bookblog.ro

---

Frumosul din Petrila adormita

Scris de • 20 March 2007 • in categoria Altele

Autor: I.D. Sirbu
Rating: I.D. Sirbu - Frumosul din Petrila adormita rating - recenzii carti

I.D. Sirbu - Frumosul din Petrila adormita - recenzieIntrasem grabita in librarie, cu un scop bine definit. Am observat din greseala o priveliste dureros de familiara. Strada, casele, muntii, pe langa care am trecut de mii de ori. Nu am stat pe ganduri sa cumpar o carte inchinata unui loc asa de misterios si de prost inteles precum Valea Jiului.

"Orasul este umed, rece si mizer." Pentru cei ce nu stiu, Petrila te intampina cu cimitirul orasului. Este locul unde "nu se vomeaza, totul se inghite". Sincer, nici nu stiu de unde as putea sa incep sa va povestesc despre aceste locuri. De aceea, aceasta carte face mai mult decat o mie de cuvinte: poze, reale, gri, insotite de cugetarile unui mare scriitor, uitat si ignorat intr-un mod revoltator. Pozele sunt realizate de fotograful si caricaturistul Ion Barbu, presedintele festivalului Om rau, deosebit eveniment cultural, organizat chiar in curtea casei sale din Petrila.

Stiu ca pentru o majoritate covarsitoare, aceste locuri amintesc doar de mineriade. Este o povara suplimentara pe care un loc, si asa nenorocit, trebuie sa o poarte. "Petrila va misca, Bucurestiul va tresari", iar memoria acestei tragedii nu se mai vrea uitata. Ne complacem in a stigmatiza oameni si locuri, si ne ferim sa cautam adevaratii vinovati.

Nici macar memoria si distanta nu au reusit sa idealizeze aceste locuri. Petrila este ceea ce este: mica, mizerabila, acoperita de o funingine neagra si unsuroasa, case reci si umede, fiare vechi si ruginite, gramezi de carbune....si oamenii.

Imi este greu sa fiu de acord cu prefata cartii, caci pentru mine nu este un oras fantoma, iar daca e sa gasim o salvare nu aceasta este calea pe care trebuie sa o urmam.Pentru ca stiu ca dincolo de pozele gri si reci, este viata si caldura. Stiu ca dincolo de ironia, durerea si furia multor ganduri sirbiene, se ascunde dragoste si atasament. Si sunt si zile insorite, foarte rare, dar cu atat mai frumoase. Si va spun sigur ca pomii infloresc si acolo, chiar daca in scurt timp florile sunt acoperite de funingine.
"Credeti ca in Rai se poate rade? Pe dracu!"

O recenzie de: Ana-Maria Petritan





Citeste cele 13 COMENTARII si spune-ti parerea!

  1. adela spune:

    M-a miscat recenzia ta.

    raspunde

  2. Ana Maria spune:

    :) ma bucur ca ti-a placut

    raspunde

  3. IOnut spune:

    mai, si pe mine m-a miscat recenzia ta. se simte atasamentul tau pentru acel loc si parerea de rau ca e asa cum e.
    am fost nu doar miscat, dar m-ai si convins sa caut volumul cu pricina.
    mai vorbim dupa ce il rasfoiesc.
    IOnut

    raspunde

  4. Ana Maria spune:

    Astept sa mai “vorbim” IOnut :)

    raspunde

  5. Pingback: Antologia poeziei romanesti la zid | bookblog.ro

  6. Petriţan Ioan spune:

    M-a impresionat.Ar trebui să comunicăm şi altfel.

    raspunde

  7. Ana-Maria spune:

    Multumesc! Ma bucur ca ti-a placut!

    Cat despre comunicarea prin alte metode, te asigur ca am acelasi numar de telefon de un deceniu.

    raspunde

  8. dulcinea spune:

    Frumoasa recenzie. Am fost impresionata ca cineva vrea sa vada si altfel Valea Jiului.
    Chestiunea cu funinginea nu mai e chiar asa de grava… Macar se depune in liniste si pace

    raspunde

  9. Ana-Maria spune:

    @dulcinea – multumesc :) am vazut si eu ca s-a mai linistit si funinginea :)

    raspunde

  10. Pingback: Mina Petrila a murit, trăiască mina Sîrbu! - Interviu cu Ion Barbu | bookblog.ro

  11. Adrian spune:

    impresionant! eu sunt chiar din Petrila si…sincer mai atins putin…stiu ce se spune despre Valea Jiului si stiu si ce simt oamenii de aici cand vad, aud sau chiar sunt respinsi de societate oarecum. Aici are o parte din vina si presa, mediatizand! Ce ma doare cel mai mult este faptul ca presa nu dezvaluie si frumusetiile acestor meleaguri ci doar necazurile, problemele etc…
    NU imi aduc aminte sa fi vazut undeva si putina reclama pozitiva inafara de ceea ce este local..astfel omul din restul tarii stie doar de partea urata si nu stie de natura de aici, de bogatia locului, de frumusetea lui, de potentialul lui etc…este de-a dreptul REVOLTATOR ceea ce se intampla! Parerea mea ca este o adevarata comoara sau “Gradina domnului” a tarii daca nu s-ar face tot felul de excrocherii acolo sus!
    VA MULTUMESC pt. recenzie!

    raspunde

  12. Alina spune:

    Sincer ma misca astfel de suferinte dar in acelasi timp ma si revolta…este inuman sa vezi cat de mult sunt judecati, respinsi si marginalizati acesti oameni…ca de altfel toti oamenii care presteaza munca de jos sunt priviti cu superioritate si dispret…eu consider ca cei care ii analizeaza in felu asta is niste oameni fara creier…nu e vina lor ca s-au nascut sa fie saraci ci soarta dar trebuie sa ne gandim ca si eu au suflet si ei sufera si ei iubesc traiesc au sentimente nu sunt de piatra dar principalu vinovat este statu roman ca baga banii in tot felu de prostii de exemplu SA PURIFICE AERUL IN PARLAMENT sa poate dormi bine sa nu respire aer poluat saracii si inca cate prostii care nu au nici un rost…in loc sa bage banii in imbunatatirea conditiilor de trai a oamenilor din tara noastra….

    raspunde

  13. Felicia S. spune:

    Felicitari pentru recenzie si pentru frumoasele ganduri adresate Petrilei. In mod sigur esti legata de acest loc (poate ai crescut aici) si e foarte bine ca nu iti este rusine cu asta. In unul dintre comentarii se spunea ca problema funinginei s-a rezolvat. Asta e vestea buna. Vestea rea este ca nu s-a rezolvat prin ecologizarea agentilor poluatori, ci prin inchiderea centralelor de cartier in urma debransarilor datorate saraciei, prin inchiderea Preparatiei de carbune. Vestea foarte rea este ca orasul Petrila este muribund, ca oamenii sai conteaza numai in anii electorali. In rest … liniste si pace!

    raspunde

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright ©2011 Bookblog.ro