bookblog.ro

---

Top 5 cu și despre cărți cu vrăjitoare

Scris de • 20 March 2015 • in categoria Top 5

20 martie marchează atât eclipsa de soare cât și <b>echinocțiul de primăvară</b>, două evenimente cu ceva însemnătate astronomică și cu un flux de energie aparte în astrologie și nu numai.

vrjitoare1

 

 

 
Se spune că <b>eclipsa de soare</b> este de fapt o lună nouă mult mai puternică în energie, prielnică începuturilor și sfârșiturilor cu însemnătate, că este momentul perfect pentru a folosi magia în folosul propriu pentru a ne descotorosi de idei sau gânduri care ne țin în loc.

Eclipsa de soare mai este numita și <b>nunta alchimică</b> pentru că alinierea dintre soare și lună atinge un echilibru perfect care transformă vechiul în nou și care îndeamnă la noi începuturi și noi orizonturi, îmbrăcând totul într-o aură mistică.

Și cum energiile dintre trecut, prezent și viitor se aliniează la rândul lor, ne-am gândit că această combinație e numai bună pentru a include pe lista de lectură câteva titluri menite să scoată spiritul magic din noi.

vrajitoare2

1 Trilogia <b>Cronicile vrăjitoarelor</b> (Ora vrăjitoarelor, Lasher și Taltos) scrisă de <b>Anne Rice</b> povestește viața unei familii de vrăjitoare și a unui spirit care le-a ghidat norocul de-a lungul a secole întregi dar care a cerut și un tribut pe măsură sub forma unor nenorociri greu de imaginat

2 Practical Magic</b> de <b>Alice Hoffman</b>, cunoscut în varianta ecranizată sub numele de <b>Ce vrăji mai fac fetele</b> spune povestea a două surori, Gillian și Sally, și a orașului în care trăiesc și din care vor să plece din cauza stigmatului de vrăjitoare care le însoțește la tot pasul. Dar legătura puternică dintre ele le va aduce înapoi iar cititorului îi va oferi o serie de aventuri menite să te țină cu sufletul la gură.

3 <b>Penguin Book of Witches</b> de <b>Katherine Howe</b> ne trece de la ficțiune la realitate pentru că include diverse informații cu privire la poveștile celor care au fost acuzate de vrăjitorie și dramul de adevăr din spatele lor, pornind de la 1534 și până la 1813. Ca bonus, include o secțiune dedicată Salemului cât și evenimentelor de după celebrele acuzații de vrăjitorie.

4 <b>Vrăjitoarele din Eastwick</b> de <b>John Updike</b> este probabil cea mai faimoasă carte din topul nostru, mai mult pentru că a fost ecranizată într-un film care îi are ca protagoniști pe Jack Nicholson, Cher, Michelle Pfeiffer și Susan Sarandon. Acțiunea romanului testează prietenia și comunitatea în care trăiesc cele trei vrăjitoare atunci când Diavolul își bagă literalmente coada.

5 <b>A 16-a luna, Cronicile Casterilor</b> (citește recenzia) de <b>Kami Garcia</b> și <b>Margaret Stohl</b> bifează romanul YA de pe lista noastră și ne poartă prin misteriosul Sud al Statelor Unite, prin istoria unei familii bizare și a unei adolescente aflate în fața unei alegeri grele – ce soartă îi vor alege puterile și ce te faci atunci când alegerea e deja făcută pentru tine pentru că de asta depinde să îl salvezi pe cel pe care îl iubești?

Sursa informațiilor despre eclipsă





Citeste cele 6 COMENTARII si spune-ti parerea!

  1. Ce-o fi cu toate cartile si filmele astea din ultimii ani care exploateaza la maxim aceste ritualuri intunecate? A devenit de-a dreptul macabru… Nu poti sa intri intr-o librarie sau sa deschizi televizorul, chiar si la desene animate, fara sa ti se arunce in fata asa ceva. Al cui e interesul si oare de ce exista atata interes??

    raspunde

    • Calina Matei spune:

      Prin ultimii ani eu inteleg ultimii 3-5 si cu exceptia a 2 carti din cele 5 toate au aparut intre 1984 si 1995. Asa cum Bewitched pe care noi il stim sub numele de “Ce vraji a mai facut nevasta mea Samantha” a rulat intre 1964 si 1972, Sabrina The Teenage Witch intre 1996-2003 si Charmed (Farmece) 1998-2006 iar The Craft care e considerat a fi unul dintre filmele cult cu referire la vrajitorie a aparut in 1996; toate avand o mare priza la public. Deci fascinatia pentru magie a fost mereu acolo. Partea de ritualuri intunecate e discutabila daca e sa luam in calcul aparitia filmelor horror si ca apogeul lor a fost tot in anii 80 asa cum tematica a fost abordata si in Familia Addams si eu am crescut cu respectivele desene animate si nu simt ca m-a oripilat/ speriat cu ceva. Cred ca poti sa intri intr-o librarie si fara sa dai peste asa ceva asta daca nu te duci glont la rafturile de YA. Daca nu ma crezi incearca Carturesi si Humanitas Cismigiu care tin prin spate cartile care abordeaza supranaturalul.
      Singurul lucru pentru care as putea sa iti dau indirect dreptate ar fi legatura cu violenta din carti/filme/seriale care e omniprezenta, dar care nu se leaga in mod expres de magie sau vrajitorie.

      raspunde

  2. Bookish Style spune:

    Cred ca si in “Maestrul si Margareta” se poate vorbi despre spiritul magic. Sau in cartile lui Isabel Allende.

    raspunde

  3. Simona Ro spune:

    Eu cred ca se urmareste, pur si simplu, obtinerea banilor de pe urma vanzarilor… Cand normal ar fi sa se urmareasca originalitatea, inspiratia, atragerea cititorilor prin valoarea textului etc.! Dar – ce mai e “normal” in zilele noastre? Definitia normalitatii se pierde. Ajungem sa ne fie mila de generatiile viitoare de cititori…

    raspunde

    • Calina Matei spune:

      Da, se urmareste obtinerea banilor, de asta se tot cauta urmatoarea serie de carti pentru adolescenti care sa vanda la fel de mult ca Harry Potter, Twilight sau Hunger Games. Normal ar fi sa nu judecam motivele pentru care fiecare alege sa citeasca ce ii place. Cartile fara valoare dar la moda se cern de-a lungul anilor si raman de la o generatie la alta doar cele care sunt originale, inspira, atrag cititorii prin valoarea textului. Si aici as puncta inclusiv textele pe care cealalta Simona le-a numit macabre – Dracula, Frankenstein, Strange Case of Dr Jekyll and Mr Hyde. Normalitatea se transforma asa cum texte care erau considerate pe la 1700-1800 indecente acum nu mai sunt in stare sa obtina nici macar o ridicare de spranceana din partea cititorilor sau nu mai sunt atat de blamate. Literatura evolueaza o data cu vremurile asa ca mila nu-si are locul in context decat daca ne dorim incremenire in norme si in stil si suntem aprigi in a taxa orice abatere de la ele.

      raspunde

  4. Zina spune:

    Eu l-aș introduce și pe ”Don Quijote”, cavalerul persecutat de vrăjitorii imaginari. Ăștia-s cei mai răi ! ☺

    raspunde

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright ©2011 Bookblog.ro