bookblog.ro

---

Motivation and Learning Strategies for College Success

Scris de • 24 December 2008 • in categoria Dezvoltare Personala

Autor: Myron Dembo
Rating: Myron Dembo - Motivation and Learning rating - recenzii carti

Myron Dembo - Motivation and Learning - recenzie carti

Habar nu avem sa învăţăm!

Vă încurajez pe fiecare dintre voi să vă gândiţi cât de stăpâni sunteţi pe abilitatea voastră de învăţare şi memorare, fie că sunteţi studenţi în prag de sesiune, corporatişti prinşi într-un training sau antreprenori dornici de dezvoltare personală.
Unii dintre noi, mai curajoşi din fire, am putea chiar să afirmăm că noi nu tocim, noi învăţăm logic, noi ne-am implementat o metodă proprie, inovativă, personalizată şi memorăm logic.
Mda. Şi eu spuneam la fel.

Nu ajunge o singură metodă!

Când am luat decizia de a începe o a doua facultate m-am confruntat cu două probleme majore. Prima a fost legată de "rotiţele" ruginite, lipsite de exerciţiul memorării. A doua problemă a fost faptul că metodele mele revoluţionare de învăţare ( a se sesiza ironia!) au căzut victime unor materii complet străine.
Şi pentru că una e să înveţi istorie şi alta anatomie, am privit cum rând pe rând planurile mele tactice de pregătire pentru examene dau greş şi mintea mea refuză să memoreze. Şi atunci am căutat alte căi. Şi am găsit.

Managementul - factor cheie în învăţare

Chiar dacă ne vine greu să ne gândim la management când vorbim despre învăţarea cursului pentru următorul examen, un bun management este ceea ce stă la baza unei reuşite. Ce deosebeşte un bun manager de un elev obişnuit? Managerul este cel care poate să-şi înveţe materia indiferent de condiţii: nu contează dacă profesorul habar nu are să predea, dacă textul cursului este confuz sau dacă timpul până la examen este foarte scurt. Bunul manager va reuşi să treacă peste toate aceste obstacole şi să îşi îndeplinească obiectivul.

Iluzia unei strategii: sublinierea textului

Fie că realizăm că este o strategie de învăţare sau avem acest obicei din necesitate, sublinierea textului şi evidenţierea ideilor importante este doar o metodă ineficientă, un pic mai bună decât simpla lecturare. De ce? Pentru că este o metodă de învăţare pasivă, care nu cere o activitate intensă, poate lăsa elevului momente în care să execute mecanic acţiunea. În plus, fără cunoaşterea materiei, scoaterea în evidenţă a ideilor principale nu se poate solda decât cu un eşec şi cu o carte subliniată/colorată de la un capăt la altul.
Să vă dau exemplul meu. Am început curajoasă să învăţ pentru examenul de osteologie, înarmată cu două pixuri de culori diferite. Dupa câteva ore nu se schimbase decât faptul că aveam zeci de foi colorate, subliniate în totalitate: numărul mare de termeni necunoscuţi m-au împiedicat să discern ceea ce este important.

Şi atunci, ce e de făcut?

Aici intervine cartea Motivation and Learning Strategies. Capitol după capitol, avansând în dificultate, învăţăm diverse metode de abordare a învăţării şi memorării.
Putem să începem să învăţăm încă din faza de pregătire a lecturii (da, da, sunt lucruri de făcut şi ÎNAINTE) şi să continuăm printr-o lectură activă, de continuă identificare a posibilelor întrebări ce pot pândi din text.
Lectura nu trebuie privită ca o activitate standard, robotizată şi unidirecţionată. Lectura trebuie să devină interactivă, cu identificarea de posibile întrebări, cu notiţe şi adnotări.
Ulterior, lectura trebuie să fie urmată de alte strategii de învăţare, metodele care asigură fixarea informaţiei. Dembo ne oferă o varietate ameţitoare de metode: de la tradiţionalul rezumat, la răspunderea cu voce tare la întrebări fictive, până la metode de reprezentare a textului (hărţi, tabele, clasificări).

Am învăţat să învăţ!

Dupa lectura cărţii am început, cu paşi mici, să-i aplic învăţăturile. Am început lectura activă, am început să-mi ridic singură probleme din timpul lecturii sau să experimentez cu alte metode de memorare precum cel al cartonaşelor. Senzaţia unei învăţări responsabile şi planificate este şi inedită, dar şi liniştitoare. Nu te mai bazezi doar pe vechiul obicei al tocitului, ci realizezi că şi învăţarea este ceva ce trebuie învăţat, repetat, planificat şi exersat.

Scrisă de Ana-Maria Petriţan





Citeste cele 10 COMENTARII si spune-ti parerea!

  1. Este adevărat că schemele şi scenariile mentale sunt cele mai eficiente în învăţare, fiindcă informaţiile se memorează la nivel de semnificaţie, adică în profunzime. Plus că poate fi foarte amuzant şi interesant, ceea ce întăreşte legăturile dintre conceptele învăţate. Din păcate, cei mai mulţi oameni mizează pe “învăţ mult mult în noapte dinainte de examen”- doar că mintea noastră nu e proiectată astfel. E ca şi cum i-am servi creierului o masă copioasă (o masă de Crăciun :)) ) cu de toate.

    raspunde

  2. Francisc spune:

    cartea este tradusa si in romana ?
    pe mine ma intereseaza foarte mult acest subiect pentru ca este foarte important.

    raspunde

  3. Adina spune:

    De unde as putea obtine o copie, chiar in engleza? Multumesc anticipat.

    raspunde

  4. mirela spune:

    De unde ai citit cartea aceasta si unde se gasesc studii de genul acesteia, chiar daca in engleza, de obicei?

    raspunde

  5. Ana Maria spune:

    @Mihaela – si dupa aia la examen iti pica greu :D

    @ Francisc – din pacate nu stiu sa fie tradusa in romana

    @ Adina & Mirela – am cartea in format pdf, in engleza. puteti sa-mi lasati un mail pe bocutz22[at]yahoo.com si pot sa o trimit :)

    raspunde

  6. andreea spune:

    de unde as putea sa fac si eu rost de ea??ar fi chiar foarte folositoare pentru bac..multumesc anticipat.

    raspunde

  7. Silviu spune:

    Tot aia a lui Donald Trump ,”Cum sa ajungi bogat” ,e capul de afis in perioada asta…:D

    raspunde

  8. Mihaela spune:

    si eu as dori sa invat sa invat! cum pot face rost de carte?

    raspunde

  9. Gabi spune:

    Ziua buna, se poate sa am si eu cartea, va rog? De unde se poate descarca? Multumesc de mii de ori!

    raspunde

  10. ama spune:

    @Gabi – de descarcat cartea se gaseste pe site-urile specializate de ebooks. cu un search simplu sper sa rezolvi problema :)

    raspunde

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright ©2011 Bookblog.ro