bookblog.ro

---

Shalimar Clovnul

Scris de • 23 October 2007 • in categoria Lit. contemporana

Autor: Salman Rushdie
Rating: Salman Rushdie - Shalimar Clovnul rating - recenzii carti

Salman Rushdie - Shalimar Clovnul - recenzie cartiShalimar Clovnul se inscrie cu usurinta in seria marilor romane rushdiene care trateaza aspecte precum violenta, iubirea, razbunarea sau moartea. Dar ultimul roman al lui Rushdie difera de cele precedente din mai multe motive. Putem pretexta o maturitate a autorului sau, in egala masura, un plictis creator.

Shalimar Clovnul se desfasoara (precum Pamantul de sub talpile ei) pe mai multe continente, pe perioade de timp foarte lungi. Precum Copiii de la miezul noptii, Shalimar Clovnul ii are ca si protagonisti pe doi copii nascuti o data cu India, se invarte in jurul unei fraze repetate obsesiv ("Sa nu ma parasesti! De acum sa nu ma parasesti cumva sau n-am sa ti-o iert niciodata si am sa ma razbun, am sa te omor! Iar daca o sa ai copii cu vreun alt barbat, o sa-i omor si pe copii!" - Shalimar Clovnul; "O sa imbatraneasca inainte de a fi batran! Si o sa moara inainte de a fi mort!" - Copiii de la miezul noptii), vorbeste despre nedreptatea razboiului in lumea orientala si ca si metoda de constructie a actiunii, foloseste acelasi efect al "aripilor de fluture".

Imaginea devastatoare a distrugerii Casmirului aduce cu sine prezentarea unor problme geopolitice, filozofice si teologice. Triunghiul amoros creat este un triunghi reprezentativ si din punct de vedere religios, fiind format de un musulman, un evreu si un hindus. Triunghiul aduce cu sine si o traditionala poveste despre razbunare si il transforma pe Shalimar intr-un "clovn" al iubirii.
Max Ophuls, stralucit ambasador in India anilor 60, reprezentantul Occidentului, este cel care strica armonia unui cuplu ce se formeaza peste disputele de ordin religios. O data cu destramarea cuplului, prin fuga nevestei in bratele diplomatului, pare sa se destrame si pacea religioasa din zona. Shalimar, un acrobat ce isi castiga existenta amuzand oamenii prin echilibrul ce si-l pastra pe sfoara, se inroleaza in armatele extremiste si nu se opeste pana nu isi indeplineste promisiunea si isi razbuna tradarea.

Ceea ce este deosebit la Shalimar Clovnul este lipsa aproape totala a misticismului ce l-a consacrat pe Rushdie. De asemenea, un alt aspect care m-a surprins, propozitia rushdiana a pierdut foarte mult din lungime. In Shalimar Clovnul nu mai regasim acele fraze intermindabile si melodioase din romanele anterioare.

Rushdie ne asigura prin vocea personajelor sale ca razbunarea lui Shalimar nu este una de natura politica (personajele ilustrand clar cele doua lumi aflate in conflict - cea occidentala si cea musulmana) ci este o simpla poveste de dragoste, o crima pasionala, nu un asasinat politic. Mi se pare greu de crezut, dar nu vreau sa ignor cuvantul lui Rushdie.

Shalimar Clovnul ramane insa o lectura incitanta si complexa. Este un roman voluminos si dens, cu numeroase posibilitati de interpretare si atingand subiecte controversate. Chiar daca nu indraznesc sa consider Shalimar Clovnul cel mai bun roman scris de Rushdie, este cu siguranta unul dintre cele mai complete.

Scris de: Ana-Maria Petritan

Citeste cele 2 COMENTARII si spune-ti parerea!

 1. coolda spune:

  Despre Rushdie … numai de bine.
  Cat despre cheile prin care poate fi citit…hm! Pot spune doar ceea ce am simtit eu la lectura cartii.
  In primul rand , toate cartile lui Rushdie , sau cel putin cele pe care le-am citit , vorbesc despre infinita lui dragoste ,fata de India , fata de melanjul cultural al popoarelor care o locuiesc , fata de mirajul magic al cotidianului.Apoi constat un palier istoric al romanului.Momentul independentei , cel al scindarii Casmirului si nu in ultimul rand istoria exilului. Dar ,sentimentul predominant ,indiferent de ce spun personajele , este POLITICUL ce strabate din fiecare fraza .
  Dar ,inaite de toate sau mai bine zis cu toate acestea , Salman Rushdie ramane un genial povestas care trebuie citit si recitit in tot ce a scris(vezi “Patrii imaginare”-superb volum de eseuri).*****cool_da

  raspunde

 2. cristinikaaa spune:

  Citit Shalimar Clovnul. Placut Shalimar Clovnul. Impresii : Am avut, daca nu pe intreg parcursul cartii, atunci sigur de la primul sfert catre sfarsit, constant senzatia ca se poate mai mult, ka Rushdie e pe punctul de a da frazei o intorsatura care sa ma lase fara grai, sa zik “wow… bine c-am dat peste el” si de fiecare data ramaneam in pom, la modu ca “hm… da.. a fost bine… chiar foarte bine, dar nu chiar cum ma asteptam, nu chiar cat simt ca poate”. hm… Oricum mi-a placut mult stilu. Foarte asemnanator cu al lui Marquez care imi place mult de asemenea. Mi-a placut si imbinarea de romantic-politic-istoric-social desi… cred ca ar fi fost bine sa nu fie atat de echilibrate, sa scoata mai mult in evidenta trairile lui Shalimar, raporturile sale interioare cu sotia, cu familia, cu intreaga comunitate, cu copilaria feericita intr-un cadru fericit. Mi-ar fi placut de asemenea sa simt mai puternic ura lui si setea de razbunare. cand zik simt, ma refer sa integrez, sa mi se transmita mai mult si in mau multe nuante. Mi-a placut mult oricum. De aceea, din urmatoarea vizita la biblioteca m-am intors cu alte3 carti de Rushdie :).

  raspunde

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright ©2011 Bookblog.ro