bookblog.ro

---

Pozitionarea

Scris de • 30 November 2006 • in categoria Managm./Marketing

Autor: Al Ries & Jack Trout
Rating: 3 stars

(ediţia în limba engleză)

Imi incep recenzia prin a spune ca Pozitionarea m-a dezamagit. Poate ca aveam asteptari prea mari de la o carte ce mie mi s-a parut bunicica, si doar atat. Aveam si motive sa ma astept la mai multe: Al Ries si Jack Trout sunt printre cei mai cunoscuti strategi de marketing, in momentul de fata, au scris carti cu adevarat bune, cum ar fi Cele 22 legi imuabile ale brandingului sau Focus; prefata editiei pe care am citit-o este scrisa de nimeni altul decat Philip Kotler, marketerul care a influentat cel mai mult evolutia disciplinei in ultimele decenii. In plus cartea este un bestseller care s-a vandut, asa cum scrie si pe coperta, in peste 1 milion de exemplare.

Pozitionarea ar fi putut fi o carte bine structurata daca autorii ar fi avut ce sa structureze. Spun asta fiindca informatiile cu adevarat importante le afli citind cuprinsul, care, ce-i drept, are o particularitate. Sub fiecare titlu din cuprins apare un paragraf care prezinta esenta capitolului respectiv. In rest, cartea este scrisa pe modelul Ries, cu foarte multe exemple de strategii folosite de companiile mari si cu foarte multe argumente care insa, pe mine, au reusit sa ma faca sa atipesc din cand in cand, desi trateaza un subiect care ma pasioneaza.

Terminand de citit cartea am ramas cu ceva cunostinte in plus, legate de anumite companii si evolutia lor, ceea ce nu e rau, dar nu am reusit sa aflu prea multe lucruri noi legate de pozitionare, de "lupta pentru un loc in mintea consumatorului". Sunt idei mai vechi, enuntate tot de cei doi autori si imi lasa impresia ca Pozitionarea a fost scrisa mai mult pentru a se incerca o mai buna argumentare a acelor idei.

Per total, cartea merita citita dar, din punctul meu de vedere, este departe de a fi o carte fundamentala, asa cum este considerata de multi.

Reviewer: Andrei Rosca





Citeste cele 4 COMENTARII si spune-ti parerea!

  1. nuzzu spune:

    Eu cred mai degraba ca acest concept de pozitionare este fondamental si de aici prin extensie si carte ar trebui sa fie fundamentala.
    Eu zic ca este o carte pe care toti cei care sunt la inceput in marketing/comunicare/management ar trebui s-o citeasca.
    Este foarte greu pentru cei care deja activeaza in domeniu sa li se para o carte grozava, mai ales ca este o carte destul de veche care se bazeaza pe un concept la poate mai vechi.

    raspunde

  2. Pingback: Diferentiaza-te sau mori » Carti

  3. Pingback: Diferentiaza-te sau mori - Jack Trout » Marketing

  4. Pingback: Blogul Masterului de Publicitate « Gia Codrescu

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright ©2011 Bookblog.ro