bookblog.ro

---

Castele de carton

Scris de • 7 November 2007 • in categoria Lit. contemporana

Autor: Almudena Grandes
Rating: Almudena Grandes - Castele de carton rating - recenzii carti

Almudena Grandes - Castele de carton - recenzie cartiCe fel de numar este trei? Pentru Maria Jose, Jaime si Marcos este un numar nu numai normal, dar dezirabil; asta cu conditia de a fi intotdeauna ei trei. Trei pictori studenti, o fata si doi baieti, talentati, ambitiosi, nebuni si indragostiti: ea de ei doi, ei de ea. Impart la trei 3 domenii, sexul, arta si dragostea, peste care "guverneaza" amenintator un al patrulea "domeniu", moartea, anuntata inca din primele pagini.

La capitolul sex, fiecare "aduce" cate ceva: Jaime este virilul, cel care rezolva toate problemele aparute in pat, Maria Jose (care isi foloseste doar numele de baiat, Jose) este aproape frigida, iar Marcos este aproape impotent, avand nevoie de un stimulent vizual puternic, cum ar fi sa ii priveasca pe ceilalti doi, inainte de a putea "duce pana la capat" menage a trois-ul. Desi aspectul sexului este tratat in amanunt si se foloseste de cuvinte destul de explicite, Almudena Grandes abia de se apropie de stilul erotic. Important este de fapt in cum percep cei trei acest fel de activitate sexuala, si modul in care descopera ca se completeaza reciproc.

In arta, cei trei sunt cat se poate de diferiti: Marcos este genial-are talent cu carul, si o ambitie de a lucra nemaipomenita. Insa nu este niciodata multumit de ceea ce lucreaza; felul lui de a fi introvertit, de a nu se putea apropia de oameni se reflecta si in perceptia asupra picturilor sale. Jose descopera ca cel mai bine reuseste sa picteze aspecte negative ale vietii, cum ar fi bolnavi cu sindromul Down, iar Jaime din pacate nu poate decat sa imite la perfectie orice artist renumit, insa nu isi poate concretiza un stil propriu. Picteaza insa impreuna, in micutul atelier din apartamentul pe care il impart si se simt extraordinar.

In dragoste lucrurile sunt cel putin la fel de complicate. Daca ar fi sa aleaga, Jose l-ar alege pe Jaime, pe care il iubeste, insa acelasi lucru il simte si pentru Marcos; toti trei stiu insa ca o relatie in doi nu ar functiona fara cel de-al treilea. Marcos o iubeste atat de mult pe Jose incat ar fi in stare sa le accepte celor doi momentele de "tradare" numai pentru ca doar in aceasta formula simte ca traieste cu adevarat. Jose nu ar vrea nici in ruptul capului sa renunte la vreunul din ei, iar Jaime" este pur si simplu el.

Desi am dat cam toate "datele", nu acestea sunt importante. Important este felul in care simt si gandesc cei trei, felul in care construiesc o relatie atat de" aparte, dar subreda ca un castel din carton. Felul in care, dupa multi ani de la despartire, cand doi dintre ei se intalnesc la inmormantarea celuilalt, lucrurile par sa nu se fi schimbat. Importanta este parerea lui Jose, cum ca totul s-a sfrasit "din prea multa dragoste".

Ma intreb, sceptica, o relatie se poate termina din cauza ca este prea multa dragoste? Sau Jose se imbata cu apa de ploaie?

Scrisa de Raluca Alexe





Citeste cele 5 COMENTARII si spune-ti parerea!

  1. Lust, Caution spune:

    Sigur ca o relatie se poate incheia si din prea multa dragoste

    raspunde

  2. cooasha spune:

    e o carte teribil de slaba, imi pare rau de cele 2 ore pierdute citind-o. nu ma mir ca e best-seller…de fapt si coelho e mare scriitor, nu?

    raspunde

  3. cnv spune:

    cartea scris pe trup(o carte frumoasa) incepe cu interogatia retorica: “de ce masura iubiriin este pierderea ei?”..tocmai de asta se pare.

    raspunde

  4. Paul spune:

    Zilele trecute m-am apucat de citit aceasta carte. E frumoasa, voi reveni cu feedback cand o voi termina :)

    raspunde

  5. pufa spune:

    mie mi s-a paut destul de ok.te tine in suspans, are momente cand chia rma puneam in pielea lui marcos.parca nu vreau so termin.imi place mult.e trist cum se termina ..e foarte frumoasa ideea ca sunt studenti, impart totul.casa, patu, pe ei..

    raspunde

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright ©2011 Bookblog.ro