bookblog.ro

---

Thailand Life

Scris de • 23 January 2008 • in categoria Biografii/Memorii

Autor: Panrit "Gor" Daoruang
Rating: Panrit

Panrit Am aflat despre Gor, despre copilăria lui din Thailanda şi concluzia nefericită a unei vieţi tinere care a luat-o pe un drum greşit, nu la mult timp după ce am început să cochetez cu ideea de blogging. Panrit "Gor" Daoruang, autorul cărţii Thailand Life, a fost primul blogger din Thailanda. La vremea când a început să îşi publice jurnaul pe internet avea doar 12 ani.

Era anul 1997, iar cu ajutorul unui englez care-i preda limba engleză la o şcoală din provincia Samut Prakan, a creat un website (în limba engleză) în care povestea, în mici compuneri, despre familia, şcoala, prientenii şi pasiunile lui. Toate intrările din jurnal din acest prim website-jurnal alcătuiesc introducerea la Thailand Life.

Următorul website (întreţinut între 1997 şi 2001) pe care Gor l-a creat a fost intitulat "Jurnalul meu secret". Aici au fost notate, cu o regularitate de invidiat, ceea ce ar putea fi catalogat ca activităţile zilnice ale oricărui copil thailandez provenit dintr-o familie modestă. La vremea aceea Gor avea 13 ani. Intrările din jurnal gravitează în jurul prietenilor lui, o mare importantă fiindu-le dată problemelor inimii. Este de admirat faptul că acest jurnal secret a fost scris în întregime în limba engleză, textul fiind corectat de acelaşi profesor care l-a iniţiat în tainele scrisului.

O bună parte din Thailand Life este dedicată acestui al doilea jurnal din care, treptat, treptat, se poate intui viitorul străluicit pe care Gor l-ar fi putut avea ca blogger-jurnalist, dar şi tendinţa de a păşi pe calea drogurilor. Împreună cu profesorul şi prietenii lui, Gor a făcut istorie pe internet când a realizat primul website despre filmul "Plaja" cu Leonardo DiCaprio. Cu luni de zile înainte de lansarea filmului pe marile ecrane, Gor scria şi posta poze în jurnalul lui, de la faţa locului, din sudul Thailandei, chiar de pe insula unde se filma. Un eveniment important din acest "jurnal secret" a fost întâlnirea cu Joe Cummings (autorul ghidului turistic Thailanda), pe care l-a invitat în provincia lui natală pentru a-i arăta cele mai importnate atracţii turistice care mai apoi au fost incluse în ghid.

La sfârşitul anul 2001 Gor reuşeşte să se lase de droguri şi este invitat de către Bangkok Post (cotidianul în limba engleză cu cel mai mare tiraj din Thailanda) să semneze o rubrică săptămânală. Gor avea doar 16 ani! Articolele publicate timp de doi ani în acest ziar alcătuiesc a doua parte din Thailand Life. Subiectele abordate sunt variate, dar majoritatea se referă la obiceiuri (bune şi rele) din Regatul thailandez. Textele din partea a doua a cărţii sunt de o calitate superioară celor de la începutul cărţii, fiind evident faptul că autorul a stat mai mult timp în faţa calculatorului pentru a cizela fiecare material.

Spre sfârşitul cărţii aflăm că Gor s-a căsătorit cu iubita lui din liceu (despre care a scris în primul lui website) şi a început din nou să consume droguri. Reuşeşte să se lase din nou de droguri pentru o perioadă scurtă de timp, apoi, după naşterea fetiţei lor (Grace), ambii părinţi (Gor încă mergea la liceu, dar soţia a trebuit să se lase de şcoală pentru a avea grijă de bebeluş!) încep să consume droguri.

Gor este prins de către poliţie cu droguri ya baa (metamfetamine) în cutia de sub şaua motociletei, iar în octombrie 2006 este condamnat la trei ani închisoare. În momentul de faţă Gor nu mai poate scrie pe blogul său, soţia a divorţat, iar fetiţa a rămas în creştere la părinţii lui Gor.

Mai multe despre viaţa din închisoarile thailndeze puteţi citi aici.

Scrisă de Mihnea Voicu Şimăndan

Citeste cele 7 COMENTARII si spune-ti parerea!

 1. Pingback: Steaguri, cărţi şi tir cu arcul | Jurnal de departe

 2. kole_leut spune:

  buna

  ma intereseaza foarte mult subiectul despre viata in inchisorile din Thailanda. vroiam sa intreb cum anume pot accesa acel blog pe care se pot gasi mai info despre.

  multumesc

  raspunde

 3. mvs spune:

  @ bancochistu: Eu zic ca esti de prost gust. Sunt deja destui romani in puscariile thailandeze.

  raspunde

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright ©2011 Bookblog.ro