bookblog.ro

---

Schimbarea la faţă a României

Scris de • 25 April 2008 • in categoria Integrala de autor

Autor: Emil Cioran
Rating: Emil Cioran - Schimbarea la faţă a României rating - recenzii carti

Emil Cioran - Schimbarea la faţă a României - recenzie cartiÎnchipuiţi-vă un medic în cabinetul căruia intră un copil care abia începe să meargă copăcel. Medicul îl palpează, îl ascultă grăbit cu stetoscopul, îi ia pulsul şi temperatura şi apoi recomandă grav: electroşocuri.

Ca în mai toate scrierile lui din tinereţe, dr. E. M. Cioran este de precizie inegalabilă în diagnostic şi catastrofal în tratament. Probele de viruşi luate de la pacientul România sunt identificate cu o acuitate izbitoare. Când numeşte poporul român drept "popor de răzmeriţe", când soluţionează dintr-o singură propoziţie una din obsesiile noastre naţionale ("Fatalismul este un amoralism al devenirii") sau una din modalităţile noastre de (ne)lucru ("În România tipul omului inteligent şi unanim simpatizat este chiulangiul sistematic"), când constată că avem un talent admirabil în a ţine capul plecat şi în acelaşi timp, a scuipa pe jos: "În genere, românii au prea multă umilinţă şi prea puţină pietate faţă de lucruri", când ne vede incapabili de utopie (ceea ce, de altfel, e salvator şi nicidecum apocaliptic)"

Desfrâul începe să se manifeste abia când încep peroraţiile pe tema unei "culturi a maselor" creată de muncitorime (?), sau a "conştiinţei maselor"(??), când se lansează într-un nebun elogiu al forţei şi hemoragiei. Când nu sesizează nonsensuri (logice şi ideologice) în propriile formulări: (ex. "Orice revoluţie îşi are sursa în stomac; dar ea ţinteşte înspre ultimele finalităţi ale spiritului"), când cel care avea să ofteze nu peste mult timp: "í€ quoi bon avoir quitté Coasta Boacii?" blestemă "naivitatea stilului comunitar", când, uitând probabil de Lev Şestov (despre care spunea că l-a vindecat de orice certitudine) gâfâie: "la drept vorbind, nu există viziune microscopică, fiindcă fenomenele de mâna a doua n-au o valoare în sine, ele fiind fie pregătiri, fie urmări ale fenomenelor centrale". Când crede că "numai agresiunea cu stil a luat contur istoric", uitând că stricnina nu poate mirosi a Christian Dior.

"Am apărat şi am păstrat. Se cheamă acesta destin?" se răzvrăteşte Cioran. Şi i s-ar putea răspunde firesc, fără apeluri la Noica: aperi când eşti atacat. Încerci să păstrezi când ştii că eşti în pericol să pierzi. Iar când citeşti o propoziţie precum "n-are nimic gotic religiozitatea autohtonă" nu poţi decât să amuţeşti, fiindcă nu pentru sentimentul fecund al singurătăţii omului în lumea care l-a abolit pe Dumnezeu vrea Cioran catedrale gotice, turle, surle si trâmbiţe, ci din orgoliu, protest şi dorinţă de bufoniadă superioară. Marea seducţie a lui Cioran, cel din Schimbarea la faţă a României, este aceea de a da cu barda în ceruri de pe poziţii cvasireligioase.

Toate cele de mai sus rămân încă, într-o mai mică sau mai mare măsură, explicabile. Volumul lui Cioran devine însă fioros atunci când soluţiilor teoretice de mai sus autorul le găseşte corespondent în realitate. Se aduce exemplul merituos al Franţei, care a reuşit, spre deosebire de noi, să se debaraseze de moarte şi să creeze o "cultură fără spirit tragic"- răsplata pentru acesta manevră de o deosebită inteligenţă fiind, bien sí»r, foarte vitalul moment 1789. Şi mai înfricoşător este exemplul Rusiei, când autorul te lasă să deduci că am avut mare noroc cu Lenin, că altfel nu mai citeam Dostoievski, ci vreun "existenţialist" mongol. Când ne spune panegiric că la început de secol XIX, Rusia era în situaţia României - adică părăsea întunecarea şi intra pe poarta istoriei - şi că a ales soluţia cea bună: "a ars etapele". Probabil Cioran înţelegea prin această expresie că Rusia s-a născut, a căscat anarhist, a dezmeticire preţ de un secol şi apoi a pus de o horă mondială, cu strigături şi balalaică, din care, altfel, nu ne-am revenit nici acum. Ţine de inconştienţă sau de vreo naivitate juvenilă (oricum, nescuzabilă) să faci elogiul Rusiei care la acea vreme era deja de mult consacrată drept stat criminal: "burgheziile lumii ar trebui să fie recunoscătoare Rusiei, fiindcă ea le-a învăţat să moară la timp".

Speranţa lui Cioran? Funestă, dacă o priveşti după câteva decenii: "că un regim de dictatură ar putea arde etapele. Şi că un regim de dictatură este absurd şi criminal dacă nu arde etapele". Regimul tânjit a venit în galop (în măsura în care tancurile pot avea o atare viteză) după numai câţiva ani, dornic să ardă şi etape, şi oameni şi memorie, iar România (care "are enorm de învăţat de la Rusia") a scos caietul de notiţe şi s-a pus pe silabisit, timp de 45 de ani superistorici şi subomenesti: u-re-se-se bas-ti-on al pă-cii e!

Nu cred că greşesc dacă spun că Schimbarea la faţă a României se fundamentează pe un paradox şi pe o confuzie. Paradoxul este că Cioran, inapt cum era pentru orice alt discurs decât acela (direct sau camuflat) al morţii - adică al porţii către veşnicie sau neant (ambele la antipozii istoriei), nu visează decât războaie şi imperii, pe care le intuieşte ca semne ale unui vitalism salvator. Confuzia ar fi, cred, ideea că a fi în lume înseamnă a fi numai politic, ceea ce este eronat, exceptând sensul pe care i-l dă un Unamuno politicii, adică tot cu oberliht înspre cer.

În cele din urmă, miza cărţii este aceea de a afla dacă aşa-zisa natura soporifică a istoriei României se poate numi "moţăială milenară" sau, din contră, "adormire"? Fireşte, Emil Cioran optează pentru prima variantă, vrând ca frumoasa adormită să se scoale grabnic din pătuceanu-i şi să se apuce ambiţios de aerobic. România să tragă de fiare, să facă muşchi. Bicepşi, tricepşi şi deltoizi revoluţionari. Vitaminizare cu istorie sângeroasă. Să alerge în maratonul timpului, ca să elimine prin transpiraţie toate toxinele de tip: dor, contemplare, "sentiment al fiinţei""

Interesant cum Cioran, scriitor nărăvaş şi, nu-i aşa, "specialist în problema morţii" îşi varsă năduful pe absenţa noastră din timp, în timp ce Noica - filozof al culturii simte nevoia să scrie în luminoasele Pagini despre sufletul românesc despre norocul pe care l-am avut că nu am ieşit mai devreme în istorie: "Eternitatea românească despre care vorbesc este de acest tip. Nu o plenitudine istorică, nu realizări majore - pe care neamul nostru nici n-ar fi avut când să le înfăptuiască - dau garanţia duratei; ci sentimentul că, în fond, există un plan faţă de care toată frământarea istorică este irosire şi pierdere".

Nu este cumva lipsit de sens să iei în tărbacă o ţară pe motiv că nu a ştiut să fie istorică şi din cauza celor privilegiaţi istoric, a celor care au făcut istoria? Pasivitatea milenară să fie oare blegeală maladivă, lene absolută sau sensul, semnul unei manifestări a vreunui simţ al veşniciei? Dacă ai, ca Neagoe Basarab, răspunsul, îţi mai e utilă speculaţia şi rătăcirea de tine? Să fie doar o întâmplare că vorbele lui Cioran: "Tot ce nu e profeţie în România este un atentat împotriva României" sau "În infinitul tristeţii, România este un punct pe care încearcă să-l salveze deznădejdea mea", mi-au adus aminte de cele ale unui om situat într-un punct diametral opus (luând ca axă de reper lecturile, traseul de viaţă şi uşa puşcăriei), Părintele Arsenie Papacioc: "te-am umilit, popor român, ca să am de unde să te înalţ"?

Această carte, fără îndoială extraordinar de tonică, are totuşi, citită la început de secol XXI românesc, un efect deprimant. Acest efect deprimant este cauzat de faptul că ştafeta discursului despre schimbarea la faţă a României a fost preluată şi după 60-70 de ani, dar numai în formă, cu "mica" diferenţă că acum suntem informaţi că nu există propriu-zis o faţă (adică o identitate) a României, iar transfigurarea la care tânjeşte Cioran se cheamă de fapt "implementare" şi nu vine din genunile fiinţei româneşti, ci dintre vrafurile de regulamente, ordonanţe, directive şi avize scrise şi nescrise ale structurilor supranaţionale. Este imposibil să vorbeşti despre muntele Taborului atâta vreme cât crezi că naţiunea este un concept istoric (da) care ambalează un nimic regional pretins specific (fireşte, nu), cultura este ceva determinat doar în timp, deci asamblabil şi prelucrabil în imediat, iar cuvinte precum "destin", "menire", "trădător", "tragic" sau "sfâşiere" sunt glumiţe interbelice. "Catedrala" este, cu tot cu golul ei, asumată de Cioran, iar nu transformată în mall, ca la cei recenţi. Ceea ce mă face să cred că electroşocurile de conştiinţă sunt meritate mai cu prisos de către alţi pacienţi, dedaţi la supradoze de Prozacuri intelectualiste.

Scrisă de Silviu Man





Citeste cele 12 COMENTARII si spune-ti parerea!

  1. octav spune:

    îmi place prudenţa ta.
    eu unul, am căzut în cealaltă extremă după ce am terminat cartea. Totul era mistică legionară (schimbarea la faţă, adamismul) şi toată analogia politică era ideologică (exemplul Rusiei, al Franţei şi mai ales al Germaniei construiau legitimitatea orientării noastre spre dreapta). Desigur, viziunea ta este mult mai bună, însă simplismul meu are o cauză precisă: “La un moment dat [Nae Ionescu, una din figurile centrale ale generaţiei ’27, după cum o numeşte Dan C. Mihăilescu na] a rupt-o cu regele. Din clipa aceea n-a avut decât un singur gând: să se răzbune. Aşa se face că s-a apucat să susţină Garda de Fier, cert este că ne-a antrenat şi pe noi în aventura lui personală”. Iar dacă asta nu mi-a fost de ajuns, am citit interviul cu Gabriel Liiceanu, unde: “orice cioban de la noi e mai filosof decât orice intelectual de pe-aici [Franţa, n.a]”.

    raspunde

  2. octav spune:

    acum văd că am pus virgulă între subiect şi predicat. scuzată să-mi fie vânzoleala. :)

    raspunde

  3. Silviu Man spune:

    nu stiu cat de mai buna sau prudenta e “viziunea” mea, insa e aiuritor (mai ales cand esti autor de mare succes, ca Laignel-Lavastine) sa-l arunci pe Cioran (mai ales pe cel tanar, inca neatins de rutinajul disperarii) in oala grosolana a vreunei ideologii. (de-altminteri, mistic-mistic, dar ai vazut ce osanale inalta chiar Rusiei comuniste). e pur si simplu neincadrabil din punctul asta de vedere.

    raspunde

  4. nicoleta spune:

    e interesanta viziunea ta sper sa imi fie de folof.

    raspunde

  5. Pingback: Sfârşitul unei lumi - CRIZA LUMII MODERNE | Stiinte umaniste si religie

  6. Dan spune:

    E usor a face critica unei carti. Numai ca Cioran nu a “scris” carti….ci le-a trait. Ceeace nu se poate spune despre Silviu Man.
    Chiar! Cine e Silviu Man?

    raspunde

  7. Silviu Man spune:

    @ Dan. Cu tot respectul cuvenit unui partener de anonimat :

    1. nu e usor a face critica unei carti, decat daca esti un snob de mare clasa care vrea sa se dea si el scrimeur. nu e cazul meu. cu atat mai mult cu cat e o vorba de o carte precum “Schimbarea la fata…”, pe care – daca nu esti hipermetrop sau daca n-ai citit in diagonala – ar fi trebuit sa intelegi ca o apreciez.

    2. sunt sceptic in privinta “trairilor” lui Cioran. E foarte posibil ca primele volume, cele de tinerete, sa fie “traite” din plin. Mi-e teama ca, de-a lungul vietii, a mai scazut din “traire” (pastrandu-si totusi vigoarea nemaipomenita a cuvantului). Cineva scria despre el : imi place, dar “s-a specializat”. Stie ca delirurile – mai mult sau mai putin autentice – ii sunt citite pe nerasuflate, si, desi se pastreaza departe de lumea culturala franceza, (sunt sigur ca dintr-o sincera sila, iar nu din dorinta de a-si crea o “imagine” de oaie neagra) “da fuga cu manuscrisul la Gallimard”…

    3. Iar Silviu Man nu a scris carti, asa ca nu avea cum sa le “traisca”.

    raspunde

  8. Pingback: Apostolul paradoxal şi Cioran neînţelegătorul | Stiinte umaniste si religie

  9. Alexandra Bombita spune:

    In sfarsit ceva pertinent despre cioran. Intraga mea generatie este data pe spate de acest individ, care dupa mine este parintele spiritual al curentului emo. Daca Kierkegaard este desuet astazi, Ciroan este…

    raspunde

  10. ene spune:

    Nu ai inteles nimic din cartea asta. te rog, mai citeste-o inca o data.

    raspunde

  11. Pingback: Răzvrătirile modernismului târziu – SOCIETATEA DE CONSUM. MITURI ŞI STRUCTURI » constiinte.ro – blog de stiinte umaniste si religie

  12. stefan adrian taralunga spune:

    Daca ar fi sa renunti pentru o clipa la dorinta legitima de altfel de a incerca sa te ridici la nivelul discursului, inciziei analitice, filozofiei, misticului, paradoxului… etc. , dincolo de toate, ai putea auzi strigatul deznadejdii unui om care vre mai mult pentru neamul sau. Oare de ce nu am mai avut vreo suta de ciorani sa strige, hai bade la treaba, lasa contemplarea, poezia, discursul in saloanele la moda, disperarea, neputinta, renuntarea, actoria gratuita; hai la treaba, da-o naibii…

    raspunde

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright ©2011 Bookblog.ro