bookblog.ro

---

Pandora: Incidentul Iisus

Scris de • 6 February 2007 • in categoria SF/Fantasy

Autor: Frank Herbert
Rating: Frank Herbert - Pandora: Incidentul Iisus rating rating - recenzii carti

Frank Herbert - Pandora: Incidentul Iisus rating - recenzieIn istoria literaturii exista cateva nume grele de autori despre care am putea spune ca au realizat opere care definesc un anumit gen. Frank Herbert este unul din aceste nume, seria Dune fiind una din cele mai aclamate si mai cunoscute carti SF de pana acum. Cu o actiune care se cladeste monumental pe niste baze bine definite (ecologia planetei Dune, religia inspirata de Islam), cartile fac parte din acelea care propun bazele acestui gen si nu pot fi comparate cu filmele realizate dupa ele, care sunt doar niste imitatii vagi.
Herbert nu a scris insa doar aceasta serie, asa cum Tolkien a muncit aproape exclusiv la lumea cladita de el. Pandora este trilogia scrisa de el impreuna cu Bill Ransom, si chiar daca nu este nici pe departe atat de celebra ca Dune, este cu siguranta o serie foarte complexa.

Povestea din ciclul Pandoran se bazeaza pe o nuvela anterioara a lui Herbert (carte intitulata Destination: Void), care se refera la proiectul de a da nastere inteligentei artificiale a unei nave cosmice care se indrepta catre sistemul Tau Ceti.
In Pandora: Incidentul Iisus, nava care a capatat constiinta a sosit in acel sistem, oprindu-se pe orbita Pandorei, o planeta compusa in mare parte din oceane. Aici Nava da nastere unui nou destin pentru omenire, proclamandu-se divinitate si cerand oamenilor sa se hotarasca asupra modului in care o vor adora.

Viata colonistilor de pe planeta nu e deloc usoara, caci pe langa pericolele mortale de pe suprafata planetei, trebuie sa faca fata si problemelor generate de disputa credintei.

Raja Flattery, unul din oamenii care au contribuit initial la crearea constiintei Navei, este trezit din somnul criogenic de catre aceasta. Raja afla de la nava ca umanitatea nu va putea evolua pana cand oamenii nu se vor hotari cum trebuie adorata nava, iar daca nu afla raspunsul la aceasta enigma, Nava isi va pierde speranta in rasa umana si ii va lasa sa piara. Misiunea lui Raja il va purta pe suprafata planetei, unde va trebui sa examineze algele din oceane si sa descopere o potentiala forma de inteligenta extraterestra.

Frank Herbert isi arata o grija speciala fata de ecologia lumii careia ii da viata, Pandora fiind oarecum opusul Dunei, o planeta acoperita aproape in intregime de apa - ca o parabola a nasterii vietii in acest mediu. Interesul pentru religie este cu atat mai puternic in ciclul Pandoran, fiind un model realizat dupa Noul Testament, care prezinta nevoia crestinismului in credinta, miracol si sacrificiu.

Pandora: Incidentul Iisus nu este o carte usoara, intrucat asemanarile fata de Biblie nu sunt deloc intamplatoare si cer o meditatie asupra subiectului, insa raspunsul la intrebarea Navei ar putea fi insusi miezul credintei.

O recenzie de: Alin Gogan





Citeste cele 12 COMENTARII si spune-ti parerea!

  1. Luciana spune:

    Cred ca cineva care scrie o recenzie ar trebui sa cunoasca ceva mai bine gramatica romana, domnule Alin Gogan…

    raspunde

  2. Bogdan spune:

    Se spune Islam si nu mahomedanism. Musulmanii nu cred in Mahommed, asa cum crestinii cred in Isus. Ideea din Dune e inspirata din credinta siita, care spune ca inaintea venirii lui Mesia, va veni Mahdi, cel care va duce o lupta impotriva necredinciosilor, pregatind calea Domnului.El va aparea la Apus si va merge catre Rasarit. Nu stiu cate cunostinte a avut Herbert despre asta, dar Dune e o carte bunicica, avand in vedere ca e vorba despre un sf.

    raspunde

  3. Jen spune:

    ok Bogdan, am modificat.

    raspunde

  4. Alin spune:

    “Musulmanii nu cred in Mahommed, asa cum crestinii cred in Isus.”
    Ai dreptate Bogdan, islamul este impropriu denumit mahomedanism, este greseala mea aici.

    raspunde

  5. Strider spune:

    Sincer nu mi-a placut prea mult cartea aceasta. Din acest motiv este si singura pe care am citit-o din ciclul Pandora pana acum. Mi se pare destul de inegala, ba e alerta, ba e lenta si nici structura ei nu e prea stralucita.

    De altfel unele romane din ciclul Dune aveau aceeasi buba, actiunea curgea intr-un ritm oarecare pana la un moment dat dupa care brusc se intamplau o groaza de lucruri nedigerate si se termina. Totusi la Dune era de apreciat imaginea coerenta. La primul roman din Pandora parca se amesteca prea multe elemente diferite din care unele poate nu-si aveau rostul…

    raspunde

  6. billy spune:

    Informatia primita de la Bogdan imi da o noua cheie pentru intelegerea lui Dune. Din pacate informatiile mele despre Islam sunt extrem de sumare si in plus denaturate de sursele mass-media.
    Si mai e ceva ce m-a pus pe ganduri.Bogdan se indoieste ca Herbert ar fi avut acces la aceste cunostinte, lucru posibil.Dar in conditiile astea nu pot decat sa il apreciez si mai mult pe acest autor pentru crearea de la zero a unei mitologii atat de complexe cum este cea fremena.
    Bogdan, daca ai mai sesizat si alte influente de natura religioasa in acest roman ti-as fi recunoscator daca ai putea sa ni le semnalezi.

    raspunde

  7. Jen spune:

    tare nu cred eu ca herbert n-a avut acces la cunostinte despre islam. si pandora, si dune par foarte bine documentate, si nu vad nici un motiv care sa il fi impiedicat sa caute (si sa gaseasca) informatii.

    raspunde

  8. Andrei Rosca spune:

    Jen: o fi cautat pe wikipedia? :)

    raspunde

  9. Jen spune:

    apropo de wikipedia, am cautat acolo informatii despre pandora si articolele sunt groaznic de scurte :( pacat, merita mai mult.

    raspunde

  10. billy spune:

    Multumasc Jen dar chiar ma intereseaza parerea lui Bogdan.

    raspunde

  11. Siderite spune:

    Mie mi-a placut ciclul Pandora si mi s-a parut foarte Herbertian. Va recomand cu caldura o alte carte a lui Herbert, de care ma mira ca nu am auzit mai mult, anume Hellstrom’s Hive.

    raspunde

  12. richie spune:

    Am citit ciclul Pandora in liceu si m-a impresionat. Foarte interesant. Ce mi-ar placea si mai mult insa ar fi o eventuala ecranizare, in genul miniseriilor Dune si Children of Dune.

    raspunde

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright ©2011 Bookblog.ro