bookblog.ro

---

Lumina de august

Scris de • 18 April 2006 • in categoria Lit. contemporana

Autor: William Faulkner
Rating:
� William Faulkner Lumina de august

William Faulkner Lumina de augustRomanul de fata este poate unul mai putin cunoscut al scriitorului american; dar alaturi de alte trei (printre care si faimosul Zgomotul si furia) formeaza o serie ce are ca tema principala lumea Sudului american, a carui istorie si valori sunt concentrate in comitatul fictiv Yoknopatawpha din Mississippi.

Actiunea are loc undeva in jurul anului 1920, cand, desi Razboiul Civil se terminase demult, problema albilor si negrilor era inca de actualitate. In acest context, scenele de o violenta iesita din comun au un rol important in desfasurarea actiunii.

Perspectiva din care este scris romanul este aceea a autorului omniscient, care stie mai multe despre personaje, chiar decat ele insele, dand ocazia si cititorului de a anticipa, in unele momente, cursul evenimentelor. Aceste evenimente sunt o parte din viata catorva personaje care se intersecteaza si se influenteaza reciproc. Fiecare dintre personaje are o istorie a sa, este legat de trecut intr-un anumit fel si este in cautarea propriei identitati.

Dintre toate personajele insa, cel mai chinuit de aceasta cautare este protagonistul, Joe Christmas, care trece ca ,,alb" din cauza culorii pielii, dar al carui suflet este de fapt ,,negru", dupa origine. Din aceasta cauza nu se poate integra in nici una din cele doua lumi, iar trecutul violent, la care se face referire prin flashback-uri, il impinge sa savarseasca la randul lui acte de violenta si cruzime, care duc in final la crime ce il urmaresc pana la sfarsitul romanului.Christmas nu este insa singurul personaj; este cel care sufera cel mai mult de singuratatea cutremuratoare ce urmeaza atunci cand esti respins de toti cei din jurul tau. Dar in comunitatea din micul oras Jefferson, cei cu care se intersecteaza duc la randul lor o lupta interioara care le anticipeaza sfarsitul. S-ar putea spune ca fiecare dintre personaje cauta intelegere, dar cum in lumea imaginara din Yoknopatawpha nu o pot gasi, le mai ramane poate speranta ca cititorul din secolul XXI le-o va oferi.

Cu toate acestea, romanul se termina intr-o nota relativ optimista. Unul din personaje se salveaza, aducand pe lume un copil. Copil care poate va continua cautarea mamei sale, si, ducand-o la bun sfarsit, va inchide cercul damnatilor din acest roman.

O recenzie de: Raluca Alexe





Citeste cele 3 COMENTARII si spune-ti parerea!

  1. Ionuca spune:

    :)) Se pare ca avum multe carti “comune” la activ si se pare ca avem cam aceleasi opinii.

    Este prima si deocamdata singura carte de Faulkner pe care am citit-o, dar mi-a placut mult. Dinamica, plina de conflicte si rasism, dar si cu partile ei “albe”, este o carte “cu greutate”. Din pacate ii lipseste ceva, can’t figure out what exactly, ca sa ii dau 5 stele.

    raspunde

  2. zarza spune:

    Mi-a placut personajul Joe Christmas si modul in care acesta a fost construit (fina analiza psihologica, consideratiile despre rasa si rasism, aventurile in care este antrenat) foarte mult iar partile din roman destinate lui le-am devorat. Vulnerabilitatea si suferinta lui de om marcat ce se ghiceste sub comportamentul recalcitrant, dispretuitor, rece, violent, dilema lui existentiala si identitara, continua lui pendulare intre bine si rau; pare absurd dar nu mi-a trezit decat simpatie, intelegere, compasiune. In schimb m-au plictisit groaznic Lena Grove, Byron Bunch si Hightower. Inteleg ca erau neceari in economia textului pt a ilustra tema rasiala si pt a realiza contraste cu Christmas, dar de abia am putut suporta partile cu ei. Dupa ce a murit Christmas nici n-am mai citit.

    raspunde

  3. Cristina spune:

    Citesc acum un volum de interviuri cu Marin Preda (volum aparut in 1973 si coordonat de poetul Florin Mugur) . Autorul “Moromeţilor” mărturisea că îi place Faulkner şi că are intuiţia că acest scriitor a fost aproape… bantuit de o inspiratie fabuloasa. Volumul lui preferat era “Lumina de august” şi citind recenzia ta, am incercat sa descopar de unde pasiunea pentru aceasta scriitura. Personajul Joe Christmas pare interesant si complex, mi-a amintit de filmul “The Defiant Ones” (cu Sidney Poitier in rolul negrului), unde rasismul e invins de o coordonata simpla… intelegerea umana. Felicitari pentru recenzie!

    raspunde

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright ©2011 Bookblog.ro