bookblog.ro

---

Mini – Interviu: Norman Manea

Scris de • 6 May 2016 • in categoria Interviuri

nm 1Pe data de 23 mai Biblioteca Academiei Române va găzdui evenimentul „Norman Manea – o viaţă pentru literatură”, menit să celebreze faptul că anul acesta scriitorul împlinește 80 de ani. Alături de invitați de marcă din țară și de peste hotare, dar și de publicul din România, vor fi discutate principalele teme ale scrierilor lui Norman Manea.

În avanpremiera acestui eveniment, Norman Manea a acordat un scurt interviu pentru Bookblog.ro.

Andreea Chebac: Pe 23 mai anul acesta va avea loc sesiune aniversară „Norman Manea – o viaţă pentru literatură”. Privind în urmă, acum, la cei 80 de ani ai dumneavostră și după o viață dedicată scrisului, care este momentul legat de literatură care v-a adus cea mai mare bucurie?

Norman Manea: „Cea mai" presupune o clasificare de care nu mă simt în stare. Cand îți apare o carte sau când e tradusă, când provoacă un comentariu inteligent - acestea sunt potențiale momente de bucurie.

AC: Dacă ar fi să faceți un exercițiu de imaginație și să creați viața dumneavoastră dacă ați fi revenit în România dupa '89, cum ar fi arătat ea?

NM: Aș fi trecut prin încercările care i-au marcat pe atâția dintre colegii și prietenii mei scriitori români.

AC: Mereu ați declarat că sunteți în primul rând un scriitor român, cum a infulențat asta parcursul dumneavoastră literar?

NM2

NM: L-a facut, evident, mai complicat, mai anevoios, româna nefiind nici engleză, nici germană sau franceză și nici chineză, cu o populație cititoare imensă.

AC: Sunteți cel mai tradus autor român, simțiți asta și atunci când reveniți în țară?

NM: Rareori, în unele elogii, ca și în unele resentimente.

AC: În toți acești ani de autoexil, ce v-a lipsit cel mai mult de acasă?

NM: Eu însumi, cel care am fost la vârstele anterioare.

AC: Cum se vede literatura română contemporană în mediile pe care le frecventați dumneavoastră?

NM: Nu se prea vede.

Foto © Isolde Ohlbaum

Citește și Norman Manea: „Nu știu dacă poți să ceri omului să fie erou, poate că nu. Poți să-i ceri să nu facă mari ticăloșii, atât.”

 

 





Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright ©2011 Bookblog.ro