bookblog.ro

STEFFI. Putere publică, durere personală

Scris de • 6 September 2015 • in categoria

Titlu: STEFFI. Putere publică, durere personală
Autor:
Rating:
Editura:
Anul aparitiei: 2015
Traducere:
Numar pagini: 220
ISBN: 978-606-722-043-8
Cumpara cartea

Pentru a o încuraja, Peter folosea mici recompense constând în dulciuri sau câte un Salzstange (bețe din sare, echivalentul german al chipsurilor), pe care i le oferea fetei de fiecare dată când reușea o serie de minimum 25.

Reacții divizate? Sentimente incerte? Mi se pare firesc – aceleași trăiri le-am încercat și eu cât am citit această biografie (din păcate, incompletă, ea acoperind în detaliu doar perioada de la debut până 1991/1992), în care acest simbol al tenisului mondial care este Steffi Graf este „disecată” sub ochii noștri, „dezbrăcată” de armura pe care ți-o conferă, uneori, celebritatea, și... umanizată, cu bune și cu rele. Deja a doua biografie sportivă pe care o citesc (după cea a lui Schumacher, în viziunea lui James Allen), mi-a plăcut îndeosebit pentru că o descrie pe adolescenta și apoi pe tânăra Steffi dincolo de cea mai puternică și mai rapidă servă din tenisul feminin al anilor ´80.

LONDON, ENGLAND - MAY 17: Steffi Graf looks on during the Ladies Singles match against Kim Clijsters during the "Centre Court Celebration" at Wimbledon on May 17, 2009 in London, England. (Photo by Hamish Blair/Getty Images)

LONDON, ENGLAND - MAY 17: Steffi Graf looks on during the Ladies Singles match against Kim Clijsters during the "Centre Court Celebration" at Wimbledon on May 17, 2009 in London, England. (Photo by Hamish Blair/Getty Images)

Pe de altă parte, este firească o reacție de uimire și poate chiar repulsie la idei precum cea citată mai sus: antrenamentul la care era supusă fetița pare să fi fost mai degrabă adecvat pentru animale de companie, nu? Și totuși, metoda ambițiosului său tată, Peter Graf – cel mai controversat personaj al biografiei – a dat roade, iar tocmai ambiția sa nemărginită a ajutat enorm în dezvoltarea carierei lui Steffi. Relația dintre Steffi și persoanele apropiate este tratată pe larg în carte, fără a deriva în can-can. Este un alt aspect care mi-a plăcut, această idee de a înțelege motivațiile fiecărei persoane implicate în formarea unei campioane, și de a-i identifica chiar ei emoțiile în funcție de evenimentele de pe scena personală. Citind cartea, nu mi-am mai amintit doar un nume care a fost, multă vreme, pe buzele tuturor (când eram copil, orice fetiță care lua racheta în mână căpăta, cu sau fără voie, o comparație cu Steffi!), ci mi-am conturat imaginea unei persoane cât se poate de normale, cu o voință extraordinară și cu o viață extrem de agitată pe teren și mai ales în afara lui, însă nu fiindcă ar fi vrut, ci fiindcă așa a fost să fie.

Nu voi înțelege niciodată comportamentul presei. Povestea asta m-a costat doi ani de carieră. Mi-am pierdut încrederea și motivarea. M-am întrebat dacă nu ar trebui să renunț. Aproape că a fost mai mult decât am putut duce.

O altă relație cu o prezență puternică în cartea lui Sue Heady este cea cu presa. Se pare că, în acea perioadă, jurnaliștii de profil (și nu doar) aveau o influență imensă asupra jocului, iar pentru mulți profesioniști era important să aibă nu doar o imagine atent gestionată, ci și o bună relație cu presa. În cazul lui Steffi, această relație nu s-a concretizat, în parte ca urmare a caracterului său retras, în parte din cauza tendinței tatălui său de a prelua controlul.

Steffi_Graf_für_Rexona

Mi s-a părut foarte interesantă prezentarea contrastivă a lui Steffi față de celelalte jucătoare care au făcut istorie: Chris Evert, legenda americană, Gabriela Sabatini, Arantcha Sanchez-Vicario, albinuța din Barcelona, și multe altele. Abordarea fiecăreia, pe teren sau în afara sa, și relația lor în raport cu protagonista biografiei, m-au făcut să înțeleg mult mai bine stilul său de joc și alegerile făcute.

Consider această biografie drept completă din punct de vedere al temelor abordate: nu este exclusiv tehnică, deși toate atuurile și dezavantajele lui Steffi Graf sunt descrise și explicate în detaliu. Abordează relațiile sale de familie și de prietenie, fără a insista pe vreo poveste de dragoste umflată de paparazzi; explică suficient, deși doar dintr-un punct de vedere, relația complicată cu tatăl său, concentrându-se mai ales pe momentul în care acesta a fost acuzat de evaziune fiscală în Germania. În sfârșit, vorbește despre toți factorii care au influențat cariera lui Steffi, de la desele îmbolnăviri la impactul psihologic și fizic al schimbării terenului, de exemplu.

Singura mea nemulțumire este că, din păcate, cartea ia sfârșit în sezonul 1991/1992. Aș fi vrut să citesc mai departe. Steffi este, până în prezent, singura jucătoare de tenis (la masculin sau feminin) care a reușit să câștige Marele Șlem de Aur (1988). S-a retras din circuitul profesionist în 1999, s-a căsătorit cu Andre Agassi, un alt fost mare campion, au doi copii și duc o viață liniștită. Practic, sunt câțiva ani lipsă despre care mi-ar fi plăcut să citesc – poate în următoarea biografie a lui Sue Heady!

 • Plusuri

  Pentru neinițiații în tenis, cartea prezintă suficiente detalii tehnice ca să trezească curiozitatea, fără a obosi. Pentru fani, este o detaliere care accentuează factorul uman din evoluția carierei lui Steffi Graf. Împăcând două categorii de cititori, echilibrul este perfect.

 • Minusuri

  Personal, consider că biografia ar fi trebuit scrisă până în momentul retragerii protagonistei din circuitul profesionist.

 • Recomandari

  Dacă nu mai știți ce carte de auto-motivare să citiți, încercați Steffi. Nu veți regreta.

Categorie: | Autor: | Editura:Citeste cele 2 COMENTARII si spune-ti parerea!

 1. Zina spune:

  Felicitări! O recenzie care m-a convins să caut cartea.

  raspunde

 2. Rodica Gavril spune:

  Felicitări, Iulia! O recenzie foarte bine scrisă, care abordează cele mai importante aspecte, asupra cărora cititorii ar trebui să reflecteze, care evidențiază forța si spiritul cărții si ale sportivei, care construiește un personaj,din câteva fraze meșteșugite, astfel încât nu poti face decât un singur lucru: să cauti cartea si să o citești cât mai repede!

  raspunde

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Citeste si

Copyright ©2011 Bookblog.ro