bookblog.ro

---

Concediază-ţi şeful!

Scris de • 18 March 2009 • in categoria Dezvoltare personala

Autor: Ştefan Murgeanu
Rating:Concediază-ţi şeful rating - recenzii carti
[Cumpără cartea]

Concediază-ţi şeful - recenzie

O carte greu de atacat

Sunt perfecţionist şi am un început de obsesie în ceea ce priveşte detaliile. Circumstanţe atentuante sau scuze decente pentru a îmi permite mici aroganţe. De cele mai multe ori, atunci când informaţiile pe care le citesc fac parte din sfera mea de interes, deşi apreciez noutăţile şi mai totdeauna am ceva de învăţat, nu mă pot abţine de la a îmi spune în gând că sunt acolo lucruri pe care le-aş fi putut explica mai bine, idei pe care le-aş fi interpretat altfel. Poate că este şi asta o încercare de a îmi obloji ego-ul care tocmai a realizat (a câta oară?) că sunt încă atât de multe lucruri pe care nu le ştiu.

Am primit într-o seară un e-mail de la cineva care îmi citea blogul şi care îmi spunea că ar vrea să citesc manuscrisul unei cărţi şi să îi spun cum mi se pare. Era o carte cu un titlu bun însă, din păcate, scrisă de un român. Spun "din păcate" fiindcă, deşi România are suficienţi experţi, nu ei sunt cei care scriu de obicei cărţile de specialitate. Ei au de lucru, "nu au timp" să înveţe pe alţii. De aceea, multe dintre cărţile "de specialitate" româneşti sunt scrise de amatori.

Nu şi Concediază-ţi şeful, o carte care m-a lăsat zâmbind şi zicându-mi că "iată, se poate", bineînţeles, nu înainte de a fi nevoit să manageriez pentru câteva secunde frustrarea că nu mai pot adăuga nimic şi că, surprinzător, aşa cum zicea şi Dragoş, un român poate scrie într-adevăr o carte americană.

Pragmatic, despre tine

Nu sunt un mare fan al scriitorilor americani, însă mare parte din ei au cel puţin două calităţi foarte greu de negat. Una este că ştiu să îşi vândă scriitura, au marketingul în sânge. A doua este că există foarte multe cărţi de un pragmatism incredibil, cărţi cu adevărat utile. Sigur, când vorbesc despre necesitatea acestui pragmatism, nu mă gândesc la beletristică, care ar trebui să aibă alte calităţi, ci încerc să îmi imaginez cărţi de specialitate a căror utilitate să treacă dincolo de folosirea lor ca manuale, într-o sală de curs din care toată lumea îşi doreşte să plece.

Concediază-ţi şeful este o astfel de carte. Utilă, scrisă cu pragmatism şi cu un marketing american, care te face să nu laşi cartea din mână, în ciuda faptului că nu este un roman poliţist.

Ştefan Murgeanu scrie despre cum să îţi găseşti un job şi atinge toate (dar absolut toate!) etapele pe care un om obişnuit trebuie să le parcurgă pentru a se angaja acolo unde vrea să se angajeze şi a avea succes profesional. Tratează exhaustiv multe subiecte problematice, de la redactarea CV-ului perfect şi importanţa networking-ului, până la întrebări esenţiale pe care fiecare dintre noi ni le auto-adresăm la un moment dat, cum ar fi: te potriveşti cu organizaţia în care vrei să te angajezi? sigur ţi se potriveşte jobul? oare experienţa chiar contează atât de mult?

"A strong, positive self-image is the best possible preparation for success."

În plus, Concediază-ţi şeful are ceva ce lipseşte multor cărţi, mai ales celor de specialitate: atitudinea. Nu mi-au plăcut niciodată cărţile 100% motivaţionale. Majoritatea te încarcă cu un entuziasm pe cât de puternic pe atât de trecător, şi puţini sunt cei care au inspiraţia de a începe să facă efectiv ceva, înainte de a consuma, în general absolut haotic, acel entuziasm. Cartea lui Ştefan Murgeanu nu este o astfel de carte, însă conţine suficient entuziasm bine dozat încă să îi determine pe mulţi să acţioneze. Iar în momentul în care ai cunoştintele necesare şi ai entuziasm, a nu reuşi să realizezi ceea ce îţi doreşti devine, aparent brusc, un rezultat foarte puţin probabil.

Scris de Andrei Roşca





Citeste cele 29 COMENTARII si spune-ti parerea!

  1. Raluca Alexe spune:

    Sa imi imprumuti si mie cartea asta :D Desi eu te-am mai auzit vorbind despre ea, abia acum, dupa ce am citit recenzia, m-am convins ca vreau sa o citesc.

    raspunde

  2. Iulia spune:

    De ce se numeste “concediaza-ti seful?”. Nu e despre angajare?

    raspunde

    • Andrei Rosca spune:

      Este si despre angajare, si despre antreprenoriat un pic, insa in principiu se cam refera la faptul ca ai dreptul sa il concediezi. Nu firma te alege pe tine, tu alegi firma la care sa lucrezi.

      Sunt convins ca va intra imediat si autorul si te lamureste el mai bine. :)

      raspunde

    • Iulia,

      exista si o explicatie logica si pertinenta (“Tu decizi in viata ta, tu iti alegi seful, tu il si concediezi dupa plac”), precum exista si una legata de marketing si promovare: titlul atrage atentia :)

      succes :)

      PS: are si un subtitlu, `Invata cum sa iti gasesti jobul pe care il meriti` , just in case :)

      raspunde

      • Iulia spune:

        Titlul ma duce cu gandul la faptul ca “People leave managers not companies” (Manager contra curentului).

        Cat e de utila cartea pentru cei care ofera joburi, pentru oameni de HR si manageri?

        raspunde

        • Iulia,

          foarte utila: curand, majoritatea candidatilor vor citi aceasta carte, iar recrutorii vor trebui sa invete la randul lor cum gandesc candidatii :)

          iar acum la modul serios, cred ca orice profesionist HR trebuie sa fie la curent cu noutatile din domeniu, chiar daca nu isi cauta un job

          multumesc :)

  3. Pyuric spune:

    O sa ma duc sa o cumpar, m-a facut curioasa recenzia…

    raspunde

  4. Andrei,

    multumesc :)

    PS: va stau la dispozitie, daca aveti orice fel de intrebari legate de carte sau de autor

    raspunde

  5. sorin spune:

    Mai nou, in programul meu, am introdus si lectura. De mult abandonata din cauza problemelor existentiale. Mi-a placut recenzia si sunt interesat de aceasta carte. Unde o gasesc, sau cine poate sa mi-o imprumute pentru cateva zile s-o lecturez. Va multumesc.

    raspunde

  6. Banana spune:

    m-ati facut foarte curioasa cu aceasta carte…am vazut mai sus din ce librarii pot sa o cumpar…prefer sa cumpar din librarie, imi place sa rasfoiesc putin cartile pe care urmeaza sa le cumpar…daca o sa am ocazia o dau si un feedback
    pe curand,

    raspunde

  7. Banana spune:

    cu placere, asta dupa ce cumpar cartea, o citesc, “imi concediez sefu” si imi gasesc un nou job…putin cred ca deja m-a ajutat (nu cartea deocamdata) ci faptul ca exista un loc – ca acesta, de unde sa-ti iei o oarecare incredere :)

    raspunde

  8. Pingback: Vrei un job? Actioneaza acum! « Concediaza-ti seful!

  9. Florin spune:

    Salutare tuturor.

    Apreciez foarte mult felul in care e abordata tema “concedierii sefului”. Va marturisesc ca lucrez de aproape zece ani in zona vanzarilor (FMCG si Pharma) si am avut marele privilegiu sa fiu format de oameni care au stiut sa ma invete, si mai ales le-a facut placere acest lucru, si asta m-a ajutat enorm in cariera. In ultima vreme insa, am avut parte doar de niste esecuri din acest punct de vedere, si mi se reproseaza mereu ca nu sunt suficient de “politic” in abordare si limbaj. Chestia asta ma sufoca, gandindu-ma ca “politic” se traduce liber “pupincuristic”…..
    Trebuie sa fac ceva in directia asta, pt ca mi-e din ce in ce mai greu sa raman eu insumi in mediul in care lucrez, si cred ca aceasta carte e un bun inceput.
    Voi reveni cu siguranta si cu un feedback pe masura ….

    Multam’
    Florin.

    raspunde

    • Salut Florin,

      multumesc pentru comentariu

      o alte carte pe care ti-o recomand pt problema ta este Dale Carnegie – How to win friends and influence people (tradusa la noi Secretele succesului), in care se pune tocmai accentul pe cat de important este sa nu fii `pupincurist` ci sincer si “politic” ;)

      succes :)

      raspunde

  10. Dan Voinescu spune:

    Carte de 2 lei, recenzie de 2 lei. Mai face cineva in tara asta si ceva cu adevarat util sau doar visam la legea atractiei si traducem carti motivationale? Probabil ca faceti bani din genul asta de lauda reciproca dar asta nu va va impiedica sa traiti la fel ca ceilalti intr-o tara de mizerie. Japonezii au industrie noi avem autori de mana a 3-a de carti motivationale.

    raspunde

    • Salu Dan,

      multumesc pentru parerea sincera, o apreciez :)

      asta este un semn pentru mine ca trebuie sa ma straduiesc mai mult cu cele doua carti la care lucrez acum si pe care deja editura le asteapta cu nerabdare

      multumesc :)

      raspunde

  11. Pingback: My way… or the highway :) - Concediaza-ti seful!

  12. Pingback: stmurgeanu (Stefan Murgeanu)

  13. Pingback: raulitoboy (Raulito)

  14. mihaela spune:

    Buna,ma chinui de cateva zile sa comand aceasta carte,Concediaza-ti seful,insa n-o gasesc disponibila pe nici un site.ma puteti ajuta?multumesc

    raspunde

    • Bianca spune:

      Aceeasi problema o am si eu. Am cautat-o si in librarii si la biblioteca si nu o gasesc niciunde. Daca poate cineva sa mi-o vanda sau sa mi-o imprumute astept raspunsul dumneavoastra cu interes.

      raspunde

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright ©2011 Bookblog.ro