bookblog.ro

---

Urme de pasi sub apa

Scris de • 13 August 2007 • in categoria Altele

Autor: Stig Dagerman
Rating: Stig Dagerman - Urme de paşi sub apă rating - recenzii carti

Stig Dagerman - Urme de paşi sub apă - recenzie carti"Nu-i adevărat că un copil care s-a fript o dată se fereşte de foc. Focul îl atrage, aşa cum lumina atrage un fluture de noapte. Se înţelege că apropiindu-se din nou se va frige iarăşi. Dar cu toate acestea se va apropia şi mai mult." Acest text concis este motoul cărţii şi, după cum am înţeles pe parcurs, firul de urmărit. Totuşi, titlul pe care l-a ales traducătorul (pentru Brí¤nt barn - copil ars) nu pare prea potrivit unui roman construit pe schema foc-ardere-arsură. Să fie, poate, o întîmplare ironică"

La început, tînărul Bengt este cel care doreşte să treacă lumea întreagă prin foc, după ce asistă la spectacolul derizoriu al înmormîntării mamei sale, femeia urîtă şi greoaie, antipatizată de toată lumea, moartă într-o măcelărie. Spre deosebire de tatăl lui, care împarte lumea în urît şi frumos, Bengt o vede împărţită în murdar şi curat. El şi amintirea mamei sunt partea curată, în timp ce pe ceilalţi îi murdăresc ambiţiile lor mărunte, lipsa de orizont, înşelăciunile pe care le acceptă, laşităţile. De aceea, misiunea lui Bengt e să-şi păstreze puritatea. Lucru ciudat, cu toată impresia pe care o fac asemenea vorbe măreţe - puritate, misiune -, răceala cu care tratează Dagerman subiectul şi personajele îl apropie de lumea contemporană fără a-i pune eticheta "demodat".

De altfel, demodat nu poate fi: sub umbra moartei, se formează relaţii care surprind, promiscuitatea este o formă de purificare, replicile nu rostesc gînduri, ci le ascund cît mai bine, iar arderea, precum sinuciderea, mu e suficientă pentru curăţire. Înverşunat mai întîi, sumbru şi apatic, Bengt îşi pedepseşte tatăl pentru că preferă frumuseţea, pentru presupusa nefericire a mamei, pentru că se întîlneşte cu o altă femeie. Însă ajunge să se îndrăgostească tocmai de această altă femeie, care invadează spaţiul matern, care îi apare în vise încă dinainte să o cunoască. Atît relatările naratorului, cît şi scrisorile naive, exaltate pe care le scrie Bengt, fie pentru el însuşi, fie pentru logodnica lui, Berit, fie pentru amantă, conturează ratarea misiunii: puritatea e relativă.

Ca întreaga ardere a lui Bengt, acest roman este şi el relativ, înşelător. Întîi se apropie fără nici o reţinere de lucruri mari, neschimbate în timp, precum dragostea şi moartea, într-un stil ce respinge empatia: "Cînd cineva moare, rămîne, pe de o parte, un mare loc gol. Pe de altă parte, însă, rămîn în urma lui o grămadă de lucruri. La aceste lucruri te uiţi şi le tot întorci pe o parte şi pe cealaltă. Nu prea ştii ce să faci cu ele. Începi prin a le mîngîia. După ce le-ai mîngîiat aşa, multă vreme, simţi o oboseală în degete. De aceea sfîrşeşti prin a le urî.". Apoi se insinuează înduioşarea, participarea cititorului. Te vezi deodată plictisit să urmăreşti legătura dintre roman şi existenţialism, de exemplu, şi doreşti numai să ştii dacă Bengt îşi părăseşte logodnica sau dacă pe mama vitregă o va urîţi trecerea anilor, în ciuda rochiei ei roşii. Sau de ce finalul aparent fericit (mai curînd "o împăcare pasageră"), adică sinuciderea eşuată a tînărului, nu s-a aplicat şi în cazul real al lui Stig Dagerman.

Poate tocmai acesta e unul din semnele care face o carte să fie bună şi atunci cînd este nedescoperită sau uitată. Să redea un sens, chiar şi pasager, unor lucruri ignorate, să îţi lase întrebări nerezolvate, să înlocuiască o minte indiferentă cu una curioasă. Ceea ce, măcar cît durează să o citeşti, Urme de paşi sub apă îndeplineşte.

O recenzie de: Mihaela Butnaru





Citeste cele 7 COMENTARII si spune-ti parerea!

  1. Ana Maria spune:

    Am citit Urme de pasi sub apa acum aproape 10 ani. Multe nu mai tin minte, dar mi-a ramas in minte o traire puternica, chinuitoare care m-a insotit pe parcursul romanului si care mi l-a fixat bine in memorie.
    Cand, dupa ceva timp, am citit ca Dagerman s-a sinucis, mi-am dat seama ca acest roman este exact reflectia unui om aflat pe punctul de a se sinucide.

    raspunde

  2. Mihaela spune:

    Ana Maria, aceeaşi senzaţie am avut-o şi eu, mă mir de provenienţa ei, fiindcă mijloacele autorului sunt puţine. Dar se poate ca tocmai apropierea de moarte să îi fi adus lui Dagerman o asemenea luciditate. Foarte trist e că numele lui s-a pierdut în timp, că e uitat.

    raspunde

  3. billy spune:

    Bai, incredibil, am citit-o acu’ vreo doispe ani si tot ce mai tin minte este titlul si ca, dupa ce-am termint de citit, m-am uitat o juma’ de ora la flaconul cu somnifere. Din fericire era aproape gol. Nu cred ca o s-o recitesc.

    raspunde

  4. billy spune:

    expresia ‘bai’..o folosesc des cand vorbesc cu prietenii..nu mi-o luati in nume de rau.

    raspunde

  5. Ana Maria spune:

    Se pare ca pana acum, toti cei care am citit carticica asta, am avut cam aceleasi senzatii. Poate tocmai in asta a stat talentul lui Dagerman :))

    raspunde

  6. Pingback: The Bell Jar | bookblog.ro

  7. Miron Paul Danes spune:

    “Bränt barn”…O carte bună dar plină de disperare, rău-prevestitoare dar de înţeles pentru cei care – ca mine, ca traducător al ediţiei din 1975, la “Univers” – am fost interesat de scurta biografie a lui Dagerman. Sunt mulţumit că a fost reeditată.

    raspunde

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright ©2011 Bookblog.ro