lasa-ma. daca ai fi atat de intelectual/a pe cat mi se pare ca te dai, ai sti ca esti liber, dar pana in punctul in care ii jignesti pe altii. poti sa te duci si in baie sa te tai cu lama, nu ma intereseaza, dar democratia nu iti da dreptul de ai deranja pe alti. ai fi putut spune ceea ce ai avut de zis si intr-un mod pe care eu nu l-as fi privit jignitor. multumesc.:)

    raspunde

  49. Andy spune:

    da, ai dreptate, ti-ai spus o parere
    dar nu imi place in primul rand sa ma privesti de sus , cum am eu impresia cand mi se spune pustoaica
    si nici faptul ca te-ai legat de ‘cruzimea lor’ … da, erau cruzi, dar pentru a supravietui…ceausescu a fost mai cum? toti suntem cruzi, toti, pentru a supravietui…ca in jungla. :) toti suntem la fel. asta m-a deranjat, ca te-ai legat de cruzimea lor, o cruzime pe care, daca ar fi sa ne uitam in trecut, nu am putea-o masura ca fiind mult mai mare decat a noastra sau a celorlalte popoare. :)

    raspunde

  50. andy,draga….nu am sustinut ca noi,europenii suntem ingerasi…dar nu ne putem compara cu asiaticii;ei au inventat cruzimea,viclenia,parsivismul absoult.. ,ei ”brevetat-”cruzimea prin rafinamentele torturilor lor…asculta ce zic eu,mai citeste..poti incepe chiar cu taipan,sho gun si gai jin :D………si ai sa vezi…si eu la 14 ani avema un soi de fascinatie pt cultura lor dar cred ca m-am lamurit in timpc cam ce le poate pielea..si acum,daca imi permiti,ma voi duce sa votez..iata un concept de cvilizatie inventat tot de albii si europenii cei ”rai ”-libertate,democratie…lucruri pe care civilizatia umana nu le-ar fi avut niciodata daca ar fi fost dupa asiatici si apetitul lor pt despotism si supunere absoluta,ierarhii nedrepte,etc…eee….multe de spus..ciao!p.s.s-sigur ai 14 ani,?cunosti cam multe pt varsta asta!:))

    raspunde

    • Andy spune:

      aaa si…am citit si tai pan si shogun :)) oricum, poate ei s-au schimbat :-??

      raspunde

    • Ionel spune:

      Nu înțeleg ce vrei să spui prin ,,ei ”au brevetat-”cruzimea prin rafinamentele torturilor lor”. E adevărat că în Japonia dinaintea erei Meiji, tortura era folosită pentru a face acuzații să – şi mărturisească crimele, dar aceasta nu este în nici un caz un specific japonez sau asiatic, care să lipsească din cultura Europei. Nu pot înțelege care sunt acele ,,torturi rafinate” ale japoneziilor care nu s-ar mai întâlni în alte părți ale lumii….
      O să enumer mai jos cele mai folosite metode din perioada Edo și corespondentele lor din Europa (sau metode care acționau similar):

      ishidaki – similar cu cizma spaniolă sau presa picioarelor
      ebizeme – similar cu Scavenger’s Doughter
      tsurizeme – identic cu Strappado
      kiba (calul de lemn) – identic cu Spanish Donkey
      mizuzeme (tortura cu apă) – identică cu cea folosită de Inchiziție

      Sau poate prin ,,rafinamentul torturiilor” vorbeşti de ,,tortura chinezească cu apă ” în care picăturile de apă picură la intervale regulate pe fața unui om imobilizat până la înnebunirea victimei? Află că acea metodă nici măcar nu e de origine chinezească și nu a fost niciodată folosită în China Antică sau Imperială!! Metoda este de origine EUROPEANĂ și aparține lui Hipolytus de Marsiliis (1451- ?) El documentat de asemenea privarea de somn în timpul interogatoriilor…
      Cele mai ingenioase și mai crude metode de tortură atât fizice, brutale cât și psihologice au apărut în Occident….

      raspunde

    • Ionel spune:

      Da, europenii nu se pot compara cu asiaticii! Pentru că asiaticii sunt oameni pașnici, sensibili care iubesc munca, știința și arta! În schimb, europenii sunt popoare migratoare, cu o istorie și cultură efectiv bazată pe cruzime! Dar, asiaticii și europenii nu sunt nici îngerași nici demoni, sunt oameni! Majoritatea popoarelor europene cum sunt francezii, englezii, spaniolii, portughezii, etc nici măcar nu existau acum 1500 de ani!! În schimb, popoarele din estul Asiei, cum sunt chinezii, coreenii și japonezii sunt mult mai vechi, cu culturi mult mai bogate! Și cel mai important, sunt popoare harnice și mult mai pașnice decât europenii, care au construit o civilizație bazată pe jaf și sclavie, începând de la coloniile Greciei antice, Imperiul Roman, migratorii germanici, până la era imperiilor coloniale. Alt lucru important: europenii nu au culturi unice! Culturile europene, neavând vechime, pot foarte ușor să fie confundate între ele. Limbile la fel. În special, diferențele dintre aşa- zisele limbi romanice ca franceza, spaniola, italiana, etc se pot compara mai mult cu diferențele dintre diferitele varietăți de chineză cum ar fi Mandarina, Wu și Yue decât cu diferențele dintre chineză, coreeană și japoneză.
      Europenii au comis cele mai înfiorătoare atrocități și crime pe care le-a cunoscut vreodată omenirea: genocidul amerindienilor (~100 miloane morți), cuceririle romane (~8 milioane morți), holocaustul (~11 milioane morți), comerțul transatlantic cu sclavi, genocidul nativilor australieni și multe alte crime şi masacre fără număr prin Africa, America, Asia, în toate părțile lumii unde au pus piciorul acești oamenii ai cruzimii absolute! Asta, fără să mai pun la socoteală cruzime și uciderile fără număr pe care le-au făcut luptându-se între ei milenii întregi! Recent, un coreean mi-a spus că, citind despre atrocitățile și istoria neagră a continentului european, a realizat că japonezii, (cu toate atrocitățile făcute de ei în Asia şi chiar în Coreea!) sunt ca niște copii de grădiniță în comparație ce europenii când vine vorba de cruzime.

      raspunde

      • Ionel spune:

        Europenii au îndrăgit cruzimea încă de la începutul civilizației lor! Romanii adorau să vadă sclavii gladiatori cum se ucideau în fața lor. Medievalii se duceau la execuțiile publice ca la teatru iar arderea pisicilor de vii sau torturarea urșilor și a altor animale în public era văzută ca o distracție! A… că europenii ar fi inventat democrația… Ha ha ha aşa-zisa cetate democratică a Europei antice, Atena era una dintre cele mai sclavagiste culturi din câte au existat vreodată! Cetățenii nu lucrau aproape nimic, bazându-se doar pe munca sclavilor. Pe scurt, societatea ateniană se împărțea în trei clase: cetățenii (care erau mai mult niște nobili decât cetățeni în sensul modern) – atotputernicii stăpâni de sclavi și pământuri care puteau să își permită luxul de a se gândi la filosofie, drepturi și discursuri, străinii – locuiau în cetate dar nu aveau drept de vot și sclavii- majoritatea populației care nu avea aproape nici un drept și trebuia să lucreze pentru ca stăpânii lor să-şi poată permite toate luxurile posibile. Însăși numele de democrație greacă este inducător în eroare deoarece aceasta era total diferită de democrația pe care o cunoaștem noi. Sistemele de acest gen, bazate pe votul cetățenilor nu erau nimic unic european! Existau și în India antică. Dar, tipul de democrație cel mai apropiat de ceea ce cunoaștem noi astăzi exista la amerindieni, oamenii pe care europenii i-au ucis cu atâta cruzime. Unele popoare amerindiene cunoșteau sistemul politic în care oamenii au drepturi egale încă dinainte ca europenii măcar să viseze la așa ceva. Democrația nu poate fi considerată o invenție pur europeană. Ah.. și apropo de sisteme politice, chinezii au creat la rândul lor un sistem tot la fel de drept precum democrația efectivă prin vot, iar din anumite puncte de vedere, chiar mai performant: meritocrația. Sistemul meritocratic este sistemul politic ideal al majorității curentelor filozofice ale Chinei antice. Dar, el nu a rămas doar un ideal, a fost chiar aplicat în perioada imperială chiar dacă,nu pentru întreaga populație. Oricum, chiar dacă sistemul meritocratic chinezesc al selectării oficialilor prin examene de stat excludea sclavii (la fel ca ,,democrația Ateniană” – dar, în China aceștia nu a au ajuns la așa mari procente din populație ca în Grecia antică sau imperiul Roman) și oamenii care practicau anumite meserii, el dădea posibilitatea de a ocupa poziții importante unui mare procent din locuitori. Era, în orice caz, un sistem mult mai corect decât cele ale Europei feudale. De-alungul timpului, meritocrația chineză a evoluat iar tot mai multor categorii de persoane le-a fost deschisă calea spre politică. Sclavia, chiar dacă exista în China antică și Imperială, nu a ajuns la procente așa de mari din populație ca în Imperiul Roman sau Grecia sntică. Sclavia în China a dispărut treptat în era imperială dar, încercările de abolirea datează încă din antichitate. Cel mai probabil, China tradițională ar fi evoluat în timp singură, fără intervenția europeană, într-o societate modernă în care toți oamenii beneficiază de drepturi, dar nu cu un sistem electiv prin vot (așa cum e democrația pe care o cunoaștem noi) ci cu unul meritocratic în care promovarea în funcții politice se face pe baza unor examene standardizate de competențe.

        raspunde

  51. Andy spune:

    da, am 14 ani…ti-am spus ,imi place cultura lor. gai jin nu am apucat sa citesc, voi citi dupa ce termin vartejul. hmm…nu stiu dupa tine, dar dupa mine, atat modul de viata pe care-l avem noi, cat si restul, nu e democratie pura, e libertatea prost inteleasa.:p

    raspunde

  52. MARIKO spune:

    Draga andy,,fara democratia asta si libertatea asta prost inteleassa….nu stiu cum ai putea sa scrii liber aici:)

    raspunde

  53. MARIKO spune:

    cateva exemple din ceea ce ti-am spus si ai negat cu inversunare ,fascinat a fiind de cultura lor:”LEGENDA SPUNE CA INTRE ZIDURILE ACESTUI ORAS LOCUIAU UN MIL.DE CHINEZI.DAR NICIUN EUROPEAN NU STIA CARE E ADEVARUL PT CA NICIUNUL NU PUSESE PICIORUL PE VREUNA DIN STRAZILE SALE.
    INCA DIN VECHIME CHINEZII AVEAU O LEGE DE NEINDUPLECAT ,CARE NU INGADUIA NICIUN EUROPEAN IN ACEASTA TARA”///Sa pornim discutia de la aceasta? …faptul ca ne urau mai mult decat pe ceilalti straini/.barbari?!??!…e?sau nu e ura ci pur si simplu complex de inferioritate sau superioritate fata de noi?:D…Mai vorbim daca vrei(pt ca eu stiu ceea ce spun)

    raspunde

  54. Andy spune:

    hmm…da, ne urau pentru ca eram mult prea diferiti de ei. europenii erau murdari, nu faceau baie, mancau multa carne si beau . ei erau altfel. nu am spus ca nu ar fi fost cruzi, pentru ca sunt si au fost, la fel cum e si cu soldatii kamikaze. probabil ne credeau inferiori lor, dar nu poti nega ca pe langa obiceiurile lor de igiena si asa mai departe, noi europenii, ‘barbarii’ chiar eram inferiori. legat de ce am spus cu democratia prost inteleasa…:)) da, avem libertate, dar vezi tu, multi abuza de ea. de-aia am spus ca e prost inteleasa.:)

    raspunde

  55. dan spune:

    Am facut ”cunostinta” cu Shogunul in uram cu 10 ani cand si eu aveam 14 ani,fratele meu il citea ,spun ”cunostinta” pentru ca nu l-am citit atunci nu k as fi fost lenes sau nu ma pasiona cititul ci pur si simplu nu eram suficient de matur si curajos k voi …cand vedeam 2 carti asa de groasa imi faceam cruce si le dadeam cu tamaie :)… fratele meu imi povestea din el si nu am crezut ca este necesar sa il mai citesc dar nu s-a mai ivit nici oportunitatea .Dupa 10 ani acum 6 luni de zile de ziua mea am primit cadou cele 2 volume din Shogun, karma :) ,si nu am avut curajul sa le citesc de frica sa nu se spulbere magia acestei carti si totusi am citit-o acum o luna spre rusinea mea foarte tarziu.
    Acum imi pare rau si ca nu am citit-o atunci dar si ca am citit-o datorita sfarsitului neasteptat pe care fratele meu l-a omis intentionat .O carte extraordinara pe care asi reciti-o de 1000de ori la fel k si celelalte mentionate mai sus de voi privind viata si cultura japoneza.
    Am citit si Tai-Pan si cred ca este la fel de buna nu am reusit sa citesc Nobila Casa cred ca nenorociti aia de la bibloiteca o ascund de mine:) acum sunt pe Vartejul … ramane sa vada daca este la fel de buna.

    ”CE SUNT NORII
    ALTCEVA DECAT UN MOTIV PENTRU CER ?

    CE E VIATA
    ALTCEVA DECAT EVADARE DIN ….MOARTE”

    raspunde

  56. andy,esti incapatanta ca un catar:)..cand o sa cresti mai mare o sa intelegi ce vreau sa spun…nu e ca as face apologia nespalarii dar e preferabil un om mai murdar dar mai cinstit,mai cu caracter si care sa-si respecte juramintele(cum erau europenii) decat unul mai curat dar parsiv ,viclean si fara caracter(precum asiaticii)…la multi ani tuturor,fie ei fascinati sau nu de asia!:D…

    raspunde

    • Ionel spune:

      Japonezii nu aveau cum să fie mai corupți sau mai călcători de jurăminte decât românii. Kekaumenos, un scriitor grec din secolul al XI-lea, îi descrie pe români astfel „…Al vlachilor neam este necredincios la culme… silindu-se a-i amăgi pe toţi… ei sunt pururea gata a jura prietenilor cele mai grozave jurăminte şi a le încălca apoi cu uşurinţă… niciodată nu au fost ei cuiva de credinţă, nici chiar vechilor împăraţi ai romanilor…” “Si daca va avea loc vreo rascoala si ei se vor preface ca au [fata de voi] dragoste si credinta, jurându-se pe Dumnezeu ca vor pazi-o, sa nu-i credeti. Caci e mai sanatos pentru voi ca nici sa-i puneti sa jure îndeobste, nici voi sa nu le dati juramânt, ci sa-i supravegheati [cu grija] ca pe niste ticalosi, fie ca jura, fie ca primesc juramânt. Trebuie asadar sa nu ai încredere în ei nicidecum, însa prefa-te si tu ca le esti prieten. Iar daca va fi vreodata rascoala în Bulgaria (thema bizantina Bulgaria, n.n.), […], chiar daca ei vor marturisi ca-ti sunt prieteni si chiar daca-ti vor jura [asta], sa nu-i crezi.” Și avea dreptate. Să ne uităm cum își țineau cuvântul voievozii românilor:
      1) Mihai Viteazu promitea creditorilor care l-au ajutat să-și cumpere tronul de la turci că le plătește toate datoriile și ei s-au adunat crezându-l. Și mare le-a fost surpriza. În loc să le dea banii, voievodul a trimis asasini și i-a masacrat pe toți.
      2) Alexandru Lăpușneanu – promite boierilor iertare și îi invită la un ospăț. Apoi, trimite mercenari să îi ucidă pe toți la masă.
      3) Vlad Țepeș – cheamă cerșetorii și săracii și le promite că le dă de mâncare. Ei vin bucuroși, fără nici o grijă. Când toți erau adunați, domnitorul poruncește să se dea foc sălii iar toți săracii mor arși de vii.
      – se folosește mișelește de titlul de ,,Cavaler al Dragonului” pentru a deschide porțile unei cetăți și a lăsa apoi turcii să o prădeze.

      raspunde

      • Ionel spune:

        Ah… era să uit de rata corupției, ceva mai aproape de ,,zilele noastre”. România a fost începând din 1995 până astăzi întotdeauna mai coruptă decât state asiatice precum Singapore, Hong Kong , Japonia, Taiwan sau Coreea de Sud. Iar, timp de câțiva ani mai coruptă și decât Republica Populară Chineză. Caută Corruption Perceptions Index realizat de Transparency International. A… faptul că anul acesta Republica Populară Chineză are o rată a corupției mai ridicată decât România se datorează sistemului și în nici un caz culturii chineze sau ,,nemerniciei rasei mongoloide”. Cum mi-am dat seama de asta? Statele precum Singapore și Taiwan sunt formate tot din etnici chinezi dar au sisteme politice diferite. Din această cauză au corupție mai puțină. Singapore sete chiar una dintre cele mai puțin corupte țări ale lumii deși populația majoritară este formată din aceiași chinezi Han!

        raspunde

  57. sa nu uit…nu intelegi ,mai andy,mai,ca democratia,internetul pe care scrii ,tehnica,drepturile omului de a se exprima precum si libertatea(asa prost inteleasa cum e ea:)…toate acestea si mutle altele AU FOST CREATE DE ALBI(EUROPENI) IN CEA MAI MARE PARTE?deci NOI NU SUNTEM INFERIORI ,NOI SUNTEM SUPERIORI TUTUROR RASELOR !….Poate erau superiori doar in privintza spalatului,pricepe,ami andu ,mai ..oricum,acum ii interecem si in privintza asta,hahahaha!

    raspunde

  58. Andy spune:

    mi s-a mai spus :)) poate asa e, dar poate ca s-au schimbat :D iar daca ei erau asa de cruzi, noi ar trebui sa le aratam ca se poate si altfel. :) la multi ani!

    raspunde

  59. mariko sana spune:

    right!…..happy new year(apropo ..stii cum e in japoneza?:)

    raspunde

  60. Andy spune:

    tanjoubi omedetou gozaimasu :) cred
    mmm…nu sunt foarte buna … dar invat…si incerc sa invat singura :))

    raspunde

  61. dan spune:

    sal / am o rugaminte pentru cei ce au citit si alte carti ce descriu societatea si modul de viata japonez chiar si cel chinez (scrise in maniera Clavell-nista sau nu) sa posteze numele cartilor si autorul(editura) sau unde se pot gasi pe net. Va-si ramane profund indatorat…

    raspunde

  62. dane,poti incepe cu PEARL BUCK(scriitoare americana care a trait in CHINA)..cred ca se gaseste la orice biblioteca,reala sau virtuala ..eu nu cumpar de pe net,eventual citesc (chiar si in engleza:)…..CASA DE LUT e esentiala pt orice sinofil:D…apoi scriitoarea MING PEI (de data asta o chinezoaica sau vietnameza ce traieste in AMERICA) se gaseste la orice librarie/ DIVERTA dar a scris despre china…zic din memorie poate gresesc… dar poti da si tu un search pe google despre chinezi si literatura despre ei

    raspunde

  63. dan spune:

    Merci mult pentru informatii chiar am luat o carte acum cateva zile de PEARL BUCK se numeste Un vant de rasarit, Un vant de apus. Pentru cei interesati sa afle mai multe de societatea japoneza am mai gasit ”Templul de Aur” de Yukio Mishima (pe numele real Hiraoka Kimitake) care are ca punct de plecare un incident din realitate
    ps : raman dator de cinste.. cu un ceai :)

    raspunde

  64. Loky spune:

    o discutie foarte aprinsa pe aici…

    din pacate ati deviat mult de la subiect

    “AU FOST CREATE DE ALBI(EUROPENI) IN CEA MAI MARE PARTE?deci NOI NU SUNTEM INFERIORI ,NOI SUNTEM SUPERIORI TUTUROR RASELOR!”

    Unde ai auzit ca noi…EUROPENII… suntem superiori tuturor raselor?
    superiori la ce?

    raspunde

  65. Andy spune:

    da…foarte aprinsa:)) oricum, tocmai din ‘certuri’ din astea invatam lucruri noi. :D si sincer, toti suntem egali, fie ca ai sub un metru 60, fie ca esti galben, negru sau alb…toti suntem la fel.:D
    apropo, multumesc pt informatiile date lui dan, chiar nu mai stiam ce sa citesc…voi incerca, Casa de lut. multumesc!

    raspunde

  66. mulliganoglu spune:

    “cu caracter si care sa-si respecte juramintele(cum erau europenii) ”

    loloaie

    raspunde

  67. dan spune:

    Am descoperit de curand un autor destul de interesant ERIC VAN LUSTBADER care scrie in aceeasi maniera ca si CLAVELL. Daca CLAVELL a fost fascinant de JAPONIA medievala, o lume cvasi-necunoscuta de noi, LUSTBADER este un om al contemporaneintati. Vi-l recomand eu deja ma citit 2 carti JIAN si SHAN denumite si ,,The China Maroc Series ”cu o actiune complexa si interesanta; recunosc ca deja am facut rost si de altele.Romanele lui ERIC VAN LUSTBADER pot fi considerate un substituent bun la tot ce poate am fi vrut sa mai citim scris de CLAVELL. Mai jos veti gasi pe WEKIPEDIA romanele sale :
    http://en.wikipedia.org/wiki/Er ic_Van_Lustbader

    raspunde

  68. mulliganoglu spune:

    n-a scris cumva si cu ninje, cu astea? slabut, din cate imi amintesc

    raspunde

  69. mvs spune:

    “Jian” si “Shan” de EVL sunt despre triadele chinezesti.

    Cartile din seria “Ninja” sunt despre Japonia. Avem o recenzie la una dintre aceste carti aici: http://www.bookblog.ro/x-mihnea-simandan/ninja-alb/

    raspunde

  70. dan spune:

    Aveti dreptate amandoi dar mi-a fost lene :) sa dau mai multe detali.Nu am vrut sa va pun pe cai gresite asa ca nu ma intelegeti gresit.. imi cer scuze.Calitativ mie nu mi se par slabe acum depinde si de ce a-ti mai citit fiecare si la ce va asteptati sa gasiti/aflati.Daca asteptarile sunt prea mari atunci cu greu o sa va mai multumeasca ceva…
    MVS merci pentru pont am sa imi arunc un ochi :) si pe recenzie.

    raspunde

  71. Andy spune:

    mmm bun:-?
    daca nu gasiti ce sa cititi..va recomand Via Mala de John Knittel.. e despre/cu elevetieni, dar e foarte misto! B-)

    raspunde

  72. pt dan spune:

    . imi cer scuze.Calitativ mie nu mi se par slabe acum depinde si de ce a-ti mai citit fiecare ..MAI BINE AI INVATA SA SCRII CORECT INAINTE DE A FACE IFOSE CA TI SE PAR SLABE CALITATIV NISTE CARTI!

    raspunde

    • Eudoareu spune:

      Tu ti-ai gasit sa vorbesti despre scris corect? Ca sa nu te tin in suspans, “a-ti mai citit” e greseala. Nu e penibil sa dai sfaturi cuiva cand chiar tu ai gresit la nici 3 cuvinte distanta?

      Detest sa vad ca nici pe un site ca acesta nu se respecta regulile gramaticale. Macar AICI, unde vorbim despre carti, as vrea sa nu mai vad limbajul asta stupid de messenger: k, sh, tz, oo, abrevieri fictive si o exprimare ce lasa de dorit …

      raspunde

      • eusimoi spune:

        fraiere, l-am ironizat pe andu ; el scrisese enormitatea asta….cu..”ce a-ti mai citit”…..an says:
        10 February, 2010 at 12:18 pm

        Aveti dreptate amandoi dar mi-a fost lene :) sa dau mai multe detali.Nu am vrut sa va pun pe cai gresite asa ca nu ma intelegeti gresit.. imi cer scuze.Calitativ mie nu mi se par slabe acum depinde si de ce a-ti mai citit fiecare si l

        raspunde

  73. Daniel spune:

    Dupa mine, cartea e mai putin a unui personaj, cat mai degraba a unei intregi epoci si poate si a intregii omeniri.
    Intrigile, luptele pentru putere, asasinatele, dragostea, spionajul (in forme subtile) sunt comune tuturor epocilor, raselor si popoarelor.
    Particularitatea Japoniei anilor 1600 este ca in toate acestea se imbina rafinamentul desvarsit cu simplitatea primitiva. De aici si farmecul cartii.

    raspunde

  74. aliX spune:

    foarte faina cartea……mai am aproape jumatate din volumul doi…..dar nu am mai avut rabdare sa ajung la final si am rasfoit finalul volumului…si am descoperit ca mariko nu o sa mai fie…atunci am fost un pic dezamagita si nu am mai vrut sa citesc…dar curiozitatea e mare..si tre sa vad cum se gata romanul…..

    apropo…cine ma poate ajuta sa imi spuna ce se intampla dupa ce casierul afla ca au fost furate 1000 de monede de argint din seiful lor…..imi lipsesc 2 pag…desteptii care au facut cartea au pus in loc de pag 381-382 inca o data pag 281-282:(((( e vorba de vol II, aparut la “editurile azur si orizonturi” …….
    astept un raspuns…:)

    raspunde

  75. karin spune:

    Shogun e una dintre cartile pe care le iubesc, si pe care o recitesc in fiecare an macar o data, de fiecare data parca descoerind ceva nou, ceva care mi-a scapat din vedere data trecuta. Imi plac toate cartile de James Clavell, dar Shogun e cea mai aprope de inima mea. N-am reusit inca sa vad serialul. Nu reusesc sa il gasesc pe nicaieri. Sunt bucuroasa cand vad ca inca mai sunt persoane care citesc, pentru ca in general cunosc prea putine persoane carora le place sa citeasca asa ca mie.

    raspunde

  76. Andrei spune:

    Am citit cartile in mai putin de o saptamana. Mi-au placut foarte mult. Am mai citit de James Clavell Changi, Gai-jin si Nobila Casa dar Shogun e de departe cea mai buna.
    Cam la o luna dupa ce am citit cartea, m-a izbit un fapt real in fata: de fapt, in toata povestea asta bine plasata in trecut, Toranaga e individul rau…Ishido si ceilalti daimyo i se opun pentru ca nu vor ca Toranaga sa ajunga shogun deci practic conducatorul suprem. Iar Toranaga ii joaca astfel incat in cele din urma el devine shogun.
    Super cartea oricum

    raspunde

  77. ionut 37 spune:

    E criminala stapanirea de sine,inteligenta si intransigenta personajului toranaga.daca ar fi real,ar fi considerat cel mai mare conducator al tuturor timpurilor.

    raspunde

  78. Andreea spune:

    Greșeli de redactare, pleonasm, repetiții ce devin iritante… Ar trebui să revizuiește un text înainte să îl postezi. E doar un sfat! Mai exersează.
    Cât despre recenzia în sine, plăcută, la obiect, subiectul pe scurt, câteva referințe personale. Frumos!

    raspunde

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright ©2011 Bookblog.ro