bookblog.ro

---

Justine

Scris de • 7 August 2007 • in categoria Lit. contemporana

Autor: Lawrence Durrell
Rating: Lawrence Durrell - Justine rating - recenzii carti

Lawrence Durrell - Justine - recenzie cartiJustine, cel mai cunoscut titlu din Cvartetul din Alexandria, lucrarea care este evocata cel mai des o data cu numele lui Durrell. Orice s-ar spune despre Justine, ea va ramane o carte greu de definit, asa cum este aproape imposibil de caracterizat sufletul unui oras, ori pe cel al unei persoane.

Structura Cvartetului din Alexandria incepe prin Justine si se continua prin Balthazar, Mountolive si Clea, lucrari care reiau subiectul primei carti si il duc mai departe printr-o alta perspectiva a vietilor personajelor. In intregul sau, Cvartetul zugraveste raportul dintre constiinta umana si destinul propriu, in cadrul unui oras cel putin la fel de viu si de cosmopolit ca si personajele in sine.

De fapt, Alexandria lui Durrell este poate unul din cele mai bune exemple de orase-personaj, un oras febril, dureros, asimilant a mai multor culturi si credinte dar nemilos, fierbinte si murdar, dar mai ales fascinant prin caracterizarile pe care le primeste; Alexandria este orasul care isi defineste oamenii prin forta pe care o emana.

Justine este un roman de dragoste, in ciuda structurii narative dificile, intreruperilor de ritm sau a concluziilor, care fac greu de definit o povestire succinta a subiectului.

Cartea este prezentata la persoana intai sub forma unei confesiuni, prin scrisorile, proiectiile si evocarile naratorului anonim, care in volumele urmatoare va prelua numele de LG Darley.

Am omis sa precizez ca romanul are doua motto-uri: un citat din Justine a lui Sade si un citat din scrisorile lui Freud, care precizeaza ca dragostea este un proces in care sunt antrenate patru persoane. Acest fapt se va vedea pe intreg parcursul romanului, in raporturile dintre Darley, Justine, Nessim - barbatul acesteia - si Melissa.

"Justine se identifica cu orasul ei in sensul ca amandoua au o aroma violenta, fara sa aiba individualitate adevarata", precizeaza unul dintre personaje.

Complexa, lipsita de inhibitii, patimasa si cinica, Justine ramane greu de descifrat dincolo de exotismul erotic pe care il prezinta. Devenind un model al femeii enigmatice si al nefericirii, Justine defineste pe celelalte personaje din jurul sau, care se vor raporta la ea, in mod constient sau nu.

Relatia ei cu Darley este definita prin erotism si pacat, in centrul careia se afla dorinta cea mai febrila a Justinei, aceea de a se izbavi prin dragoste. In acelasi timp, intre Justine si Nessim se misca o lume foarte diferita, pe cat de cosmopolita pe atat de schimbatoare, care o determina pe Justine sa ramana datorita banilor si a puterii in cercurile mari ale Alexandriei.

Farmecul romanului rezida in inlantuirile de cuvinte, in trecerile de la oras la femeie, de la exaltare la nefericire, de la soarta inlantuita in jurul nostru la incercarea de izbavire a propriului eu.

O alta recenzie la Justine puteti gasi aici.

O recenzie de: Alin Gogan





Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright ©2011 Bookblog.ro