bookblog.ro

---

Eminescu şi nevoia de modele

Scris de • 15 January 2010 • in categoria Altele

Ni s-a tot spus, în ultimii 20 de ani, că România are nevoie de modele. România are nevoie de adevăr, nu de modele. România are nevoie de icoane, adică de ferestre către adevăr, nu de modele. Din 1945 încoace, românilor li s-au oferit doar modele, fotomodele, manechine politice, păpuşi: lideri de carton, guru de plastic, siluete intelectuale proiectate pe pereţii peşterii. Caracteristic (foto)modelului e faptul că îţi vinde ceva. Caracteristic icoanei e faptul că mărturiseşte. (Foto)Modelul îţi ia ochii. Icoana îţi curăţă, şi astfel îţi redă, privirea. (Foto)Modelul dă din şolduri, din glezne sau din barbă. Icoana e liniştită, eliberând statornic lumină. (Foto)Modelul driblează, cu mijloace fizice sau intelectuale. Icoana ţi se dăruieşte. Modelul te momeşte din tine în urmărirea dorinţei. Icoana te întoarce la matca acelui "chip" şi te porneşte pe drumul acelei "asemănări" pe care le porţi deja în tine. Modelul te aţâţă să te lepezi, egoist, de realitate ca să-ţi astâmperi pofta de a poseda o himeră. Icoana te face să asumi realitatea ta şi pe a celorlalţi, te face liber.

Şi înainte şi după 1989 s-a încercat transformarea lui Eminescu în model, în manechin care promovează un produs. Interzis ca icoană în 1945, Eminescu a fost recuperat ulterior ca afiş al aşa-zisului "comunism naţional". Tânăr, avântat, marmorean şi simpatizând cu "proletarul", Eminescu era lăsat de trepăduşii de partid şi de stat să prevestească un "viitor de aur" care ar fi corespuns cumva cu "epoca de aur" pe care o traversam pe brânci. După 1989, alţi trepăduşi au început să ne propovăduiască, în numele revoltei faţă de "naţional-comunistul" Eminescu, pe "omul Eminescu": scund, negricios, cariat, sifilitic, nebun şi păros pe picioare. Menirea acestui "om Eminescu", a acestui model, era să ne vândă un anumit soi de libertate, o libertate iconoclastă, ferită de icoane şi dominată de "modele", de capete vorbitoare la televizor şi de "experţi"-analişti scriind la ziar numai de la jumătate în sus pentru a trăi în viaţa reală numai de la jumătate în jos. Ceea ce trebuia să promoveze "omul Eminescu" era o combinaţie de cinism "intelectual" cu porceală de conac, genul de elitism care te face să-l vinzi pe Eminescu ca să-ţi poţi cumpăra cârnaţi de Pleşcoi.
Citeşte mai departe pe secţiunea de Ştiinţie umaniste şi religie





Citeste cele 7 COMENTARII si spune-ti parerea!

  1. pf. aceleasi discursuri sforaitoare despre eminescu ca in fiecare an.

    nu-i mai citim demult poeziile, dar lacramam puriceste la “icoana” unui liber-cugetator.

    era mai interesant ce crede miruna lepus despre eminescu…

    raspunde

  2. Acum Stiu spune:

    Domnule butuzea,

    Daca asta spuneti dumneavoastra despre Eminescu, va propun sa reflectati la urmatorul lucru. Si rog pe toti cei care citesc acest comentariu sa se gandeasca la genialitatea lui Eminescu din aceasta perspectiva.

    Ganditi-va cat se chinuie astrologii si fizicienii sa explice in formule matematice distantele imense din univers, faptul ca pana nici viteza luminii nu e suficient de mare in acest context, faptul ca noi am putea vedea acum o explozie a unei stele de exemplu, desi ea s-a petrecut de mult. Sunt ‘nshpe mii de formule, de calcule, de manuscrise care incearca sa arate acest lucru. Iar Eminescu, in genialitatea lui, a spus doar atat:

    “La steaua care-a rasarit
    E-o cale-atât de lunga,
    Ca mii de ani i-au trebuit
    Luminii sa ne-ajunga.

    Poate de mult s-a stins în drum
    În departari albastre,
    Iar raza ei abia acum
    Luci vederii noastre.”

    (Mihai Eminescu, La steaua)

    Si in aceste 8 versuri a spus tot. Tot ce s-au chinuit marii oameni de stiinta ai lumii sa spuna prin formule.

    Nu va da de gandit?

    raspunde

  3. LR spune:

    Si eu m-am intrebat de unde stia Eminescu ca lumina are, si ea, o viteza (din versuri asa reiese. Sau nu?), intr-o perioada in care unii abia indrazneau sa-si imagineze conceptul de fizica cuantica.

    raspunde

  4. Acum Stiu spune:

    Told you, this guy was a genius!

    Si exemple mai sunt…

    Omul a fost fenomenal! Si pe de-asupra le mai stia si pe-astea cu sentimentele, cu iubire, floricele si romantism. Ca de obicei… ori esti realist (inginer, om de stiinta, etc), ori esti umanist (scriitor, poet, etc).

    This guy had it all!

    raspunde

  5. @Acum Stiu – inca din 1728 un englez a facut masuratori asupra aberatiei stelelor. si a mai fost inaintea lui romer, dupa, fizeau.
    si-apoi stricam poezia daca-i apreciem doar partea stiintifica, neglijand partea artistica…

    raspunde

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright ©2011 Bookblog.ro