bookblog.ro

---

De-amor, de-amar, de inima albastra

Scris de • 30 May 2006 • in categoria Lit. contemporana

Autor: Ileana Vulpescu
Rating: De-amor, de-amar, de inima albastra

Ileana Vulpescu De-amor, de-amar, de inima albastra"Ne straduim intotdeauna sa aflam care sunt mecanismele trecerii noastre prin viata.[...] Putem sa ne straduim mult si bine; ele raman, prozaic, neschimbate: foamea, dragostea, frica, invidia.[...] Cartea de fata infatiseaza, fara partinire, prin intermediul personajelor ei, mecanismele vietii nostre, neschimbate ca un mit."

Cei care au auzit de Ileana Vulpescu, o cunosc probabil ca fiind autoarea romanului "Arta conversatiei", un roman destul de vechi, dar cu siguranta la fel de frumos ca si cel de fata. Aceasta frumusete provine in primul rand din autenticitatea trairilor personajelor, care sunt cu atat mai intense cu cat perioada in care are loc actiunea este una de oprimare, si anume perioada comunista.

Argentina Boboc, inregistrata astfel la primarie din cauza ca tatal ei nu reusise sa retina numele pus de nasa, este o fata uratica am putea spune, care nu iese in evidenta decat prin inteligenta si dorinta de a invata; impreuna cu fratele ei s-a nascut intr-o familie de tarani care se luptau cu greutatile impuse de comunism si isi aduce aminte ca cei mai fericiti erau in perioada verii, cand aveau pepeni din belsug si in sfarsit isi puteau simti burtile pline.

Povestea nu este una neaparat fericita; in timp ce firul narativ o urmareste pe protagonista de-a lungul vietii pe care incearca sa si-o faca cat de buna se putea in conditiile date, se realizeaza un portret fidel a ceea ce a insemnat comunismul pentru oamenii obisnuiti.
Romanul nu este atat de sec pe cat ar putea reiesi din aceasta recenzie; autoarea construieste un personaj de exceptie, care reuseste sa se descurce pana in punctul in care ajunge medic radiolog la un spital in Bucuresti (unde are loc cea mai mare parte a actiunii); un personaj care are relatii iesite din comun, cu trei barbati ce ii marcheaza in mod esential existenta, relatii ce merita descoperite de cititor. Este un roman de o sensibilitate rara, si totusi nu siropos, pe care il recomand cu caldura.

O recenzie de: Raluca Alexe





Citeste cele 9 COMENTARII si spune-ti parerea!

  1. grey spune:

    o citeste tatal meu, eu sunt la rand. :) mi-a spus ca-i place si il cred. :)

    raspunde

  2. Raluca spune:

    Astept parerea ta. Sper sa iti placa si tie.

    raspunde

  3. Irin spune:

    Dureros de adevarata….

    raspunde

  4. liana spune:

    superba cartea…..

    raspunde

  5. Raluca spune:

    :) ma bucur ca ti-a placut si ca esti de acord cu mine :D

    raspunde

  6. didi spune:

    am citit “De-amor,de-amar,de inima albastra”si m-a impresionat intr-o maniera extrem de placuta stilul narativ al scriitoarei.terminand cartea de citit am avut impresia clara ca evenimentele,situatiile si personajele au avut o baza reala.acum citesc Arta conversatiez savurand fiecare pagina.
    Multumesc,ILEANA VULPESCU!

    raspunde

  7. Geo spune:

    Mi-a picat in mana intamplator Arta conversatiei pe care am citit-o pe nerasuflate. Apoi am cautat in librarii ceva de aceeasi autoare. Am gasit De amor de amar de inima albastra….o carte irezistibil de patimasa si de dureroasa in acelasi timp. acele tipologii de barbati sunt atat de reale incat orice cititoare se poate identifica intr-una sau alta dintre situatiile din carte. eu am reusit :)

    raspunde

  8. georgette spune:

    De unde pot cumpara si eu aceasta carte???

    raspunde

  9. Claudia spune:

    Dureros de frumoasa aceasta carte…

    raspunde

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright ©2011 Bookblog.ro