bookblog.ro

---

Clubul de carte: Abatorul 5

Scris de • 24 December 2007 • in categoria Clubul de Carte

Kurt Vonnegut - Abatorul cinciAbatorul cinci, un roman ce imbina realismul cu literatura SF, este fascinant pentru naturaletea cu care Vonnegut controleaza firul narativ.
Personajul principal, Bill Pilgrim, este de fapt un exponent al generatiei sale. Calatoria sa in timp si spatiu transforma Abatorul cinci intr-o poveste subtila si plina de neprevazut.

Ce importanta are liberul arbitru in filozofia de viata a lui Bill? Este el un fatalist sau doar un om ce s-a impacat cu destinul?

Repetitia (de fiecare data cand moare cineva ) "Asa merg lucrurile" este un indiciu al acceptarii destinului?

Exista legaturi intre structura romanului si continutul sau? Sau este doar scris in maniera "schizofrenica" a povestirilor de pe Trafalmadore?

Este vederea un punct cheie al romanului? (de la cariera de optometrist al lui Billy, la a patra dimensiune trafalmadoriana)

Ana-Maria

Citeste cele 2 COMENTARII si spune-ti parerea!

 1. Oana D spune:

  Abatorul cinci este, dupa parerea mea, una dintre cele mai bune carti despre om si ce-a mai ramas din umanitate. Pornind de la numele personajului principal, Pilgrim, autorul ne aduce aminte de conditia fiecaruia dintre noi: suntem in pelerinaj spre Mecca noastra personala. Fraza-cheie a romanului, “Asa merg lucrurile”, nu inseamna neaparat fatalism, ci intelepciunea de a accepta evenimentele in care viata te taraste uneori impotriva vointei tale.
  Mesajul impotriva razboiului este poate cel mai puternic in acest roman, fara a prezenta motive pro sau contra, ci doar fapte, oameni si imagini.
  Viitorul omenirii pare condamnat la violenta, indiferenta, cruzime, daca este sa ne uitam la trecutul nostru. E greu sa ramai optimist dupa ce inchizi cartea, dar poate multi care au citit sau vor citi cartea vor avea in viitor o pozitie mai ferma impotriva flagelului cel mai necrutator al timpului nostru: razboiul.
  Si poate pelerinajul nostru va duce spre regasirea tolerantei si a dragostei fata de viata si datorita acestei carti extraordinare.

  raspunde

 2. Ana-Maria spune:

  @Oana – Abatorul cinci este cu adevarat un manifest impotriva razboiului, mai ales asupra acelui razboi ascuns, ignorat si facut uitat de cei incapabili sa-si asume responsabilitatea pentru cruzimea lui.

  Este fascinant insa cum Vonnegut reuseste sa prezinte tot acest macel cu detasare.
  Tocmai aceasta distanta da mai multa greutate spuselor sale…

  raspunde

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright ©2011 Bookblog.ro