bookblog.ro

---

Procesul

Scris de • 14 April 2007 • in categoria Lit. contemporana, Oana Mezanote

Autor: Franz Kafka
Rating: Franz Kafka - Procesul rating - recenzii carti

Franz Kafka - Procesul - recenzieTrebuie să mărturisesc faptul că Franz Kafka este unul din scriitorii mei preferaţi şi ca profesie, şi ca structură interioară şi prin predilecţia existenţialistă.

Dacă nu aţi trait niciodată cu conştiinţa absurdului, dacă nu aţi simţit chingile înfigându-se dureros în carnea ideilor voastre, dacă nu aţi gustat vreodată neîmplinirea, aproape că nu îl puteţi citi pe Kafka. Mai mult decăt atât, dacă nu aţi parcurs Jurnalul lui Kafka, romanul Procesul pare rece, distant. E genul de scriere care se simte cerebral şi se resimte cu sânge.

Procesul poate fi privit şi ca un capitol de filosofie a dreptului, atât pe partea unei teorii a dreptului cât şi în ceea ce priveşte dreptul pozitiv.

Pe scurt, epicul romanului e neînsemnat: Joseph K., funcţionar la o bancă, se trezeşte într-o bună zi arestat fără motiv. Urmează un şir de întâmplări neplăcute, care îl poarta pe erou prin hăţişurile justiţiei, de la avocatul care mai mult încurcă lucrurile până la funcţionarii justiţiei aflaţi undeva într-un pod prăfuit şi întunecat unde se pătrunde foarte greu, aluzie la ermetismul sistemului. Totul se întâmplă firesc, dar registrul în care se derulează este cel al absurdului. Spunând altfel, utilizarea firescului cu mijloacele absurdului. Filosofic vorbind, categoria "firescului" e destul de complexă şi greu de înţeles, stilistic, este adevărata cale a operei de artă.

Specificitatea lui Kafka vine tocmai din personalizarea absurdului, din surprinderea acestuia în cotidian.

S-a vorbit mult de condiţia umană în opera kafkiană, dar Procesul trebuie înţeles mult mai personal (vezi Jurnalul autorului). Este procesul scriitorului cu lumea (un fel de "gâlceavă a înţeleptului cu lumea" cum ar fi spus un gânditor autohton) în care el e condamnat, atât de teribilul său SINE cât şi de societate.

O altă categorie interesantă la Kafka este "ambiguul" care se insinuează în firescul compoziţiei, ajutor de prim rang al creaţiei absurdului.

Ultimul capitol lămureşte, pe cât posibil, sensurile, deschizând, însă, alte semne de întrebare. Aici intervine o uşoară notă fantastică: în catedrala în care Joseph K. trebuia să se întâlnească cu un client al băncii, descoperă un preot care îi cunoaşte întreaga istorie. Preotul îi dezvăluie parabola omului simplu care bate, în van, la poarta legii, încercând să-i pătrundă sensurile şi ridică alte întrebări: cine e paznicul Legii?, ce e Legea? care e calea către ea? ce e drept şi ce e nedrept? Iată că legea nu mai reprezintă doar sistemul rigid cu care se confrunta Joseph K., ci este chiar şi morala, religia.

În filosofia dreptului complementaritatea drept şi nedrept a suscitat multiple dezbateri. Oricât ne-ar părea de straniu, dreptul este esenţialmente violabil şi există tocmai acestei violabilităţi ale sale. Dacă ar lipsi posibilitatea nedreptăţii, n-ar avea sens afirmarea dreptului pentru că nu ar opera distincţia între acţiunile juste şi cele injuste. Schopenhauer, de exemplu, afirma că noţiunea esenţială este injustiţia în clarificare noţiunii de justiţie, drept.

Nedreptatea absurdă este doar unul din aspectele din Procesul, deoarece accentul se deplasează, mai ales, pe ideea imposibilităţii ieşirii dintr-un sistem social. În roman, metaforele prelucrând idei din filosofia dreptului reprezintă doar trambulina de unde se lansează marile întrebări existenţiale.

Joseph K. moare în executarea stupidei sentinţe, în ziua în care împlinea 31 de ani, absurd, fără judecată şi fără a-şi cunoaşte vina.
Ultima replică: "Ca un câine".

Aşa cum murim toţi, absurd, indiferent de realizări sau eşecuri, de păcate sau virtuţi, pedepsiţi toţi, uniform şi rigid cu aceaşi nejudecată sentinţă.

O recenzie de: Oana Mezanote





Citeste cele 8 COMENTARII si spune-ti parerea!

  1. cora spune:

    este una dintre cartile mele preferate. poate nu sunt in masura sa comentez in vreun fel continutul cartii, doar pot afirma ca este un roman care mi-a placut foarte mult datorita ambiguitatii stilului , precum si datorita numeroaselor intrebari deschise . pacat ca liceul nu indruma mai mult tinerii catre lectura. daca nu as fi facut materia numita “literatura universala” datorita profilului filologic pe care il urmez probabil nici nu as fi fost atat de tentata sa citesc aceasta opera. pacat ca exista in cadrul invatamantului numai anumite carti batatorite de ani si ani, iar opere care sigur ar incanta numerosi ochi de tineri sunt lasate in zbor, pentru a fi descoperite din intamplare sau din auzite.

    raspunde

  2. KarApuzZz spune:

    Foarte bun comentariul.Chiar mi-a placut mult.

    raspunde

  3. tepei spune:

    ms mati ajutat foarte mult

    raspunde

  4. vladut spune:

    O carte care nu s-a potrivit cu personalitatea mea, sunt prea pragmatic, o voi relua mai tarziu.

    raspunde

  5. NicU spune:

    Procesul aproape ca-mi aminteste de Batranul si marea a lui Hemingway…genul de carti care nu-mi plac,totusi voi mai citi Castelul si America.Poate acestea vor reusi sa-mi schimbe parerea despre Kafka. :)

    raspunde

  6. Cristi. spune:

    Pe mine această carte a reușit să mă păcălească, în sensul că am citit aproape toată cartea având speranța că până la urmă o să înțeleg despre ce proces e vorba de fapt. Până la urmă mi-am dat seama că nu era vorba de un proces anume ci de ideea procesului în genere. În acest sens este revelator într-o anumită măsură episodul de la biserică și povestea preotului. Acest episod m-a făcut să înțeleg că nu e vorba neapărat de un proces anume dar în același timp m-a făcut să cred că undeva există ceva de înțeles, o poantă. Eu recunosc că nu m-am prins.

    raspunde

  7. Mihai M. spune:

    Ani de zile l-am ocolit pe Kafka, sub diverse motive puerile, inventate doar pt a ma absolvi in proprii ochi de lenea de a ma confrunta cu marii clasici. Clasici pe care ii descopar acum, in ciuda fluviului sufocant de creatii thrillere, usor digerabile, insa atat de lipsite de substanță.
    Da, nu-l poti intelege pe Kafka la 15-20 de ani, tocmai din cauza lipsei de experiente capitale (pt cei mai multi dintre noi), ce ne definesc personalitatea.
    Si da, e o carte esentiala pt studentii la Drept, ori magistrati…
    Despre absurd…nu stiu cum sa comentez. Parcurgi nesatios paginile, in speranta de aflarii deznodămîntului eliberator, pt ca finalul sa te loveasca in barbie, proiectandu-te pe podeaua ultimei explicatii, prea realist-fatalista!
    Si mai cred ca multi dintre cei care au parcurs vreo etapa a unei proceduri judiciare au rezonat la creatia kafkiana! Restul isi poate doar imagina tensiunea din aceste proceduri, ce chiar si in zilele noastre frizeaza cel mai pur absurd… … …

    raspunde

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright ©2011 Bookblog.ro