bookblog.ro

---

Furnicile

Scris de • 19 March 2007 • in categoria SF/Fantasy

Autor: Bernard Werber
Rating: Bernard Werber - Furnicile rating - recenzii carti

Bernard Werber - Furnicile - recenzieConştiinţa colectivă (hai să-i spunem mai bine "hive mind") s-ar putea să fie cel mai plictisitor lucru din lume. Să ne uităm de exemplu la wikipedia: milioane de articole, scrise într-un ton sec, impersonal, adunate pe internet de o armată de useri necunoscuţi. Şi totuşi suntem fascinaţi de acest "maoism digital", pentru că ne trezim cu un volum imens de informaţie, accesibilă oricând, de oriunde. Dar la ce cost?

Bernard Werber aproape că face conştiinţa colectivă să sune ok. Imaginaţi-vă că acele milioane de useri care scriu wikipedia ar fi milioane de furnici clădind un roi. Apoi imaginaţi-vă că furnicile o să fie într-o zi specia dominantă de pe această planetă. Apoi scrieţi un roman SF despre asta. Prea târziu, Werber v-a luat-o înainte.

De fapt furnicile nici măcar nu posedă o conştiinţă colectivă, în sensul în care ne-am imagina-o noi. Furnicile se organizează în grupuri de lucru, axate pe diferite sarcini. Dacă e nevoie de hrană o furnică emite un anume feromon, iar furnicile din jur formează o expediţie. Regina (matca) are de fapt foarte puţină influenţă directă asupra supuşilor ei. Furnicile lucrează pe principiul necesitate - formare grup de lucru - executarea sarcinii. Şi cam asta face şi Werber în cartea lui.

Furnicile este prima parte dintr-o trilogie, şi din păcate nu am citit celelalte două cărţi. Acţiunea se desfăşoară pe două planuri: cel al oamenilor şi cel al furnicilor. Planul oamenilor prezintă un savant excentric care studiază furnicile, în timp ce planul furnicilor prezintă felul în care funcţionează societatea acestora. Desigur undeva în umbră există şi o mare conspiraţie, care va fi mulsă de autor cât de poate de mult.

Romanul ar fi putut să fie de două ori mai scurt, şi ce fac furnicile este mult mai interesant decât ce fac oamenii. Personajele sunt fade, conturate sumar, cele secundare apar de unde nu te aştepţi ca să ia prim planul, iar acţiunea propriu-zisă este neveridică (nişte pompieri dispar într-o pivniţă, dupa aia dispar nişte jandarmi trimişi după ei şi nimeni nu face nimic). Furnicile sunt adevăratele staruri ale cărţii, şi lumea lor este mult mai interesantă şi bine clădită decât cea a oamenilor. Singura mea doleanţă este că naratorul priveşte lumea furnicilor din punctul de vedere al oamenilor, remarcând des cât de multă nedreptate există în natură. Aş fi preferat un narator obiectiv şi detaşat.

Cartea merită citită pentru punctul de vedere unic asupra lumii insectelor. Practic sunt două romane în unul singur: un roman mediocru despre nişte savanţi care cercetează furnici şi un roman excelent despre viaţa şi societatea furnicilor. Aţi putea să-l citiţi chiar dacă nu vă pasionează în mod special furnicile sau SF-ul, pentru că veţi învăţa cu siguranţă ceva nou.

Ca notă de încheiere, romanul este tradus din franceză, şi discutând cu prietenul care mi-a dat cartea am remarcat că traducerea este pe alocuri "naivă", în sensul că unele fraze nu sună chiar bine (vorbesc de ediţia de la Nemira, 1995). De asemenea nu mă opun (foarte mult) dacă cineva doreşte să-mi împrumute şi celelalte două cărţi din trilogie.

Această recenzie v-a fost adusă din partea conştiinţei colective.

O recenzie de: Cristi Mitran





Citeste cele 20 COMENTARII si spune-ti parerea!

  1. adela spune:

    Super carte! Sa le citesti si pe celelalte care aduc elemente noi.

    raspunde

  2. Jen spune:

    eu am revolutia furnicilor, nu stiu daca e volumul 2 sau 3… daca te intereseaza spune-mi.

    raspunde

    • dan_ro spune:

      Este partea a treia a Trilogiei Furnicilor a lui Werber, cartea pe care o ai tu (Revolutia….), ultima practic din seria FURNICILOR :P

      raspunde

  3. cristi mitran spune:

    multumesc, dar mi-a dat robert aseara ambele volume, asa ca s-a rezolvat.

    raspunde

  4. richie spune:

    Ceea ce mai merita mentionat e ca Webber a scris aceasta carte extraordinara acum aproape 100 de ani. Am citito in liceu si pana acum n-am intalnit pe nimeni care s-o fi citit si sa nu-i fi placut. Din pacate continuarea “Furnicilor” am citit-o mult mai tarziu si nu ma mai impresionat.

    raspunde

    • R van F spune:

      Maistore richie, Werber este nascut in 1961 si cartea s-a publicat in anul de gratie 1991.
      Nu stiu ce matematica stii tu dar dupa cea pe care am invatat-o eu nu iese acea suta de ani despre care vorbesti tu nicicum.

      raspunde

  5. Daniel spune:

    Bernard Werber e nascut in 1961, deci nu a scris cartea acum 100 de ani, poate doar secolul trecut. Problemele din carte sunt interesante, insa modul de a scrie, in special, dupa cum bine remarca autorul recenziei, descrierea personajelor umane lasa mult de dorit. Insa este o carte foarte buna de citit pentru recreere intr-o zi-doua.

    raspunde

  6. Magarul spune:

    Cam intarziat, sper sa nu fie *prea* intarziat. Jen, Revolutia Furnicilor e volumul 3. Volumui 2 este Ziua Furnicilor.

    raspunde

  7. Jen spune:

    never too late :)

    raspunde

  8. Skandalouz spune:

    Le am in format digita daca te intereseaza :)

    raspunde

    • Anca mica-Prundeanu spune:

      Va rog sa imi trimiteti pe mail, in format digital, toate cele trei volume. Am citit volumele 1 si 3. Multumesc.

      raspunde

  9. state alexandra spune:

    este un site cool

    raspunde

  10. montesquieu spune:

    Suna foarte interesant. Unde o pot gasi? La ce editura?

    raspunde

  11. montesquieu spune:

    Scuze ca revin… Skandalouz daca le ai in format digital trimite-le te rog cand ai timp pe id-ul mafteilxndr@yahoo,com. Multumesc.

    raspunde

  12. Pingback: Me, Myself and Skandalouz » Blog Archive » Jocul lui AlexENDER

  13. Pingback: mihaildumitru » Blog Archive » 8. Bernard Werber – “Furnicile”

  14. Ceapa Irina spune:

    Eu am fost impinsa de tatal meu sa citesc aceste carti si nu mi-a parut rau.M-am apucat si practic le-am mancat pe toate.Super.Si am 11 ani.

    raspunde

  15. Anca Mica-Prundeanu spune:

    Le vreau pe toate 3. Va rog sa mi le trimiteti pe mail. Multumesc !

    raspunde

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright ©2011 Bookblog.ro