bookblog.ro

---

Best of 2015: 6 cărți pe care vrem să le recitim în 2016

Scris de • 5 January 2016 • in categoria Recomandari

Anul acesta a fost darnic în materie de cărți și nu ne referim la teancul care a tot crescut ci la calitatea cărților citite și sentimentul pe care ți-l lasă după lectură și cât de mult te fac să-ți dorești mai apoi să le împrumuți prietenilor sau pur și simplu să vorbești despre ele.

Cele care ne-au plăcut foarte mult sunt din categorii diferite așa că în ordine aleatorie ar trebui să le includeți pe listele proprii de lectură, dacă nu ați făcut-o deja:

Lean-inLean In de Sheryl Sandberg – E lectură obligatorie pentru orice femeie ambițioasă care vrea să își construiască o carieră, dar care nu vrea să își dea sufletul pe biroul corporației. Vorbește despre inegalitatea șanselor dintre femei și bărbați în câmpul muncii, despre construirea de șanse și despre găsirea echilibrului dintre viața personală și cea profesională.

 

 

fata-din-tren_1_fullsizeFata din tren de Paula Hawkins – A fost tot anul în topurile internaționale, s-a vândut bine și la noi, a luat și premiu pentru cel mai bun roman thriller de la Goodreads Choice Awards 2015 și lista ar putea continua. Mie mi-a plăcut pentru că m-a ținut cu sufletul la gură pe tot parcursul lecturii, mi-a plăcut povestea, structura narativă și stilul autoarei de a scrie. Dacă aveți de cumpărat cadouri și sunteți în pană de idei, această carte ar reuși să bucure foarte multe genuri de cititori.

 

 

 

dumnezeitele-din-moravia_1_produsDumnezeițele din Moravia de Kateřina Tučková – A fost surpriza anului pentru că am citit-o inițial pentru un interviu neașteaptandu-mă să îmi și placă prea tare sau mai deloc. Dar mi-a plăcut în ciuda subiectului (persecuția disidenților de către Securitate, comunitatea satului, rolul pe care îl jucau pe vremuri vrăjitoarele în comunitatea rurală)  și mi-a plăcut atât de mult încât a fost prima carte la care m-am gândit atunci când am filtrat în minte ce cărți am citit anul acesta și a trebuit să le aleg pe cele mai bune.

Calina Matei

Cum-sa-citestiCum să citești un romancier de John Freeman - Pentru mine, surprinzător, cartea anului 2015 nu mai vine din fantasy, ci vine din sfera non-ficțiunii, mai exact a criticii literare în duet cu jurnalismul narativ. Cum să citești un romancier, semnat de John Freeman, este genul de volum care poate fi citit și recitit, pe bucăți, după autorii preferați care sunt „intervievați”, dintr-o suflare sau la întâmplare... Este genul de volum care „colecționează” oameni-scriitori, cu propria poveste, viziune asupra vieții,  cu propria intimitate. Și, nu în ultimul rând, este genul de volum care nu trebuie să lipsească din biblioteca unui cititor feroce, mai ales că poți descoperi noi autori sau noi fațete ale celor pe care i-ai citit. Cum să citești un romancier adună tot ce e mai savuros la nivel de literatură contemporană, devenind o citire a oamenilor care se numesc scriitori.

Alice Teodorescu

chemarea-monstrului_1_fullsize

Chemarea monstrului de Patrick Ness - Pentru mine, cartea anului 2015 este, fără urmă de îndoială, Chemarea monstrului. Scrisă de Patrick Ness, după o idee originală de Siobhan Dowd și cu niște ilustrații magnifice de Jim Kay, Chemarea monstrului mi-a plăcut, în primul rând, pentru că mi-a înșelat (și întrecut) absolut toate așteptările. Nu a fost o poveste fantasy, chiar dacă așa lasă să se înțeleagă. Nu a fost o poveste horror, cu toate că ilustrațiile pot fi destul de înfricoșătoare. A fost ceva mai mult: o poveste cât se poate de reală care m-a înfuriat și m-a făcut să urlu la paginile superb ilustrate, m-a auzat și m-a făcut să-mi pese de protagonist numai pentru ca, la sfârșit, să-mi sfâșie sufletul în mii de bucățele.

 Răzvan Timar

rugul_1_fullsizeRugul de Gyorgy Dragoman – Un roman despre Transilavania imediat după Revoluție și vremurile tulburi de atunci. Totul prin ochii unei adolescente orfane care merge să locuiască cu bunica. Dar bunica e o vrăjitoare, sau e numai spiritul ludic al copilăriei care filtrează totul? O carte sensibilă și jucăușă despre vremuri fragede pt personalitatea umană și pentru istoria României.

Andreea Chebac

Citeste cele 3 COMENTARII si spune-ti parerea!

 1. Bookish spune:

  Fata din tren se află şi pe lista mea de citit în 2016.

  raspunde

 2. Alina spune:

  Fata din tren si Rugul le-am citit si imi plac.

  raspunde

 3. Aureliana spune:

  Rugul este un roman de mare clasă, amestec de real și magic, G. Dragoman, un scriitor de primă mînă, echipa de la Polirom formată din traducătoare și redactor, de mare succes.

  raspunde

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright ©2011 Bookblog.ro