bookblog.ro

---

Clubul Norocoaselor

Scris de • 10 December 2008 • in categoria Lit. contemporana

Autor: Amy Tan
Rating: 5 stele - Amy Tan - Clubul Norocoaselor rating - recenzii carti

Amy Tan - Clubul Norocoaselor - recenzie cartiDacă ar fi să vorbim despre mamele noastre, ce am putea spune dincolo de faptul că ne sunt mame? Ce şi cât ştim din viaţa lor dincolo de noi, cât de bine le cunoaştem gândurile, grijile şi temerile care nu au strictă legătură cu noi?

Dacă în acest moment cineva ne-ar cere să le povestim despre mama noastră, câţi dintre noi pot să-i spună povestea dinaintea sau în afara grijii constante faţă de noi?

Amy Tan încearcă prin Clubul Norocoaselor să răspundă la aceste întrebări, aşa cum mărturiseşte încă din motto-ul romanului: "Pentru mama mea şi în memoria mamei mele. M-ai întrebat odată ce anume îmi voi aminti. Toate acestea şi multe altele". Dar încercarea de a găsi răspunsuri nu se mărgineşte la o relaţie singulară mamă-fiică, ci se extinde asupra a patru cazuri, romanul explorând de fapt viaţa a opt femei.

Autoarea porneşte pe un drum de două ori periculos. În primul rând, se aventurează să vorbească despre impactul cultural al vechiilor tradiţii orientale cu societatea americană dominată de principiul melting pot-ului lipsit de sensibilitatea faţă de strămoşi, iar în al doilea rând porneşte pe şi mai alunecosul drum al explorării relaţiilor şi legăturilor dintre mame şi fiice.
Purtând în suflet un uriaş bagaj de tradiţii, superstiţii şi istorie, mamele din Clubul Norocoaselor sunt femeile puternice şi tenace care sunt capabile de orice sacrificiu pentru a le asigura fiicelor lor o viaţă mai bună, lipsită de îngrădiri şi de umilinţă. Din păcate, fiecare dintre ele este nevoită să constate că ceea ce spera să obţină nu se aseamănă nici pe departe cu realitatea, iar fiicele lor şi-au croit un drum independent şi complet străin faţă de tradiţia strămoşilor.

Atunci când fiica înghite "mai multă Coca-Cola decât umilinţa", sacrificiul nu mai are nicio valoare. Mama care a renunţat la tot pentru visul american ("în toţi aceşti ani, am ţinut gura închisă pentru că dorinţele-mi egoiste să nu scape afară") nu poate decât să stea pe margine şi să observe cum "fiica mea nu mă mai vede. Vede doar o listă cu lucrurile pe care trebuie să le cumpere, carnetul cu cecuri tot mai subţire, scrumiera aşezată strâmb pe o masă dreaptă."

Fiicele Clubului Norocoaselor sunt personaje construite cu o asemenea precizie şi atenţie pentru detalii, încât mi se pare aproape imposibil ca orice cititor să nu se identifice cu ele. Fiecare dintre cele 16 povestiri care formează romanul sunt paşi către afirmarea independenţei şi redescoperirea legăturilor dintre mamă şi fiică. Fiecare dintre ele îşi renegă şi îşi redescoperă legăturile cu tradiţia. Iar atunci când se vor fi instrăinat suficient de mult de propriul trecut, vor avea puterea să descopere prezentul înduieşător: "Dar în scurta clipă în care am privit dincolo de bariere, am văzut într-un final ce se afla cu adevărat acolo: o femeie bătrână, cu o tigaie în loc de scut, cu o andrea în loc de sabie, devenind puţin iritată în vreme ce aştepta răbdătoare ca fiica ei să o invite înăuntru".

Absenţa personajelor masculine (ele sunt doar slab creionate, cu rol de suport) ne poate determina să ne formăm percepţia eronată că acest roman este ţintit mai ales către publicul feminim. Totodată, analiza conflictului dintre generaţii şi culturi nu este unul închistat doar în cea specific orientală, ci el poate fi cu uşurinţă extrapolat la orice caz, având o specificitate foarte largă.

Clubul Norocoaselor este un roman de excepţie. Amy Tan scrie cu uşurinţă şi obiectivitate, se joacă cu lejeritate cu simboluri puternice şi nu se fereşte de subiecte spinoase pe care le tratează cu un umor delicat.

Scrisă de Ana-Maria Petriţan





Citeste cele 8 COMENTARII si spune-ti parerea!

  1. julya spune:

    M-ai convins inca o data! (Daca mai era nevoie de asa ceva)De sarbatori mi-am propus ca voi citi cateva carti pentru sufletul meu… si pe lista de prioritati se va afla aceasta carte. Pare interesanta, mai ales ca si eu sunt mama si fiica. De-abia astept s-o citesc. Schimbam impresii dupa sarbatori, bine?

    raspunde

  2. Ioana spune:

    De abia astept sa o cumpar! :)(Si implicit, sa o devorez)

    raspunde

  3. ama spune:

    @julya – multumesc inca o data pentru incredere :) te astept cu drag dupa sarbatori sa-mi spui cum ti s-a parut ;) si daca tot a venit vorba: Sarbatori fericite cu multe lecturi bune si de suflet :)

    @ Ioana – te astept dupa “devorare” cu impresii despre carte :)

    raspunde

  4. mvs spune:

    Am citit cartea acum cativa ani. E scrisa cu talent si pasiune. Ma bucur ca a fost tradusa si in romaneste!

    raspunde

  5. feeria spune:

    Am citit de Amy Tan “Cele 100 de simturi secrete”, si am tot zis ca voi continua cu ea (am cuparat ca nesatula cam tot ce a aparut, inclusiv “Clubul Norocoaselor”), pentru ca mi-a placut mult cartea. Daca mai era nevoie de un imbold, l-am primit citind articolul acesta!

    raspunde

    • Madi spune:

      O alta carte de-a ei pe care am gasit-o a fost “Fiica tamaduitorului de oase” (sper ca nu ma insel asupra numelui). A fost de altfel prima carte semnata Amy Tan pe care am citit-o, si care m-a facut sa-i mai caut numele pe rafturile librariilor. Desi am citit cu mare placere toate cele 3 carti, in clasamentul meu personal tot “Fiica…” ar ramane pe primul loc.

      raspunde

  6. Ana Maria spune:

    @feeria – ma bucur mult ca am reusit sa te conving si pe tine sa citesti cartea :)

    la schimb de carti timisoara am incercat sa conving pe toata lumea sa o ia, dar acolo se pare ca discursul meu nu a fost la fel de inspirat :)) o sa le dau link :D

    dupa ce am citit clubul norocoaselor cu siguranta am sa mai caut carti de amy tan.

    raspunde

  7. Pingback: 2012 – 2013 în cuvinte

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright ©2011 Bookblog.ro