bookblog.ro

---

Zei Americani

Scris de • 18 June 2006 • in categoria SF/Fantasy

Autor: Neil Gaiman
Rating:

Neil Gaiman Zei americani

Prima dată când am auzit de titlul acestei cărţi m-am gândit că trebuie să fie fabuloasă, genul de carte pe care ai cumpăra-o doar pentru titlu. Şi, chiar dacă nu ai citi-o vreodată, titlul tot ar fi minunat, deoarece aprinde acele legături sinaptice care te fac să te gândeşti la cum ar suna titlul celui mai mare roman american scris vreodată.

Încercând să-mi dau seama de ce titlul este asa de fascinant, mi-am îndreptat atentia către coperta editiei în română (pe care o puteti vedea pe această pagină), remarcând masina şi şoseaua în care se oglindeşte steagul Statelor Unite. De fapt, toate variantele de copertă din străinatate au o şosea pe ele, pentru că Zei Americani este o călătorie în istoria şi credinţele fundamentale ale americanilor.

La început, Shadow este eliberat mai repede din închisoare pentru ca soţia sa a murit într-un accident de maşină. Pe drumul spre casă, întâlneste un domn în vârstă numit Wednesday, care-i propune să lucreze pentru el, şi să-l conducă prin toata America pentru a se întâlni cu diverse persoane. Shadow, ca şi Gaiman (care s-a născut în Anglia dar acum trăieşte în SUA), este un turist în America, nu un american adevărat. Adevărul universal pe care autorul îl surprinde în paginile romanului este că fiecare american a venit din altă parte, şi cultura americană este un imens amalgam.

"Acesta este un pământ rău pentru zei" admite Shadow. Road trip-ul său prin America surprinde cu un efect halucinogen întinderile vaste ale continentului şi locurile pe care le vizitează. Prietenii domnului Wednesday se dovedesc a fi zei adevăraţi, lăsaţi în uitare de către oamenii moderni. De la zei indieni la personaje din panteonul nordic, sau chiar la noii zei ai internetului şi televizorului, imaginaţia lui Gaiman nu cunoaşte limite. Mai mult creaţii involuntare ale credinţelor omenesti decât fiinţe primordiale atotputernice, zeii Americii sunt lăsaţi să trăiască în uitare, printre oamenii de rând, pierzându-si puterile şi alunecând în uitare cu fiecare clipă care se scurge.

Povestea decurge fara poticneli sau deraieri, micile poveşti inserate între capitole completând perfect povestea, şi acumulând tensiunea pentru marele final. Singurul lucru care poate fi reproşat este că între personajul principal şi cititor nu se creează niciodată o legatură. Shadow este sceptic şi confuz la început, iar în ultima parte a cărtii devine conştient de originile sale, şi se separă complet de cititor, aruncându-se în acţiuni ale căror motive ne scapă, până când sunt lămurite în deznodământ.

Unul dintre cele mai reuşite aspecte ale cărtii este felul în care Gaiman nu spune zeilor pe nume, ci preferă să-i lase să se autocaracterizeze, lasându-l pe cititor să le găsească numele adevărate. Pentru cei care au citit deja cartea acest site se va dovedi complementar experienţei, deoarece oferă numele fiecărui zeu.

Aflată în căutarea unei identităţi americane, panteon ridicat dintr-un amestec cultural, sau mitologie într-o continuă formare şi uitare, Zei Americani este o carte ambiţioasă, un exerciţiu minunat de imaginaţie, o istorie modernă a unei religii unice. Sincer, cred că e o carte care nu trebuie ratată.


Reeditată în 29 Octombrie 2007.

Nota autorului:
Am rescris total începutul, pentru că amintirile mele despre Gaudeamus nu sunt atât de importante sau interesante pe cât am crezut la data scrierii recenziei. Recenzia a fost scrise în acele zile sălbatice ale unui bookblog tânăr, când nimeni nu folosea diacritice, aşa că le-am adăugat acum, şi am mai umblat la nişte fraze care nu sunau bine (nu spun că sună perfect acum, dar e o îmbunătăţire).

În rest, sunt mulţumit că aprecierile mele despre carte sunt la fel de adevărate acum pe cât au fost în urmă cu un an. Încă mai am volumul meu original, în ciuda faptului că a mai fost citit de patru persoane şi are semne vizibile de uzură, şi nu l-aş vinde nici în ruptul capului. Zei Americani încă mai e cartea pe care o scot din bibliotecă atunci când cineva îmi cere proză fantasy, şi cred că lucrul acesta vorbeşte de la sine.

Reviewer: Cristi Mitran





Citeste cele 6 COMENTARII si spune-ti parerea!

  1. Pingback: Stardust | bookblog.ro

  2. Pingback: Fragile Things

  3. Pingback: Anansi Boys

  4. Pingback: Zei Americani

  5. Pingback: Blog simplu…de aITist… » Noua generaţie

  6. Pingback: Coraline » Final Frontier

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright ©2011 Bookblog.ro