bookblog.ro

---

Focul Amorului: despre dragoste şi sexualitate în societatea românească (1750-1830)

Scris de • 6 August 2007 • in categoria Altele

Autor: Constanţa Vintilă-Ghiţulescu
Rating: Constanţa Vintilă-Ghiţulescu - Focul Amorului: despre dragoste şi sexualitate în societatea românească (1750-1830) rating - recenzii carti

Constanţa Vintilă-Ghiţulescu - Focul Amorului: despre dragoste şi sexualitate în societatea românească (1750-1830) - recenzie cartiO cercetare amănunţită, din pură curiozitate a oricărui registru de căsătorii sau divorţuri nu duce decît la o tristă înşiruire de nume, ani şi pricini. Sute de vieţi tulburate de o părere sau de o ispită, care şi-au schimbat cursul şi au fost poate obiect de scandal cîndva, sunt închise în arhive, care le consemnează sec, sau în jurnale, memorii, poezii, mult mai plastice, dar şi mai greu de luat drept probă. În aceste condiţii, cărţile în care Constanţa Vintilă-Ghiţulescu tratează aspecte ale istoriei private sunt cu atît mai valoroase, cu cît reuşesc să stabilească o medie între subiectiv şi obiectiv.

Avînd la bază o documentaţie amplă, Focul amorului acoperă o perioadă importantă a istoriei româneşti, în care evenimentele politice atrag schimbări importante la nivelul societăţii, în care este de ajuns o întîmplare-precedent pentru a dinamita stilul unei epoci şi a institui comportamente şi prejudecăţi diferite. Curiozitatea şi chiar afecţiunea cu care a cercetat autoarea această lume uitată sunt suficiente pentru a evita orice formă de plictis. Chiar dacă nu doreşte să redea realitatea aşa cum a fost, Constanţa Vintilă-Ghiţulescu este observatorul unei realităţi posibile, la fel de vii şi de seducătoare ca şi cea de astăzi - asta dacă ne-am opri o clipă din agitaţie ca să o observăm.

Din ce este construită această istorie posibilă? Amorul are nenumărate feţe: se cumpără, se răscumpără, e pricină de răpire, de viol, de ceartă între mahalale, e teatrul confesiunilor în public, acuzaţiilor şi împăcărilor la insistenţa judecătorilor bisericeşti. Nebunia amorului cuprinde şi norodul şi boierimea, între "plata fecioriei" şi luxul flirtului cu ofiţerii diverselor armate aflate în trecere prin ţară. Deopotrivă meşteşugari şi aristocraţi sunt cuprinşi de ardoare, întunecarea judecăţii, regrete, fără excepţie, se îndrăgostesc şi pătimesc.

De multe ori, poveştile de iubire din popor ajung, pragmatic, la tribunal. Amorezii nu se mai înţeleg, legăturile ilicite sunt făcute publice, seducătorul este obligat să plătească daune sau să ia fata în căsătorie, se fac planuri şi calcule maritale. O lume complicată, din care registrele bisericeşti surprind destul de puţin şi în general "cazuri" dificile, neobişnuite, care încalcă reguli şi şochează moravuri. De cealaltă parte, clasele superioare determină un cult al amorului, un ritual indispensabil, o regulă de conduită:

"Elita aristocratică experimentează un alt mod de a "™iubi"™. El este mai sofisticat, mai "™teatral"™, utilizează o întreagă recuzită: flori şi bomboane, oftaturi sub ferestre şi tarafuri de lăutari, bijuterii şi şaluri de Persia, versuri şi scrisori parfumate, voaluri şi transparenţa corpurilor. Se cultivă erotismul, senzualitatea, pasiunea prin poezie, care mai de care mai împănată de versuri fierbinţi, de inimi arzînd, de văpăi, lecturile cît mai incitante prin rîndurile lor incendiare ce tulbură sufletele sensibile predispuse să se abandoneze în iubire, cîntecele de dor şi melancoliile bolnăvicioase capabile să trezească sufletul celei mai insensibile cucoane."

Oricare ar fi clasa socială din care fac parte, eroii de la 1800 sunt neputincioşi în faţa amorului, pradă sentimentelor înălţătoare şi voluptăţii simţurilor. Poveştile lor, cu adevărat interesante şi reperabile, constituie o lectură tentantă, care stîrneşte zîmbete şi înduioşare faţă de o lume dispărută.

O recenzie de: Mihaela Butnaru





Citeste cele 7 COMENTARII si spune-ti parerea!

  1. ionuca spune:

    O carte frumoasa, cu o recenzie pe masura :)

    raspunde

  2. billy spune:

    Am aplicat tot felul de matrici, am aranjat lecturile tale pe verticala, pe orizontala, in diagonala…degeaba. Nu reusesc sa gasesc criteriul, firul dupa care le alegi. Si totusi, nu citesti la intamplare. Mai incerc. E si asta un joc.
    Daca interventia mea ti se pare prea personala, te rog sa ma scuzi si sa o ignori.

    raspunde

  3. Mihaela spune:

    Hmm, what’s the name of the game sau cam aşa ceva. Mai degrabă un fir după care merg, ştiu de unde a pornit, dar aş vrea să ştiu şi unde duce. Nu e întîmplare, dar se apropie de, plus că în ultima vreme am început să stabilesc asemănări între cărţi, unele atît de absurde, încît mă ia pe mine rîsul :)

    raspunde

  4. Mi-a placut “In salvari si cu islic” de aceeasi autoare. “Focul amorului” – lectura obligatorie, de continuare.
    Felicitari pentru recenzie.

    raspunde

  5. studenta Ioana la drept spune:

    Lucrarea Doamnei Ghitulescu este o “master piece”. Eu am folosit pasaje de aici pentru un referat amarat, neacceptat intai apoi acceptat, finalul este ca am luat 7 la Isdr datorita cunostintelor implicit transmise prin aceasta minunata lucrare mie. Cu multe si vesnice multumiri autoarei Dr. Constanta Ghitulescu.

    raspunde

  6. Pingback: Aici scrie Suzi! » Turbulări

  7. Pingback: 2 scrisori pierdute « puncte de fuga

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright ©2011 Bookblog.ro