bookblog.ro

Întregul 2

Scris de • 19 September 2022 • in categoria

Jumatatea salbatica

Titlu: Jumătatea sălbatică
Autor:
Rating:
Editura:
Anul aparitiei: 2015
Traducere:
Numar pagini: 391
ISBN: 978-606-719-303-9

“Aș putea să-mi fac planuri sau să exersez ce m-a învățat Celia - cum să ucid cu cuțitul, cum să ucid cu mâinile goale. Ce mai, îți stă inima-n loc așa. Sau să trec în revistă date. De pildă arborele meu genealogic - ce idee bună. Nu trebuie decât să recit toate numele iar și iar: Harrow, Titus, Gaunt, Darius, Leo, Castor, Maximilian, Massimo, Axel, Marcus, Nathan. Harrow, Titus, Gaunt, Darius…

Desigur, e un pomelnic cam deprimant și ideea nu e deloc să mă deprim, dar nu-i vina mea că vânătorii i-au ucis pe toți sau Consiliul i-a torturat până și-au dat duhul. Numai Marcus n-a murit, cel puțin așa știu, că trăiește bine-mersi naiba știe pe unde. Și că a fost lângă mine, mi-a salvat viața și mi-a ținut ceremonia Darurilor, însă apoi a plecat și m-a lăsat singur, iar toată viața m-a lăsat singur.”

Povestea trilogiei Half Life, coontinua cu a doua carte Jumătatea sălbatică, in care Nathan încercând să-și înțeleagă Darul, acela de a se transforma în animal. Pare că nu este ceva ce el poate controla, la fel cum nu poate controla nici bestia care devine. Însă pentru a lupta de partea Alianței și a-și face un soi de viață alături de Annalise, va trebui să învețe cum să facă asta. Gabriel îl încurajează să își exploreze această latură, chiar dacă pare partea lui întunecată, pe când Annalise se teme de el când se transformă.

Nathan își dorește nespus ca Annalise să-l iubească, își dorește ca el să fie acel om bun și pur pe care ea-l proiectează asupra lui, de parcă iubirea ei ar fi un soi de mântuire. Partea complicată este că atunci când lupți într-un război de gherilă sunt puține principii morale la care poți să aderi, iar a nu omorî nu este unul dintre ele. Și este destul de greu să te vezi ca un om bun atunci când ucizi din ce în ce mai multe fiinţe.

Celia și Van ca lideri neoficiali ai Alianței fac față cu greu provocării de a strânge și antrena noi și noi recruţi fără să fie reperați de Vânători și atacați în mod constant. Iar noii recruți sunt toți tineri și destul de nepricepuți, iar diferențele dintre Negri, Albi și Semipuri sunt la fel de evidente în tabără cum sunt și în afara ei. Pur și simplu nu se amestecă unii cu alții și nu consideră că ar trebui să se accepte reciproc dincolo de țelul comun de a-l îndepărta de la conducerea Consiliului pe Soul. Dar pentru a avea sorți de izbândă au nevoie de Marcus. Și cine e mai bun să-l convingă să se alăture Alianței decât fiul său.

Nathan nu se așteaptă nici să-l găsească, nici să fie ascultat sau acceptat de Marcus și cu atât mai puțin ca acesta să accepte să se alăture Alianței. Însă tatăl său se bucură să-l primească în vizunia pe care și-a creat-o în pădure, să petreacă timp împreună cu el vorbind și învățându-l să-și stăpânească Darul. Legătura care se naște între ei este una foarte naturală, cum numai între două ființe extrem de asemănătoare și pe care nimeni altcineva nu le înțelege se poate creea. Urmează pagini uimitoare în care observi relaţia dintre tată şi fiu, cât de complexă poate fi aceasta, dar şi momentele în care idealismul lui Nathan îşi spune cuvântul, pus faţă în faţă cu experienţa de viaţă a lui Marcus.

Am să vă las pe voi să vedeți ce se întâmplă mai departe.

Jumătatea Sălbatică este a doua parte din seria Half Life, care, ducând mai departe povestea lui Nathan, spune totodată odiseea maturizării și a sacrificiilor necesare pe care acest proces le cere. De asemenea vorbește despre acceptarea sinelui personal cu părțile lui de lumină dar și de umbră. Sally Green reușește foarte frumos să surprindă conflictele interioare specifice acestei etape de maturizare și să le prezinte într-un mod simplu și sincer.

Citeşte recenzia pentru Jumatatea rea, prima parte a trilogiei Half Life.

Text scris de Andrea Balint.

  • Plusuri

    Profunzimea trăirilor emoționale ale personajului, suspansul.

  • Minusuri

    Exprimarea uneori prea colocviala și oarecum rudimentară care parcă limitează.

  • Recomandari

    Oricui este interesat de maturizare și acceptare de sine care merg mână în mână pentru dobândirea puterii personale.

Categorie: | Autor: | Editura:Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Citeste si

Copyright ©2011 Bookblog.ro