bookblog.ro

---

Solaris

Scris de • 13 March 2007 • in categoria SF/Fantasy

Autor: Stanislav Lem
Rating: Stanislav Lem - Solaris rating - recenzii carti

Stanislav Lem - Solaris - recenzieRecenziile despre cartile SF par sa fie cele mai discutate aici, pe Bookblog, indiferent daca se vorbeste despre stilul cartii sau parerea generala a recenzorului in legatura cu ea.

Evident, aceasta este o recenzie despre un SF. In acest caz insa, titlul pe care il avem in fata este totodata si un clasic al genului, ceea ce complica oarecum lucrurile.

Am stat ceva vreme si m-am gandit cum sa incep recenzia unui roman clasic fara sa iau initial in calcul faptul ca am mai scris despre o carte pe care eu o consider clasica (pentru detalii vezi recenzia nr. 1 din lista). Apoi mi-am amintit ca, dupa Solaris s-au facut doua filme. Primul a fost si el un clasic, dar a fost facut de Tarkovski acum mai bine de 35 de ani. Al doilea a fost cu George Clooney, iar regizorul s-a gandit ca doar asta e important pentru spectatorul obisnuit.

Ceea ce a vrut sa puna in lumina Lem in cartea sa (iar cei care s-au gandit sa faca un film dupa asta au considerat asta un detaliu neimportant) este neputinta omului de a intelege alte lucruri decat cele situate in sfera obisnuitului, intrucat acesta se lasa ingradit de catre propria ratiune.

Autorul concentreaza esenta acestei idei intr-un singur paragraf, pe care il reproduc aici.
"Ceea ce ne mana nu este catusi de putin sa cucerim Cosmosul, ci doar sa extindem la limitele acestuia Pamantul" Suntem umanitari si nobili, nu vrem sa subjugam alte rase, vrem doar sa le transmitem valorile noastre si sa le preluam in schimb mostenirea. Ne consideram cavalerii sfantului contact. Este o a doua minciuna. Nu cautam pe nimeni, in afara oamenilor. N-avem nevoie de alte lumi. Avem nevoie de oglinzi in care sa ne rasfrangem. Nu stim ce am putea face cu alte lumi."

Nu am sa spun mai multe despre carte. Firul narativ face ca romanul sa fie deasemenea unul psihologic, cu o sumbra poveste de dragoste, cladit pe o idee filozofica.

Daca asta suna asemanator cu textul de pe coperta spate a unui roman comercial, atunci va inselati. Solaris este un roman excelent, iar autorul sau a mers dincolo de limitele obisnuite ale genului, fapt care se vede si prin tratarea in detaliu a psihologiei personajelor.

O recenzie de: Alin Gogan





Citeste cele 3 COMENTARII si spune-ti parerea!

  1. josef spune:

    Romanul lui Lem merita mai mult in recenzia asta. Cu siguranta sa va faca asta. Totusi este un omagiu in plus adus lui Tarkovski si nu numai. Tuturor celor care au inteles efortul regizorului rus de a l intelege pe om si pe Solaris. Cat despre Soderberg… fara Clooney si Natasha Mc Elhone, am fi vizionat o pelicula terna…

    raspunde

  2. CARMEN spune:

    Din punctul meu de vedere Stanislaw Lem este un vizionar,iar cartea SOLARIS o abordare foarte originala a neputintei omului de a iesi din tiparele gandirii clasice si tendinta inascuta spre spre violenta in fata necunoscutului.

    raspunde

  3. Pingback: Orson Scott Card, Jocul lui Ender

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright ©2011 Bookblog.ro