bookblog.ro

---

Dorian Gray - estetica, arta si constiinta

Scris de • 23 October 2007 • in categoria Clubul de Carte

Dupa prima publicare a romanului, Oscar Wilde a primit numeroase critici de la societatea vremii. Romanul sau era considerat scandalos si imoral.
Aceste critici l-au determinat pe Wilde sa adauge la a doua publicare a romanului prefata care sintetizeaza conceptia sa despre arta si artist.

"Arta nu reflecta viata, ea il reflecta de fapt pe spectator."
" Scopul artei este de a dezvalui arta si de a-l ascunde pe artist."

Se regasesc aceste opinii in roman?

Poate fi interpretata atitudinea lui Dorian Gray fata de cartea cu coperti galbene ca reactie a omului fata de arta?

Daca initial Dorian Gray este un roman ce abunda de frumusete spirituala, artistica si fizica, pe parcurs toate aceste aspecte sufera alterari.
Este real conflictul intern a lui Dorian? Exista in el un adevarat razboi intre ceea ce este corect si ceea ce este malefic?

Ana-Maria





Citeste cele 8 COMENTARII si spune-ti parerea!

  1. Danonino spune:

    E absolut fascinant felul “so Henry Wotton” in care raspunde Oscar Wilde in prefata comentariilor legate de romanul sau: atunci cand criticii nu cad de acord, inseamna ca artistul are dreptate. ;) Si le mai raspunde si in romanul propriu-zis: frumusetea, adica arta, se sfarseste acolo unde incepe expresivitatea intelectuala. Eu am inteles prin asta comentariile cu privire la arta:)

    Daca se reflecta opiniile despre arta din prefata in roman? Pai, eu numai asta am gasit!( stiu, exagerez,mai e si altceva pe langa ars poetica:) )

    Eu m-am gandit la urmatoarea chestie: Dorian Grey insusi este o imagine a artei. Dupa cum ii spune Henry Wotton intr-o discutie mai spre finalul romanului, el nu a produs nimic in viata inafara de propria lui existenta. Si-a tratat viata ca pe o opera de arta. Iar Henry Wotton nu il ajuta doar sa observe ceva. L-a tratat de la bun inceput ca pe o opera de arta a lui, personala. Un fel de proiect personal, dupa cum arata in discursul acela despre influenta pe care o poti avea asupra cuiva.

    Arta fiind amorala si Frumusetea superioara Geniului, (desi mult mai putin durabila) nu cred ca in Dorian Grey exista vreun conflict intre corect si malefic. Aceste doua categorii presupun o judecata in termeni de moralitate. Or lui, ca Arta, ii lipseste cu totul acest aspect. Ca Arta, Dorian nu face decat sa-i reflecte pe…spectatori. Nasterea constiintei e prea tarzie.

    raspunde

  2. Rin Tin Tin spune:

    E o discutie lunga despre relatia dintre autor si opera.. Trecand de apartenenta lui Günter Grass la Waffen SS, si pana la de Sade.

    raspunde

  3. Benjamine spune:

    Cred ca si in Protretul lu Dorian Gray, ca in toate lucrurile, exista acel echilibru universal. Si ce m-a marcat pe mine din roman cel mai mult a fost asta. Nu poti avea doar o parte a monedei. Mai devreme sau mai tarziu toate se echilibreaza. Si contrastele se atrag ca sa formeze un tot unitar.
    Este cartea care m-a marcat , daca se poate spune asa, am citit-o prima oara la 14 ani si apoi am mai recitit-o inca o data la 18-19 ani. A doua oare stiam ce se intampla dar am perceput altfel evenimentele si am inteles lucruri ce initial mi se pareau banale. E o carte care n-ar trbeui sa lipseasca din lista de lectura a adolescentilor.

    raspunde

  4. Ana-Maria spune:

    @ Danonino – eu am fost de foarte multe ori (prea multe ori) sub impresia ca Henry Wotton e una si aceiasi persoana cu autorul. :)

    @ Rin Tin Tin – nu incercam sa epuizam subiectul! :)

    raspunde

  5. billy spune:

    Multa vreme am vanat argumente pro si contra despre ceea ce credeam ca este un conflict intre arta si morala. Nici macar Dorian Gray nu m-a lamurit deplin. Abia dupa ce am vazut superbul film al lui Visconti, “Moarte la Venetia”, dupa nuvela lui Thomas Mann si cu muzica lui Mahler, am cam inteles despre ce e vorba.
    Acum le vad ca pe doua sfere care se pot influenta reciproc, precum magnetii, dar care nu se pot intersecta niciodata.

    raspunde

  6. Ana-Maria spune:

    @ Benjamine – si eu consider la fel! am citit cartea de patru ori, de doua ori in liceu, in facultate si acum. De fiecare data parca intelegi tot mai mult!

    raspunde

  7. Ana-Maria spune:

    @ billy – o sa incerc si eu sa ma uit la film si poate apoi revin cu comentarii :)

    raspunde

  8. Ana-Maria spune:

    Am mai postat o serie de intrebari, de aceasta data despre Dorian Gray, dragoste, relatia cu Sybil si homosexualitate.

    http://www.bookblog.ro/x-ana-maria-petritan/dorian-gray-si-iubirea/

    Astept pareri! :)

    raspunde

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright ©2011 Bookblog.ro