bookblog.ro

---

Dezbatere bookblog.ro

Scris de • 28 October 2007 • in categoria Evenimente

Ionuca: In intarziere, ca de obicei, am ajuns pe la 17 fara 5 minute in Club A. Abia am apucat sa ma asez la masa unde se aflau deja ceilalti bookbloggeri, ca Andrei ne-a si chemat in cealalta incapere. M-am pozitionat strategic undeva pe la mijlocul salii si am mers sa cumpar o Pana mea. Fericita ca aparut numarul 3, m-am apucat sa o rasfoiesc, dar "Buna seara si multumesc ca ati venit"-ul lui Andrei m-au intrerupt din nou :) Discutia incepea.

Tema dezbaterii: autoritatea blogurile de cultura din Romania. Durata: 1 ora jumate. Moderator a fost al nostru Andrei Rosca, iar invitatii au fost persoane de seama :) In ordinea in care au fost prezentatii, acestia sunt: Bogdan Hrib - director al editurii Tritonic, Adina Rosetti - editor Time Out, Cristina Foarfa - aka Criz, pe care toata lumea o stie :) si Cosmin Dragomir - jurnalist.

Iar pentru ca exista mai multe puncte de vedere in legatura cu ce s-a intamplat in seara asta, eu voi prezenta cadrul general, iar Andrei va scrie lucrurile cu adevarat importante :D Sa incepem! In sala au fost cam 40 de persoane. In timp ce se discuta se auzeau comentarii de peste tot, unele sub forma de mormaituri, altele cat se poate de clare - da, subiectul a fost bine ales din moment ce cu totii ar fi avut ceva de spus. Si ca tot vorbeam de subiect, o sa fiu carcotasa si o sa spun ca mi s-a parut si mie ca s-a deviat putin cam mult de la tema principala si ca s-a ajuns la discutii care s-ar fi incadrat mai degraba la categoria de "politici editoriale si marketing" :D Dar interventia lui Mugur Grosu si a lui Octavian Soviany a readus discutia pe fagasul initial. Si inca ceva: mi-ar fi placut sa fi putut Criz si Adina Rosetti vorbi mai mult :)

Ce am inteles eu din discutie: blogurile sunt mai prietenoase si mai user-friendly decat publicatiile tiparite, dar fac parte dintr-un cerc restrans de utilizatori. Ne cam citim noi intre noi, cu alte cuvinte :) Iar cea mai importanta concluzie a fost ca, in momentul de fata, nu putem vorbi de o autoritate a blogurilor de cultura.

Acum il las pe Andrei sa va spuna ce si cum.

Andrei: Incep prin a spune ca ceea ce a scris Ionuca mai sus e mult mai relevant si mai obiectiv decat ceea ce am eu de spus. Pana la urma, ea era in sala si sunt convins ca de acolo lucrurile s-au vazut mult mai bine.

Bun! Numarul 1: noi (bloggerii) nu ne citim intre noi. Sau cel putin la bookblog nu se intampla asta. Fiindca e un blog atipic iar eu am date foarte foarte clare despre audienta bookblog. Atat de clare incat lui Mugur Grosu nu i-ar veni sa creada :) Si apropo de Mugur, si eu sunt de parere ca interventia sa si a domnului Soviany au fost binevenite. Revenind insa, ideea a fost ca discutia sa fie cat mai libera si cat mai relaxata. Adica fara exprimari rigide si PR-istice (aici stiu 2-3 persoane care ma injura in gand in momentul de fata. Da, da, stiu, ala nu inseamna PR :) ).

Da, discutia a deviat putin la un moment dat insa din punctul meu de vedere era inevitabil. Personal, m-am lovit iarasi de ideea stupida (provocata in general de necunostere) ca marketingul e ceva rau si ca nu are ce cauta in cultura. Moderator fiind, am incercat insa sa ma pastrez macar pe mine moderat. :)

Nu vreau sa intru in detalii acum dar am sa o fac peste cateva zile cu un post special in care voi incerca sa explic care e legatura dintre cultura, marketing si bani. Pana atunci, zic un singur lucru: cultura e un produs. Daca vrei sa il vinzi (nu neaparat pe bani), daca vrei ca lumea sa se uite macar la acest produs, trebuie sa il ambalezi frumos. Iar marketingul asta face! Ambaleaza frumos produse bestiale.

Mai jos aveti si o prezentare bookblog, prezentare proiectata si la sfarsitul dezbaterii. Multumim pentru participare!

Ionuca feat. Andrei





Citeste cele 8 COMENTARII si spune-ti parerea!

  1. bogdan hrib spune:

    Uff, uf, chiar este marketingul asa un bau-bau?! Fratilor, ii putem acuza cat vrem pe americani (englezi, canadieni, neozeelandezi, indieni si alte foste colonii), dar la ei ce nu se vinde (indiferent ca este calitativ literar bun sau rau) moare de la sine… Scuzati-ma am si eu idei putine si fixe. Si sunt prea agresiv. Scuze tuturor…Asta-i…

    raspunde

  2. horea badau spune:

    foarte interesanta dezbaterea! ma bucur ca am participat. clar, blogurile cu reviews sunt si vor fi din ce in ce mai atragatoare in comparatie cu revistele de cultura. de ce pe piata media clasica nu supravietuiesc produse culturale, in timp ce bookblog creste pe internet?
    asa, si mai vreau sa spun: andrei, un moderator foarte bun! ai iesit bine dintr-o situatie conflictuala si ai stapanit mereu discutia, clar si cu mult umor. deci, nu m-am plictisit deloc. dimpotriva

    raspunde

  3. Andrei Rosca spune:

    multumesc, Horea :)
    ma bucur ca ti-a placut.

    raspunde

  4. adina rosetti spune:

    si eu merci de invitatie!
    dar, dupa cum ii spuneam lui Andrei, prefer sa ma ascund in spatele foi de hirtie/ecranului si sa comunic prin scris :)
    si pt ca tot e vorba de marketing, voiam sa “corectez” linkul catre Time Out, mai ales ca e un site nou-nout:
    http://www.timeoutbucuresti.ro

    raspunde

  5. Andrei Rosca spune:

    okay, hai ca modificam si noi linkul

    raspunde

  6. Silviu Toma spune:

    Ideea ca marketingul si cultura nu au de-a face este de-a dreptul desaztruoasa.

    De fapt rezultatele acestei idei le putem vedea in obisnuintele noastre: McDonalds e mai cunoscut decat orice autor de carte si nu vinde decat o bucata incerta de carne intre doua felii de paine gumoasa.

    Cand ai un produs cultural cred ca trebuie sa fii cu atat mai motivat sa-l faci cunoscut.

    Alt aspect: sa faci profitabila vanzarea de produse culturale astfel incat sa poti investi in marketing cat mai mult.

    Diferenta ca bem toti Coca Cola si nu citim toti literatura este pana la urma una de marketing. Iar Coca Cola stie marketing.

    raspunde

  7. cosmin dragomir spune:

    Mugur si cu mine ne-am aprins, dar asta pentru ca ne cunoastem de citiva ani, ba mai mult citeodata ne-at atins si in presa conventionala, insa asat nu inseamna ca nu suntem amici:), in fine o disctuie simpatica, insa si ea, cam fara finalitate.

    raspunde

  8. Andrei Rosca spune:

    Cosmin, a fost vorba de o discutie si atat. La ce finalitate te asteptai?

    raspunde

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright ©2011 Bookblog.ro