bookblog.ro

Post-Gatsby

Titlu: Petrecere până în zori
Autor:
Rating:
Editura:
Anul aparitiei: 2016
Numar pagini: 445
ISBN: 978-606-330-418-7

„Firește că ar fi trebuit să iau una dintre acele nobile hotărâri morale pe care le citim în cărți și s-o disprețuiesc. Dar eu n-am, dimpotrivă, nicio îndoială că ar fi putut să mă aibă la degetul mic cu un simplu gest al mâinii.”
[Citeste tot Articolul]

Acest articol are 1 COMENTARIU. Spune-ti parerea!

O strălucire zărită din oboseală

Titlu: Toți acei tineri triști
Autor:
Rating:
Editura:
Anul aparitiei: 2014
Traducere:
Numar pagini: 264
ISBN: 978-973-46-4733-0

Despre tristețea de a nu mai fi chiar atât de tânăr precum erai obișnuit și de a nu mai avea de ales dintre toate direcțiile, Fitzgerald scria mereu atent ca deznădejdea să nu coboare asupra celui ce l-ar fi citit în circumstanțe similare. [Citeste tot Articolul]

Acest articol are 1 COMENTARIU. Spune-ti parerea!

Les enfants terribles

Titlu: Povestiri cu Basil și Josephine
Autor:
Rating:
Editura:
Anul aparitiei: 2014
Traducere:
Numar pagini: 328
ISBN: 978-973-46-4137-6
Cumpara cartea

Colecția de povestiri care reunește aventurile lui Basil Duke Lee și ale lui Josephine Perry a văzut lumina tiparului în 1928, atunci când F. Scott Fitzgerald căuta o scăpare din presiunea generată de așteptările unei continuări a Marelui Gatsby. Întâmpinând oarece dificultăți în a finaliza Blândețea Nopții, Fitzgerald începe să scrie o serie de povestiri în care reflectează asupra copilăriei sale din Vestul Mijlociu. Așa ajunge Lee o copie a tânărului Fitzgerald, în timp ce capricioasa Perry pare să fie bazată pe prima dragoste a autorului, Ginevra King, o debutantă din Chicago. [Citeste tot Articolul]

Citeste cele 2 COMENTARII si spune-ti parerea!

Cel mai liniștit roman agitat

Titlu: Blândețea nopții
Autor:
Rating:
Editura:
Anul aparitiei: 2013
Traducere:
Numar pagini: 384
ISBN: 978-973-689-582-1
Cumpara cartea

„- Când surâzi… el își reluase atitudinea paternă, poate din cauza proximității tăcute a lui Nicole – mă gândesc mereu că am să văd un gol în dantura dumitale, pe unde ți-a căzut vreun dinte de lapte.
Însă era prea târziu – ea se apropiase iarăși cu o șoaptă deznădăjduită.
- Ia-mă!”

Cumpără titlul în engleză

[Citeste tot Articolul]

Acest articol are 1 COMENTARIU. Spune-ti parerea!

Marele Gatsby- Cartea și filmul

Titlu: Marele Gatsby
Autor:
Rating:
Editura:
Anul aparitiei: 2013
Traducere:
Numar pagini: 216
ISBN: 978-973-46-3556-6
Cumpara cartea

Este întotdeauna un prilej de tristețe să vezi deodată cu ochi noi, ca și cum le-ai vedea pentru prima oară, lucruri și situații pe care le-ai privit și apreciat până atunci cu propriile tale puteri de judecată și de adaptare.

Cumpără titlul în engleză

[Citeste tot Articolul]

Citeste cele 8 COMENTARII si spune-ti parerea!

Marele Gatbsy

Titlu: Marele Gatbsy
Autor:
Rating:

Bine ati venit in America anilor "™20! Epoca Jazz-ului si a unei infloriri economice nemaiintalnite. Bine ati venit la petrecerile zgomotoase, abundand in alcool si in persoane influente; cunoasteti-i pe noii imbogatiti din contrabanda cu alcool, care va vor duce in barurile de la subsol unde gasesti alcoolul care scapa printre degetele Prohibitiei.

Bine ati venit intr-o epoca a decaderii umane, a disparitiei valorilor, a infloririi ilegalitatilor, de la furt si contrabanda pana la omor; faceti cunostinta cu politia, corupta sau fara putere. Si, la fel de important, asistati la durerea vechii elite sociale in fata amestecarii "Visului American", a omului care reuseste prin forte proprii, cu aburii alcoolului.

Despre toate acestea si despre o poveste de dragoste este romanul cu final aproape shakespeare-ian; despre cum dragostea si prietenia pe bani nu rezista, si despre cat de mult se poate schimba o persoana.

Naratorul, cand obiectiv, cand subiectiv, este Nick Carraway, un absolvent de Yale, trecut prin Primul Razboi Mondial si mutat de curand in cartierul noilor imbogatiti din Long Island; este vecin cu verisoara sa Daisy, casatorita cu un om de o calitate proasta, dar bogat, si cu Jay Gastby, un tanar misterios si foarte bogat, fostul iubit al lui Daisy, care da petreceri menite sa scoata in evidenta averea proaspat agonisita, metoda prin care crede ca o va recuceri pe femeia de care este indragostit.

Cum era de asteptat, cei doi au o relatie, ajutati, mai mult sau mai putin, de Nick, la randul lui implicat intr-o relatie tipica anilor "™20. "Aventura" celor doi vechi indragostiti este descoperita curand de sotul la fel de infidel al lui Daisy, despre ale carui escapade amoroase aceasta din urma stie. Urmarea aproape telenovelistica este previzibila, insa consecintele confruntarii dintre Gatsby, Daisy, sotul lui Daisy, amanta lui si sotul acesteia merita atentia unui posibil cititor.

Rating-ul ramane insa de trei stele, pentru ca in ciuda realizarii unui portret in detaliu al Americii de atunci, poate si din cauza unei pareri personale nu foarte bune legata de pseudocultura americana, nu am simtit pana acum nevoia sa recitesc romanul.

O recenzie de: Raluca Alexe

Citeste cele 13 COMENTARII si spune-ti parerea!

Tender is the Night

Titlu: Tender is the Night
Autor:
Rating:
Editura:
Anul aparitiei: 1994
Numar pagini: 320
ISBN: 9781853260971

(ediţia în limba engleză)
De cărţile clasate mă apropii cu greu şi numai dacă apare un impuls din exterior. Tender is the Night (Blandetea noptii), de exemplu, este o carte clasată, clarificată, pusă în categoria sa. E adevărat că apariţia sa, în 1934, a fost întîmpinată de opinii diferite: personajele ar avea o notă de fals; ar fi o carte frivolă; ar fi, din contra, previzibilă şi plictisitoare; ar fi puternică şi elegantă. Momentan, s-a ajuns la opinia cum că acest volum despre nebunie, dragoste şi aceeaşi generaţie pierdută dintre războaie ar fi un portret liric al cuplului.
[Citeste tot Articolul]

Citeste cele 8 COMENTARII si spune-ti parerea!

Copyright ©2011 Bookblog.ro